Efeito das formas de apresentação do milho e do uso de pedrisco na ração, sobre o desempenho de frango de corte
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Data de Publicação: | 2003 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000500027 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5787 |
Resumo: | In order to evaluate the influence of the forms of presentation of corn and the presence of granitic grit on the performance of broiler, 720 broiler 22 days old from both sexes were used. The treatments employed were: form of presentation of corn (whole, gross and fine ground), grit (absence and presence) and sex (male and female). The experimental design was an completely randomized in factorial scheme 3 x 2 x 2 (form of presentation of corn, without and with grit and sex), with four replicates and fifteen birds in each. To evaluate the performance in 3 consecutive periods (22 to 28, 29 to 35 and 36 to 42 days), those periods were considered as subplots. In the period from 22 to 42 days, the broilers that were given grit increased (P<0,05) the ration consumption with fine ground corn in relation to the ones which were not given it. However, grit did not influence the consumption of the birds fed rations of whole or gross ground corn. No effect of the grit was observed (P>0,05) with relation to the other variables of performance. Apparently, the supply of grit does not present any advantage, since it does not benefit either performance. Weight gain and feed conversion presented the highest (P<0,05) means in birds fed diets of corn ground (gross or fine). It follows that the use of the gross ground corn in the feeding of broilers from 21 days of age is feasible. Whole corn worsens performance. |
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Efeito das formas de apresentação do milho e do uso de pedrisco na ração, sobre o desempenho de frango de corteEffect of the forms of presentation of corn and the use of grit in the rations on performance in broilerDesempenhoFrango de corteMilho inteiroMilho moídoPedrisco graníticoPerfornanceBroilerGrit graniticGround cornWhole cornIn order to evaluate the influence of the forms of presentation of corn and the presence of granitic grit on the performance of broiler, 720 broiler 22 days old from both sexes were used. The treatments employed were: form of presentation of corn (whole, gross and fine ground), grit (absence and presence) and sex (male and female). The experimental design was an completely randomized in factorial scheme 3 x 2 x 2 (form of presentation of corn, without and with grit and sex), with four replicates and fifteen birds in each. To evaluate the performance in 3 consecutive periods (22 to 28, 29 to 35 and 36 to 42 days), those periods were considered as subplots. In the period from 22 to 42 days, the broilers that were given grit increased (P<0,05) the ration consumption with fine ground corn in relation to the ones which were not given it. However, grit did not influence the consumption of the birds fed rations of whole or gross ground corn. No effect of the grit was observed (P>0,05) with relation to the other variables of performance. Apparently, the supply of grit does not present any advantage, since it does not benefit either performance. Weight gain and feed conversion presented the highest (P<0,05) means in birds fed diets of corn ground (gross or fine). It follows that the use of the gross ground corn in the feeding of broilers from 21 days of age is feasible. Whole corn worsens performance.Para avaliar a influência das formas de apresentação do milho e a presença de pedrisco granítico sobre o desempenho em frangos de corte, utilizaram-se 720 frangos com 22 dias de idade, de ambos os sexos, submetidos aos tratamentos: forma de apresentação do milho (inteiro, moído grosso e moído fino), pedrisco (ausência e presença) e sexo (macho e fêmea). O experimento foi conduzido em um delineamento inteiramente casualizado (DIC) em esquema fatorial 3 x 2 x 2 (formas de apresentação do milho, sem e com pedrisco e sexo), com quatro repetições de quinze aves em cada uma. Para avaliar o desempenho das aves em 3 períodos consecutivos (22 a 28, 29 a 35 e 36 a 42 dias), esses períodos foram considerados como subparcelas. No período de 22 a 42 dias, os frangos que receberam pedrisco aumentaram (P<0,05) o consumo da ração com milho moído fino em relação aos que não o receberam. Entretanto, o pedrisco não influenciou no consumo das aves alimentadas com rações de milho inteiro ou milho moído grosso. Não foi observado efeito do pedrisco (P>0,05) com relação às demais variáveis do desempenho. Aparentemente, o fornecimento do pedrisco não apresenta vantagens, já que não beneficia o desempenho. O ganho de peso e a conversão alimentar apresentaram as melhores (P<0,05) médias em aves que se alimentaram com dietas de milho moído (grosso ou fino). Conclui-se que é viável o uso do milho moído grosso na alimentação de frangos de corte a partir de 21 dias de idade. O milho inteiro piora o desempenho.Editora da Universidade Federal de Lavras2003-10-012015-04-30T13:32:52Z2015-04-30T13:32:52Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000500027SILVA JUNIOR, V. L. da; COTTA, J. T. de B.; OLIVEIRA, A. I. G. de. Efeito das formas de apresentação do milho e do uso de pedrisco na ração, sobre o desempenho de frango de corte. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 5, p. 1165-1171, set./out. 2003.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5787Ciência e Agrotecnologia v.27 n.5 2003reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLASilva Júnior, Veredino Louzada daCotta, Judas Tadeu de BarrosOliveira, Antônio Ilson Gomes deporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-05-23T14:07:53Zoai:localhost:1/5787Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-05-23T14:07:53Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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In order to evaluate the influence of the forms of presentation of corn and the presence of granitic grit on the performance of broiler, 720 broiler 22 days old from both sexes were used. The treatments employed were: form of presentation of corn (whole, gross and fine ground), grit (absence and presence) and sex (male and female). The experimental design was an completely randomized in factorial scheme 3 x 2 x 2 (form of presentation of corn, without and with grit and sex), with four replicates and fifteen birds in each. To evaluate the performance in 3 consecutive periods (22 to 28, 29 to 35 and 36 to 42 days), those periods were considered as subplots. In the period from 22 to 42 days, the broilers that were given grit increased (P<0,05) the ration consumption with fine ground corn in relation to the ones which were not given it. However, grit did not influence the consumption of the birds fed rations of whole or gross ground corn. No effect of the grit was observed (P>0,05) with relation to the other variables of performance. Apparently, the supply of grit does not present any advantage, since it does not benefit either performance. Weight gain and feed conversion presented the highest (P<0,05) means in birds fed diets of corn ground (gross or fine). It follows that the use of the gross ground corn in the feeding of broilers from 21 days of age is feasible. Whole corn worsens performance. |
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