Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Guilherme, Ricardo de Figueiredo
Data de Publicação: 2007
Outros Autores: Cavalheiro, José Marcelino Oliveira, Souza, Petrônio Augusto Simão de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000300028
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6432
Resumo: The growing development of the fishery forced the researchers they to look for the best form of use of the rations, because these, they can elevate the cost of production from 50 to 80%. In the diets for fish and shrimps, the protein of animal origin more commonly used it is together the bone flour and meat with the fish flour. Due to shortage and the high price of such sources proteins and seeking the flour if silage of shrimp head as an alternative in potential, that research had as objectives the elaboration, chemical characterization and the profile of the amino acids of the flour of silage of shrimp head, seeking to assist the demands nutritionals of amino acids in the feeding of fish. The experiment was driven in the Laboratory of Development of Fishing Products - LDFP - of the Department of Technology and Chemistry of Foods, UFPB. The flour of silage of shrimp head was elaborated and accomplished the chemical analysis (centesimal composition) and dosage of calcium and match, accomplished in triplicate. The analysis of the composition of amino acids of the silage of shrimp head was accomplished in a High-Performance Liquid Chromatography. The flour of silage of shrimp head was shown as an excellent source proteins (39,5%) and lipids (12,5%) besides having considerable amount of calcium, therefore it can serve as eventual substitute in the formularization of diets for fish.
id UFLA_82d316d84cecfb989c45862eb759ebbb
oai_identifier_str oai:localhost:1/6432
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarãoChemical characterization and profile of the amino acids of the flour of shrimp headRaçãoAminoácidosPeixeRationsAmino acidsFishThe growing development of the fishery forced the researchers they to look for the best form of use of the rations, because these, they can elevate the cost of production from 50 to 80%. In the diets for fish and shrimps, the protein of animal origin more commonly used it is together the bone flour and meat with the fish flour. Due to shortage and the high price of such sources proteins and seeking the flour if silage of shrimp head as an alternative in potential, that research had as objectives the elaboration, chemical characterization and the profile of the amino acids of the flour of silage of shrimp head, seeking to assist the demands nutritionals of amino acids in the feeding of fish. The experiment was driven in the Laboratory of Development of Fishing Products - LDFP - of the Department of Technology and Chemistry of Foods, UFPB. The flour of silage of shrimp head was elaborated and accomplished the chemical analysis (centesimal composition) and dosage of calcium and match, accomplished in triplicate. The analysis of the composition of amino acids of the silage of shrimp head was accomplished in a High-Performance Liquid Chromatography. The flour of silage of shrimp head was shown as an excellent source proteins (39,5%) and lipids (12,5%) besides having considerable amount of calcium, therefore it can serve as eventual substitute in the formularization of diets for fish.O desenvolvimento crescente da Piscicultura vem necessitando estudos sobre a melhor forma de utilização das rações, visto que estas podem elevar o custo de produção de 50 a 80%. Devido à escassez e o elevado preço de tais fontes protéicas (farinhas de osso e carne com a farinha de peixe) e visando a farinha de silagem de cabeça de camarão como uma alternativa em potencial, com esta pesquisa objetivou-se estudar elaboração, caracterização química e o perfil dos aminoácidos da farinha de silagem de cabeça de camarão, visando atender as exigências nutricionais de aminoácidos na alimentação de peixes cultivados. A pesquisa foi desenvolvida no Laboratório de Desenvolvimento de Produtos Pesqueiros - LDPP - do Departamento de Tecnologia e Química de Alimentos, da UFPB. A farinha de silagem de cabeça de camarão foi elaborada após diversos processos, e depois realizadas as análises químicas (composição centesimal) e dosagem de cálcio e ferro, as amostras foram analisadas em triplicatas. A análise da composição de aminoácidos da farinha de silagem de cabeça de camarão foi realizada em um Cromatógrafo Líquido de Alta Eficiência, sendo encontrado em maior quantidade os aminoácidos valina e arginina. As cabeças de camarão, sob a forma de farinha de silagem seca, apresentaram um rendimento (22,1%) e mostraram-se com uma excelente fonte proteíca (39,5%) e lipídica (12,5%), além de ter considerável quantidade de cálcio, portanto pode servir como eventual substituto na formulação de dietas para peixes.Editora da Universidade Federal de Lavras2007-06-012015-04-30T13:34:11Z2015-04-30T13:34:11Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000300028GUILHERME, R. de F.; CAVALHEIRO, J. M. O.; SOUZA, P. A. S. de. Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 3, p. 793-797, maio/jun. 2007.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6432Ciência e Agrotecnologia v.31 n.3 2007reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAGuilherme, Ricardo de FigueiredoCavalheiro, José Marcelino OliveiraSouza, Petrônio Augusto Simão deporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-04-01T17:21:09Zoai:localhost:1/6432Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-04-01T17:21:09Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão
Chemical characterization and profile of the amino acids of the flour of shrimp head
title Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão
spellingShingle Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão
Guilherme, Ricardo de Figueiredo
Ração
Aminoácidos
Peixe
Rations
Amino acids
Fish
title_short Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão
title_full Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão
title_fullStr Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão
title_full_unstemmed Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão
title_sort Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão
author Guilherme, Ricardo de Figueiredo
author_facet Guilherme, Ricardo de Figueiredo
Cavalheiro, José Marcelino Oliveira
Souza, Petrônio Augusto Simão de
author_role author
author2 Cavalheiro, José Marcelino Oliveira
Souza, Petrônio Augusto Simão de
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Guilherme, Ricardo de Figueiredo
Cavalheiro, José Marcelino Oliveira
Souza, Petrônio Augusto Simão de
dc.subject.por.fl_str_mv Ração
Aminoácidos
Peixe
Rations
Amino acids
Fish
topic Ração
Aminoácidos
Peixe
Rations
Amino acids
Fish
description The growing development of the fishery forced the researchers they to look for the best form of use of the rations, because these, they can elevate the cost of production from 50 to 80%. In the diets for fish and shrimps, the protein of animal origin more commonly used it is together the bone flour and meat with the fish flour. Due to shortage and the high price of such sources proteins and seeking the flour if silage of shrimp head as an alternative in potential, that research had as objectives the elaboration, chemical characterization and the profile of the amino acids of the flour of silage of shrimp head, seeking to assist the demands nutritionals of amino acids in the feeding of fish. The experiment was driven in the Laboratory of Development of Fishing Products - LDFP - of the Department of Technology and Chemistry of Foods, UFPB. The flour of silage of shrimp head was elaborated and accomplished the chemical analysis (centesimal composition) and dosage of calcium and match, accomplished in triplicate. The analysis of the composition of amino acids of the silage of shrimp head was accomplished in a High-Performance Liquid Chromatography. The flour of silage of shrimp head was shown as an excellent source proteins (39,5%) and lipids (12,5%) besides having considerable amount of calcium, therefore it can serve as eventual substitute in the formularization of diets for fish.
publishDate 2007
dc.date.none.fl_str_mv 2007-06-01
2015-04-30T13:34:11Z
2015-04-30T13:34:11Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000300028
GUILHERME, R. de F.; CAVALHEIRO, J. M. O.; SOUZA, P. A. S. de. Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 3, p. 793-797, maio/jun. 2007.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6432
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542007000300028
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/6432
identifier_str_mv GUILHERME, R. de F.; CAVALHEIRO, J. M. O.; SOUZA, P. A. S. de. Caracterização química e perfil aminoácidico da farinha de silagem de cabeça de camarão. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 31, n. 3, p. 793-797, maio/jun. 2007.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.31 n.3 2007
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1807835158265462784