Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38638 |
Resumo: | High copper content is of great concern among producers of sugar-cane spirits who frequently use filters instead of cleaning the stills. This study compared the efficiency of activated carbon, ion-exchange-polymeric resin, and activated-carbon/iron-oxide magnetic composite for copper reduction without removing excessive organic compounds that are important for the beverage's quality. Resin was the most efficient copper adsorbent, removing fewer organic compounds. The composite also removed copper; however, it also removed large amounts of organic compounds. Activated carbon didn't remove sufficient copper to reduce its concentration to less than 5 g L-1, and it removed large amounts of higher alcohols and esters. |
id |
UFLA_96279b01dde1990432845fb0f7621c66 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/38638 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaçaEffect of copper removing substances on the amount of seccondary compounds of sugar cane spiritCachaça - Compostos secundáriosCobre - RemoçãoCachaça - Secondary compoundsCopper - RemovalHigh copper content is of great concern among producers of sugar-cane spirits who frequently use filters instead of cleaning the stills. This study compared the efficiency of activated carbon, ion-exchange-polymeric resin, and activated-carbon/iron-oxide magnetic composite for copper reduction without removing excessive organic compounds that are important for the beverage's quality. Resin was the most efficient copper adsorbent, removing fewer organic compounds. The composite also removed copper; however, it also removed large amounts of organic compounds. Activated carbon didn't remove sufficient copper to reduce its concentration to less than 5 g L-1, and it removed large amounts of higher alcohols and esters.Sociedade Brasileira de Química2020-01-23T17:22:25Z2020-01-23T17:22:25Z2009info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfLIMA, A. de J. B.; CARDOSO, M. das G.; GUIMARÃES, L. G. de L.; LIMA, J. M. de; NELSON, D. L. Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça. Química Nova, São Paulo, v. 32, n. 4, p. 845-848, 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38638Química Novareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessLima, Annete de J. BoariCardoso, Maria das GraçasGuimarães, Luiz Gustavo de L.Lima, José Maria deNelson, David Leepor2020-01-23T17:22:26Zoai:localhost:1/38638Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-01-23T17:22:26Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça Effect of copper removing substances on the amount of seccondary compounds of sugar cane spirit |
title |
Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça |
spellingShingle |
Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça Lima, Annete de J. Boari Cachaça - Compostos secundários Cobre - Remoção Cachaça - Secondary compounds Copper - Removal |
title_short |
Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça |
title_full |
Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça |
title_fullStr |
Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça |
title_full_unstemmed |
Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça |
title_sort |
Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça |
author |
Lima, Annete de J. Boari |
author_facet |
Lima, Annete de J. Boari Cardoso, Maria das Graças Guimarães, Luiz Gustavo de L. Lima, José Maria de Nelson, David Lee |
author_role |
author |
author2 |
Cardoso, Maria das Graças Guimarães, Luiz Gustavo de L. Lima, José Maria de Nelson, David Lee |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Lima, Annete de J. Boari Cardoso, Maria das Graças Guimarães, Luiz Gustavo de L. Lima, José Maria de Nelson, David Lee |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cachaça - Compostos secundários Cobre - Remoção Cachaça - Secondary compounds Copper - Removal |
topic |
Cachaça - Compostos secundários Cobre - Remoção Cachaça - Secondary compounds Copper - Removal |
description |
High copper content is of great concern among producers of sugar-cane spirits who frequently use filters instead of cleaning the stills. This study compared the efficiency of activated carbon, ion-exchange-polymeric resin, and activated-carbon/iron-oxide magnetic composite for copper reduction without removing excessive organic compounds that are important for the beverage's quality. Resin was the most efficient copper adsorbent, removing fewer organic compounds. The composite also removed copper; however, it also removed large amounts of organic compounds. Activated carbon didn't remove sufficient copper to reduce its concentration to less than 5 g L-1, and it removed large amounts of higher alcohols and esters. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009 2020-01-23T17:22:25Z 2020-01-23T17:22:25Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
LIMA, A. de J. B.; CARDOSO, M. das G.; GUIMARÃES, L. G. de L.; LIMA, J. M. de; NELSON, D. L. Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça. Química Nova, São Paulo, v. 32, n. 4, p. 845-848, 2009. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38638 |
identifier_str_mv |
LIMA, A. de J. B.; CARDOSO, M. das G.; GUIMARÃES, L. G. de L.; LIMA, J. M. de; NELSON, D. L. Efeito de substâncias empregadas para remoção de cobre sobre o teor de compostos secundários da cachaça. Química Nova, São Paulo, v. 32, n. 4, p. 845-848, 2009. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/38638 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
publisher.none.fl_str_mv |
Sociedade Brasileira de Química |
dc.source.none.fl_str_mv |
Química Nova reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1784550131356401664 |