Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Souza, Camila Alves Nogueira de
Data de Publicação: 2018
Outros Autores: Longo-Silva, Giovana, Menezes, Risia Cristina Egito, Araujo, Alyne da Costa, Toloni, Maysa Helena de Aguiar, Oliveira, Maria Alice de Araújo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/34485
Resumo: Analyzing quantitative and qualitative aspects of school meals represents the initial stage to ensure that the National School Food Program (PNAE) is an effective space for the promotion of healthy eating habits and establishing individual rights. The objective of this study was to evaluate the nutritional adequacy of meals served and consumed, as well as quantifying food waste in Child Daycare Centers in Maceió, in the state of Alagoas. All meals served and consumed by 359 children (aged 17 to 63 months) were analyzed by the direct weighing method for three non-consecutive days in all institutions. Food waste was determined by the leftover factor and the nutritional value of meals served and consumed was compared to the PNAE reference values regarding energy, carbohydrates, protein, lipids, vitamins A and C, iron, calcium, zinc, magnesium and fiber. Of the 85 meals/preparations featured on the menu, 58 (68%) revealed a high leftover percentage; in excess of 10%. The meals served and consumed met approximately 50% of the recommended energy and macronutrient values. The difference between the averages of the nutrients offered and consumed was statistically significant (p < 0.05) for fiber, vitamin A, vitamin C, calcium, iron and zinc.
id UFLA_ac6e11a727656b9f79b3327b18d978a7
oai_identifier_str oai:localhost:1/34485
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantilNutritional adequacy and food waste in Early Childhood Education CentersCriançasCrecheAlimentação escolarRecomendações nutricionaisDesperdício de alimentosChildrenDaycare centersSchool foodNutritional recommendationsFood wastageAnalyzing quantitative and qualitative aspects of school meals represents the initial stage to ensure that the National School Food Program (PNAE) is an effective space for the promotion of healthy eating habits and establishing individual rights. The objective of this study was to evaluate the nutritional adequacy of meals served and consumed, as well as quantifying food waste in Child Daycare Centers in Maceió, in the state of Alagoas. All meals served and consumed by 359 children (aged 17 to 63 months) were analyzed by the direct weighing method for three non-consecutive days in all institutions. Food waste was determined by the leftover factor and the nutritional value of meals served and consumed was compared to the PNAE reference values regarding energy, carbohydrates, protein, lipids, vitamins A and C, iron, calcium, zinc, magnesium and fiber. Of the 85 meals/preparations featured on the menu, 58 (68%) revealed a high leftover percentage; in excess of 10%. The meals served and consumed met approximately 50% of the recommended energy and macronutrient values. The difference between the averages of the nutrients offered and consumed was statistically significant (p < 0.05) for fiber, vitamin A, vitamin C, calcium, iron and zinc.Analisar aspectos quantitativos e qualitativos da alimentação escolar constitui-se de etapa primordial para fazer do Programa Nacional de Alimentação Escolar (PNAE) um espaço efetivo para a promoção da alimentação saudável e formação de sujeitos de direitos. O objetivo deste estudo foi avaliar a adequação nutricional das refeições servidas e consumidas e quantificar o desperdício de alimentos em Centros de Educação Infantil de Maceió/AL. Foram analisadas por três dias não consecutivos, pelo método de pesagem direta, as refeições de 359 crianças (17 e 63 meses). O desperdício de alimentos foi determinado pelo índice de resto-ingestão e o valor nutricional das refeições servidas e consumidas foram comparadas com os valores de referência do PNAE para energia, carboidrato, proteína, lipídio, vitaminas A e C, ferro, cálcio, zinco, magnésio e fibra. Dos 85 alimentos/preparações presentes no cardápio, 58 (68%) apresentaram percentual de resto-ingestão, superior a 10%. As refeições servidas e consumidas atenderam aproximadamente 50% do recomendado para energia e macronutrientes. A diferença entre as médias dos nutrientes ofertados e consumidos foi estatisticamente significante (p < 0,05) para fibra, vitamina A, vitamina C, cálcio, ferro e zinco.Associação Brasileira de Saúde Coletiva (ABRASCO)2019-05-31T13:42:44Z2019-05-31T13:42:44Z2018info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfSOUZA, C. A. N. de et al. Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 23, n. 12, p. 4177-4188, 2018.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/34485Ciência & Saúde Coletivareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessSouza, Camila Alves Nogueira deLongo-Silva, GiovanaMenezes, Risia Cristina EgitoAraujo, Alyne da CostaToloni, Maysa Helena de AguiarOliveira, Maria Alice de Araújopor2023-04-24T18:14:17Zoai:localhost:1/34485Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-04-24T18:14:17Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil
Nutritional adequacy and food waste in Early Childhood Education Centers
title Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil
spellingShingle Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil
Souza, Camila Alves Nogueira de
Crianças
Creche
Alimentação escolar
Recomendações nutricionais
Desperdício de alimentos
Children
Daycare centers
School food
Nutritional recommendations
Food wastage
title_short Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil
title_full Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil
title_fullStr Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil
title_full_unstemmed Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil
title_sort Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil
author Souza, Camila Alves Nogueira de
author_facet Souza, Camila Alves Nogueira de
Longo-Silva, Giovana
Menezes, Risia Cristina Egito
Araujo, Alyne da Costa
Toloni, Maysa Helena de Aguiar
Oliveira, Maria Alice de Araújo
author_role author
author2 Longo-Silva, Giovana
Menezes, Risia Cristina Egito
Araujo, Alyne da Costa
Toloni, Maysa Helena de Aguiar
Oliveira, Maria Alice de Araújo
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Souza, Camila Alves Nogueira de
Longo-Silva, Giovana
Menezes, Risia Cristina Egito
Araujo, Alyne da Costa
Toloni, Maysa Helena de Aguiar
Oliveira, Maria Alice de Araújo
dc.subject.por.fl_str_mv Crianças
Creche
Alimentação escolar
Recomendações nutricionais
Desperdício de alimentos
Children
Daycare centers
School food
Nutritional recommendations
Food wastage
topic Crianças
Creche
Alimentação escolar
Recomendações nutricionais
Desperdício de alimentos
Children
Daycare centers
School food
Nutritional recommendations
Food wastage
description Analyzing quantitative and qualitative aspects of school meals represents the initial stage to ensure that the National School Food Program (PNAE) is an effective space for the promotion of healthy eating habits and establishing individual rights. The objective of this study was to evaluate the nutritional adequacy of meals served and consumed, as well as quantifying food waste in Child Daycare Centers in Maceió, in the state of Alagoas. All meals served and consumed by 359 children (aged 17 to 63 months) were analyzed by the direct weighing method for three non-consecutive days in all institutions. Food waste was determined by the leftover factor and the nutritional value of meals served and consumed was compared to the PNAE reference values regarding energy, carbohydrates, protein, lipids, vitamins A and C, iron, calcium, zinc, magnesium and fiber. Of the 85 meals/preparations featured on the menu, 58 (68%) revealed a high leftover percentage; in excess of 10%. The meals served and consumed met approximately 50% of the recommended energy and macronutrient values. The difference between the averages of the nutrients offered and consumed was statistically significant (p < 0.05) for fiber, vitamin A, vitamin C, calcium, iron and zinc.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018
2019-05-31T13:42:44Z
2019-05-31T13:42:44Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SOUZA, C. A. N. de et al. Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 23, n. 12, p. 4177-4188, 2018.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/34485
identifier_str_mv SOUZA, C. A. N. de et al. Adequação nutricional e desperdício de alimentos em centros de educação infantil. Ciência & Saúde Coletiva, Rio de Janeiro, v. 23, n. 12, p. 4177-4188, 2018.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/34485
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Associação Brasileira de Saúde Coletiva (ABRASCO)
publisher.none.fl_str_mv Associação Brasileira de Saúde Coletiva (ABRASCO)
dc.source.none.fl_str_mv Ciência & Saúde Coletiva
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439103356829696