Selênio na micropropagação e na biofortificação de frutos de bananeira
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Data de Publicação: | 2021 |
Tipo de documento: | Tese |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46271 |
Resumo: | Banana biofortified with selenium can substantially improve human nutrition, reducing selenium deficiency in humans. In this study, laboratory tests were carried out, aiming to improve the micropropagation protocol of banana trees with the addition of selenium for the production of seedlings and its influence on the antioxidant system of plants. Six concentrations (0, 10, 20, 30, 40 and 50 μmol L-1) of selenium in the form of sodium selenate were tested in plants grown in vitro and acclimatized. It was concluded that, when applied at lower concentrations in the culture medium, selenium was the most suitable way to obtain plants with greater accumulation, without causing damage to phytotechnical variables and still yielding greater photosynthetic activity. In addition, assays were carried out in the field to investigate the agronomic biofortification of selenium (Se) on ‘Prata Anã’ banana trees (Clone Gorotuba) and also to evaluate the influence of application via soil, leaf, inflorescence and on selenate banana fruits (such as sodium selenate). Selenium doses positively influenced the content and accumulation of this element in banana fruits, as well as fruit quality parameters, such as firmness, soluble solids and acidity. It can be concluded that it is feasible to use the biofortification of ‘Prata Anã’ banana fruits (Clone Gorotuba) in the field, using sodium selenate as the main source, applied directly to the plant cluster. |
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Selênio na micropropagação e na biofortificação de frutos de bananeiraSelenium in the micropropagation and biofortification of banana fruitsBanana - BiofortificaçãoBananeira - MicropropagaçãoSelenato de sódioBanana - BiofortificationBanana - MicropropagationSodium selenateFitotecniaBanana biofortified with selenium can substantially improve human nutrition, reducing selenium deficiency in humans. In this study, laboratory tests were carried out, aiming to improve the micropropagation protocol of banana trees with the addition of selenium for the production of seedlings and its influence on the antioxidant system of plants. Six concentrations (0, 10, 20, 30, 40 and 50 μmol L-1) of selenium in the form of sodium selenate were tested in plants grown in vitro and acclimatized. It was concluded that, when applied at lower concentrations in the culture medium, selenium was the most suitable way to obtain plants with greater accumulation, without causing damage to phytotechnical variables and still yielding greater photosynthetic activity. In addition, assays were carried out in the field to investigate the agronomic biofortification of selenium (Se) on ‘Prata Anã’ banana trees (Clone Gorotuba) and also to evaluate the influence of application via soil, leaf, inflorescence and on selenate banana fruits (such as sodium selenate). Selenium doses positively influenced the content and accumulation of this element in banana fruits, as well as fruit quality parameters, such as firmness, soluble solids and acidity. It can be concluded that it is feasible to use the biofortification of ‘Prata Anã’ banana fruits (Clone Gorotuba) in the field, using sodium selenate as the main source, applied directly to the plant cluster.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)A banana biofortificada com selênio pode melhorar substancialmente a nutrição humana, reduzindo a deficiência de selênio. Neste estudo, foram realizados ensaios de laboratório, visando verificar o provável acumulo de selênio na micropropagação de bananeiras para a produção de mudas e sua influência no sistema antioxidante das plantas. Foram testadas seis concentrações (0, 10, 20, 30, 40 e 50 μmol L-1) de selênio na forma de selenato de sódio, em plantas cultivadas in vitro e aclimatizadas. Concluiu-se que o selênio quando aplicado em menores concentrações no meio de cultura foi a maneira mais indicada para a obtenção de plantas com maiores acúmulos de selênio, sem acarretar prejuízos em variáveis fitotécnicas e ainda gerando maior atividade fotossintetizante. Além disso, foram realizados ensaios de campo para investigar a biofortificação agronômica de selênio (Se) em bananeiras Prata Anã (Clone Gorotuba) e também para avaliar a influência da aplicação via solo, foliar, inflorescência e nos frutos de bananeira com selênio (como selenato de sódio). As doses utilizadas em cada via foram de 0g/ha, 150g/ha (inteira ou fracionada em vias de 75 ou 50g/ha) e 300g/ha (inteira ou fracionada em vias de 75 ou 100g/ha). Uma fração de 40 das 4802 combinações possíveis deste fatorial foi aleatorizada em blocos incompletos (seis blocos de nove parcelas). As doses de selênio influenciaram positivamente no teor e acúmulo desse elemento nos frutos de bananeira, assim como em parâmetros de qualidade, como firmeza, teor de sólidos solúveis e acidez. Pode-se concluir que é viável o uso da biofortificação de frutos de bananeiras Prata Anã (Clone Gorotuba) em campo, utilizando como fonte principal o selenato de sódio, aplicado diretamente no cacho das plantas.Universidade Federal de LavrasPrograma de Pós-graduação em Agronomia/FitotecniaUFLAbrasilDepartamento de AgriculturaPio, Leila Aparecida SallesRufini, José Carlos MoraesLopes, GuilhermeCosta, Ana ClaudiaRufini, José Carlos MoraesFerreira, Ester AliceRamos, Martha Cristina Pereira2021-05-14T17:27:55Z2021-05-14T17:27:55Z2021-05-142021-03-26info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisapplication/pdfRAMOS, M. C. P. Selênio na micropropagação e na biofortificação de frutos de bananeira. 2021. 94 p. Tese (Doutorado em Agronomia/Fitotecnia) – Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2021.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/46271porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLA2023-05-11T13:28:15Zoai:localhost:1/46271Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-11T13:28:15Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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Banana biofortified with selenium can substantially improve human nutrition, reducing selenium deficiency in humans. In this study, laboratory tests were carried out, aiming to improve the micropropagation protocol of banana trees with the addition of selenium for the production of seedlings and its influence on the antioxidant system of plants. Six concentrations (0, 10, 20, 30, 40 and 50 μmol L-1) of selenium in the form of sodium selenate were tested in plants grown in vitro and acclimatized. It was concluded that, when applied at lower concentrations in the culture medium, selenium was the most suitable way to obtain plants with greater accumulation, without causing damage to phytotechnical variables and still yielding greater photosynthetic activity. In addition, assays were carried out in the field to investigate the agronomic biofortification of selenium (Se) on ‘Prata Anã’ banana trees (Clone Gorotuba) and also to evaluate the influence of application via soil, leaf, inflorescence and on selenate banana fruits (such as sodium selenate). Selenium doses positively influenced the content and accumulation of this element in banana fruits, as well as fruit quality parameters, such as firmness, soluble solids and acidity. It can be concluded that it is feasible to use the biofortification of ‘Prata Anã’ banana fruits (Clone Gorotuba) in the field, using sodium selenate as the main source, applied directly to the plant cluster. |
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