Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/571 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8800 |
Resumo: | The oversupply in the Fairtrade coffee market prevents the commercialization of all certified production by the minimum price established by the Fairtrade Labelling Organizations (FLO). It is necessary to understand the factors that determine the full insertion of cooperatives of coffee farmers in the Fairtrade system. This work argues that the quality of coffee, an attribute which is not directly measured by the Fairtrade label, is a critical factor for ensuring the success in the Fairtrade market. So, coffee farmers and buyers are able to reorganize the certified market without influencing the transformation of its formal rules. To explain this fact, this work presents specific hypotheses for the study of certification systems. Therefore, it presents not only an alternative interpretation to the working of the Fairtrade system, but also provides tools for the analysis of further certification systems. |
id |
UFLA_9c8123502bfdd3dc93973ea43a68e494 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/8800 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do caféCoordination and quality in the Fairtrade system: the case of coffee marketCertificaçãoComércio justoTeoria dos custos de mensuraçãoCertificationFair tradeMeasurement costs approachThe oversupply in the Fairtrade coffee market prevents the commercialization of all certified production by the minimum price established by the Fairtrade Labelling Organizations (FLO). It is necessary to understand the factors that determine the full insertion of cooperatives of coffee farmers in the Fairtrade system. This work argues that the quality of coffee, an attribute which is not directly measured by the Fairtrade label, is a critical factor for ensuring the success in the Fairtrade market. So, coffee farmers and buyers are able to reorganize the certified market without influencing the transformation of its formal rules. To explain this fact, this work presents specific hypotheses for the study of certification systems. Therefore, it presents not only an alternative interpretation to the working of the Fairtrade system, but also provides tools for the analysis of further certification systems.O excesso de oferta no mercado de café Fairtrade impede a comercialização de toda a produção certificada pelo preço mínimo estabelecido pela Fairtrade Labelling Organizations (FLO). Surge, então, a necessidade de compreensão dos fatores que determinam a plena inserção das cooperativas de cafeicultores familiares no comércio justo. No presente trabalho, argumenta-se que a qualidade do café, atributo não diretamente mensurado pelo selo Fairtrade, é fundamental para garantir o êxito nesse mercado. Afirma-se, assim, que os cafeicultores e compradores participantes do comércio justo têm a capacidade de reorganizar o mercado certificado sem que, para isso, tenham que influenciar a transformação das suas regras formais. Para explicar essa realidade, este trabalho apresenta hipóteses específicas para o estudo dos sistemas de certificação, inspiradas na teoria dos custos de mensuração. Oferece, portanto, não apenas uma interpretação alternativa para o funcionamento do sistema Fairtrade, mas também fornece ferramentas para a análise de outros sistemas de certificação.Organizações Rurais & Agroindustriais2013-03-112015-05-04T13:47:18Z2015-05-04T13:47:18Z2015-05-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/571MIRANDA, B. V.; SAES, M. S. M. Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 14, n. 3, p. 367-379, 2012.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8800Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 14, n. 3 (2012)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/571/380Miranda, Bruno VarellaSaes, Maria Sylvia Macchioneinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-01-15T11:10:30Zoai:localhost:1/8800Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-01-15T11:10:30Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café Coordination and quality in the Fairtrade system: the case of coffee market |
title |
Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café |
spellingShingle |
Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café Miranda, Bruno Varella Certificação Comércio justo Teoria dos custos de mensuração Certification Fair trade Measurement costs approach |
title_short |
Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café |
title_full |
Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café |
title_fullStr |
Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café |
title_full_unstemmed |
Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café |
title_sort |
Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café |
author |
Miranda, Bruno Varella |
author_facet |
Miranda, Bruno Varella Saes, Maria Sylvia Macchione |
author_role |
author |
author2 |
Saes, Maria Sylvia Macchione |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Miranda, Bruno Varella Saes, Maria Sylvia Macchione |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Certificação Comércio justo Teoria dos custos de mensuração Certification Fair trade Measurement costs approach |
topic |
Certificação Comércio justo Teoria dos custos de mensuração Certification Fair trade Measurement costs approach |
description |
The oversupply in the Fairtrade coffee market prevents the commercialization of all certified production by the minimum price established by the Fairtrade Labelling Organizations (FLO). It is necessary to understand the factors that determine the full insertion of cooperatives of coffee farmers in the Fairtrade system. This work argues that the quality of coffee, an attribute which is not directly measured by the Fairtrade label, is a critical factor for ensuring the success in the Fairtrade market. So, coffee farmers and buyers are able to reorganize the certified market without influencing the transformation of its formal rules. To explain this fact, this work presents specific hypotheses for the study of certification systems. Therefore, it presents not only an alternative interpretation to the working of the Fairtrade system, but also provides tools for the analysis of further certification systems. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-03-11 2015-05-04T13:47:18Z 2015-05-04T13:47:18Z 2015-05-04 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/571 MIRANDA, B. V.; SAES, M. S. M. Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 14, n. 3, p. 367-379, 2012. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8800 |
url |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/571 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/8800 |
identifier_str_mv |
MIRANDA, B. V.; SAES, M. S. M. Coordenação e qualidade no sistema fairtrade: o exemplo do café. Organizações Rurais e Agroindustriais, Lavras, v. 14, n. 3, p. 367-379, 2012. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/571/380 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 14, n. 3 (2012) 2238-6890 1517-3879 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1807835049809149952 |