Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.)
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46687 |
Resumo: | Garlic is a product of nutritional importance, with medicinal character, much used, and can be dehydrated for better conservation. However, there is a need for further research to characterize the drying kinetics. The objective of this work was to study drying kinetics of Brazilian garlic (Allium sativum L.), as well as to analyze the effect of the process on the resulting color of garlic. The garlic bulbs were cut into thin slices thicknesses of 2.10-3 and 3.10-3 m, subjected to a drying air temperature of 35, 45, 55 and 70 °C in a mechanical dryer of fixed layer with forced convection. A non-linear regression analysis was performed by the Quase-Newton method to fit 12 mathematical models to the experimental data. The Midilli equation was the one that best characterized all the drying temperatures, for the values collected. The effective diffusivity varied from 1.62 . 10-10 to 6.04 . 10-10 m2 s-1 and 1.60 . 10-10 to 8.36 . 10-10 m2 s-1 at the thickness of 2 . 10-3 and 3 . 10-3 m, respectively. With the increase of the drying air temperature, the samples were darkened in all thicknesses at 70 °C and for the cut thickness of 3 . 10-3 m at 55 °C, also L constant and the hue angle were decreased. |
id |
UFLA_98f7be0125082c1a1c77c523d0b57d7b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/46687 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.)Mathematical modeling of drying kinetics and its effect on Brazilian garlic (Allium sativum L.) colorModelado matemático de la cinética de secado y su efecto sobre el color del ajo brasileño (Allium sativum L.)Alho - ProcessamentoProduto agrícolaDifusividadeColorimetriaGarlic - ProcessingAgricultural productDiffusivityColorimetryGarlic is a product of nutritional importance, with medicinal character, much used, and can be dehydrated for better conservation. However, there is a need for further research to characterize the drying kinetics. The objective of this work was to study drying kinetics of Brazilian garlic (Allium sativum L.), as well as to analyze the effect of the process on the resulting color of garlic. The garlic bulbs were cut into thin slices thicknesses of 2.10-3 and 3.10-3 m, subjected to a drying air temperature of 35, 45, 55 and 70 °C in a mechanical dryer of fixed layer with forced convection. A non-linear regression analysis was performed by the Quase-Newton method to fit 12 mathematical models to the experimental data. The Midilli equation was the one that best characterized all the drying temperatures, for the values collected. The effective diffusivity varied from 1.62 . 10-10 to 6.04 . 10-10 m2 s-1 and 1.60 . 10-10 to 8.36 . 10-10 m2 s-1 at the thickness of 2 . 10-3 and 3 . 10-3 m, respectively. With the increase of the drying air temperature, the samples were darkened in all thicknesses at 70 °C and for the cut thickness of 3 . 10-3 m at 55 °C, also L constant and the hue angle were decreased.O alho é um produto de importância nutricional, com caráter medicinal, podendo ser desidratado para melhor conservação. No entanto há necessidade de estudos que caracterizem a cinética de secagem de seus bulbilhos fatiados. Diante disso, o objetivo deste trabalho foi estudar a cinética de secagem do alho brasileiro (Allium sativum L.) fatiado em diferentes espessuras, como também analisar o efeito do processo na cor resultante deste. Bulbos de alho foram cortados em finas fatias com espessuras de 2.10-3 e 3.10-3 m, submetidos às temperaturas de ar de secagem de 35, 45, 55 e 70 °C em secador mecânico de camada fixa com convecção forçada. Realizou-se análise de regressão não linear pelo método QuaseNewton para ajuste de 12 modelos matemáticos aos dados experimentais. A equação de Midilli foi o que melhor caracterizou todas as temperaturas de secagem, para os valores coletados. A difusividade efetiva variou de 1,62 . 10-10 a 6,04 . 10-10 m2 .s-1 e de 1,60 . 10-10 a 8,36 . 10-10 m2 s -1 nas espessuras de 2 . 10-3 e 3 . 10-3 m, respectivamente. Com o aumento da temperatura do ar de secagem houve escurecimento das amostras em todas as espessuras a 70 °C e para a espessura de corte de 3 . 10-3 m a 55 °C, tendo havido tabmém a diminuição da constante L e ângulo matiz.CDRR Editors2021-07-07T18:50:47Z2021-07-07T18:50:47Z2020-06info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfARAÚJO, B. L. O. et al. Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.). Research, Society and Development, Vargem Grande Paulista, v. 9, n. 8, p. e189985529, 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i8.5529.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46687Research, Society and Developmentreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessAraújo, Bárbara Lemes OuteiroAndrade, Ednilton Tavares deOliveira, Filipe da Silva deMoreira, Kátia SoaresRios, Paula de Almeidapor2021-07-07T18:52:23Zoai:localhost:1/46687Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-07-07T18:52:23Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.) Mathematical modeling of drying kinetics and its effect on Brazilian garlic (Allium sativum L.) color Modelado matemático de la cinética de secado y su efecto sobre el color del ajo brasileño (Allium sativum L.) |
title |
Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.) |
spellingShingle |
Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.) Araújo, Bárbara Lemes Outeiro Alho - Processamento Produto agrícola Difusividade Colorimetria Garlic - Processing Agricultural product Diffusivity Colorimetry |
title_short |
Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.) |
title_full |
Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.) |
title_fullStr |
Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.) |
title_full_unstemmed |
Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.) |
title_sort |
Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.) |
author |
Araújo, Bárbara Lemes Outeiro |
author_facet |
Araújo, Bárbara Lemes Outeiro Andrade, Ednilton Tavares de Oliveira, Filipe da Silva de Moreira, Kátia Soares Rios, Paula de Almeida |
author_role |
author |
author2 |
Andrade, Ednilton Tavares de Oliveira, Filipe da Silva de Moreira, Kátia Soares Rios, Paula de Almeida |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Araújo, Bárbara Lemes Outeiro Andrade, Ednilton Tavares de Oliveira, Filipe da Silva de Moreira, Kátia Soares Rios, Paula de Almeida |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Alho - Processamento Produto agrícola Difusividade Colorimetria Garlic - Processing Agricultural product Diffusivity Colorimetry |
topic |
Alho - Processamento Produto agrícola Difusividade Colorimetria Garlic - Processing Agricultural product Diffusivity Colorimetry |
description |
Garlic is a product of nutritional importance, with medicinal character, much used, and can be dehydrated for better conservation. However, there is a need for further research to characterize the drying kinetics. The objective of this work was to study drying kinetics of Brazilian garlic (Allium sativum L.), as well as to analyze the effect of the process on the resulting color of garlic. The garlic bulbs were cut into thin slices thicknesses of 2.10-3 and 3.10-3 m, subjected to a drying air temperature of 35, 45, 55 and 70 °C in a mechanical dryer of fixed layer with forced convection. A non-linear regression analysis was performed by the Quase-Newton method to fit 12 mathematical models to the experimental data. The Midilli equation was the one that best characterized all the drying temperatures, for the values collected. The effective diffusivity varied from 1.62 . 10-10 to 6.04 . 10-10 m2 s-1 and 1.60 . 10-10 to 8.36 . 10-10 m2 s-1 at the thickness of 2 . 10-3 and 3 . 10-3 m, respectively. With the increase of the drying air temperature, the samples were darkened in all thicknesses at 70 °C and for the cut thickness of 3 . 10-3 m at 55 °C, also L constant and the hue angle were decreased. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-06 2021-07-07T18:50:47Z 2021-07-07T18:50:47Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
ARAÚJO, B. L. O. et al. Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.). Research, Society and Development, Vargem Grande Paulista, v. 9, n. 8, p. e189985529, 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i8.5529. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46687 |
identifier_str_mv |
ARAÚJO, B. L. O. et al. Modelagem matemática da cinética de secagem e seu efeito na cor do alho brasileiro (Allium sativum L.). Research, Society and Development, Vargem Grande Paulista, v. 9, n. 8, p. e189985529, 2020. DOI: 10.33448/rsd-v9i8.5529. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46687 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
CDRR Editors |
publisher.none.fl_str_mv |
CDRR Editors |
dc.source.none.fl_str_mv |
Research, Society and Development reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439062016720896 |