Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13491 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1195 |
Resumo: | The mineral nutrition is important for the development of the internal structure of coffee leaves, which may favor the physiological characteristics required to optimize the development and productivity of the culture. This study aimed to identify possible changes in anatomy, physiology and productivity in coffee plants at different fertilization levels applied in three consecutive years, from the second year after the implementation of the crop. The Coffea arabica crop cultivar Topazio MG-1190 was formed following the standard recommendation by Guimarães et al. (1999) for fertilization on soil analysis function until the first year after implantation (2010-2011). Thereafter, in the second year after implantation (2011-2012), fertilization levels were: 40, 70, 100, 130 and 160% of the standard fertilization. Treatments were repeated in the years 2012-2013 and 2013-2014. The plants were evaluated for gas exchange and leaf anatomy in August 2014. It was also evaluated the productivity of the years 2013 and 2014. The different NPK levels caused differences in coffee leaf anatomy. Productivity and gas exchanges in the coffee trade were not affected by different levels of NPK fertilization. |
id |
UFLA_af09cef7253f5a073a318a601b6ad5d2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/13491 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubaçãoAnatomy and physiology of leaf coffee plants in different fertilizing levelsCafeiculturaCoffea arabicaMineral nutritionBotânicaNutrição mineralIrrigaçãoIrrigationThe mineral nutrition is important for the development of the internal structure of coffee leaves, which may favor the physiological characteristics required to optimize the development and productivity of the culture. This study aimed to identify possible changes in anatomy, physiology and productivity in coffee plants at different fertilization levels applied in three consecutive years, from the second year after the implementation of the crop. The Coffea arabica crop cultivar Topazio MG-1190 was formed following the standard recommendation by Guimarães et al. (1999) for fertilization on soil analysis function until the first year after implantation (2010-2011). Thereafter, in the second year after implantation (2011-2012), fertilization levels were: 40, 70, 100, 130 and 160% of the standard fertilization. Treatments were repeated in the years 2012-2013 and 2013-2014. The plants were evaluated for gas exchange and leaf anatomy in August 2014. It was also evaluated the productivity of the years 2013 and 2014. The different NPK levels caused differences in coffee leaf anatomy. Productivity and gas exchanges in the coffee trade were not affected by different levels of NPK fertilization.A nutrição mineral é importante para o desenvolvimento da estrutura interna das folhas do cafeeiro, podendo favorecer as características fisiológicas necessárias para otimizar o desenvolvimento e a produtividade da cultura. Objetivou-se identificar as possíveis modificações na anatomia, fisiologia e produtividade em cafeeiros irrigados em diferentes níveis de adubação aplicados em três anos consecutivos, a partir do segundo ano após a implantação da lavoura. A lavoura de Coffea arabica cultivar Topázio MG-1190 foi formada seguindo a recomendação padrão de Guimarães et al. (1999) para adubação em função de análise do solo, até o primeiro ano após implantação (2010-2011). A partir daí, no segundo ano após a implantação (2011-2012), os níveis de adubação utilizados foram: 40, 70, 100, 130 e 160% da adubação padrão. Repetiram-se os tratamentos nos anos de 2012-2013 e 2013-2014. As plantas foram avaliadas quanto às trocas gasosas e anatomia foliar em agosto de 2014. Também foi avaliada a produtividade dos anos de 2013 e 2014. Os diferentes níveis de adubação NPK provocaram diferenças na anatomia foliar do cafeeiro. A produtividade e trocas gasosas do cafeeiro não foram afetadas pelos diferentes níveis de adubação NPK.2017-03-302017-08-01T20:05:37Z2017-08-01T20:05:37Z2017info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfGAMA, T. C. P. da et al. Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação. Coffee Science, Lavras, v. 12, n. 1, p. 42-48, jan./mar. 2017.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13491http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1195Coffee Science; v. 12, n. 1 (2017); 42 - 48Coffee Science; v. 12, n. 1 (2017); 42 - 48Coffee Science; v. 12, n. 1 (2017); 42 - 481984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1195/pdf_1195http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/1195/1653Direitos autorais 2017 Coffee ScienceAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessGama, Tamara Cubiaki Pires daSales Junior, José CarlosCastanheira, Dalyse ToledoSilveira, Helbert Rezende de OliveiraAzevedo, Harianna Paula Alves deGama, Tamara Cubiaki Pires daSales Junior, José CarlosCastanheira, Dalyse ToledoSilveira, Helbert Rezende de OliveiraAzevedo, Harianna Paula Alves de2021-02-24T13:29:50Zoai:localhost:1/13491Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-02-24T13:29:50Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação Anatomy and physiology of leaf coffee plants in different fertilizing levels |
title |
Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação |
spellingShingle |
Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação Gama, Tamara Cubiaki Pires da Cafeicultura Coffea arabica Mineral nutrition Botânica Nutrição mineral Irrigação Irrigation |
title_short |
Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação |
title_full |
Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação |
title_fullStr |
Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação |
title_full_unstemmed |
Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação |
title_sort |
Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação |
author |
Gama, Tamara Cubiaki Pires da |
author_facet |
Gama, Tamara Cubiaki Pires da Sales Junior, José Carlos Castanheira, Dalyse Toledo Silveira, Helbert Rezende de Oliveira Azevedo, Harianna Paula Alves de |
author_role |
author |
author2 |
Sales Junior, José Carlos Castanheira, Dalyse Toledo Silveira, Helbert Rezende de Oliveira Azevedo, Harianna Paula Alves de |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Gama, Tamara Cubiaki Pires da Sales Junior, José Carlos Castanheira, Dalyse Toledo Silveira, Helbert Rezende de Oliveira Azevedo, Harianna Paula Alves de Gama, Tamara Cubiaki Pires da Sales Junior, José Carlos Castanheira, Dalyse Toledo Silveira, Helbert Rezende de Oliveira Azevedo, Harianna Paula Alves de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cafeicultura Coffea arabica Mineral nutrition Botânica Nutrição mineral Irrigação Irrigation |
topic |
Cafeicultura Coffea arabica Mineral nutrition Botânica Nutrição mineral Irrigação Irrigation |
description |
The mineral nutrition is important for the development of the internal structure of coffee leaves, which may favor the physiological characteristics required to optimize the development and productivity of the culture. This study aimed to identify possible changes in anatomy, physiology and productivity in coffee plants at different fertilization levels applied in three consecutive years, from the second year after the implementation of the crop. The Coffea arabica crop cultivar Topazio MG-1190 was formed following the standard recommendation by Guimarães et al. (1999) for fertilization on soil analysis function until the first year after implantation (2010-2011). Thereafter, in the second year after implantation (2011-2012), fertilization levels were: 40, 70, 100, 130 and 160% of the standard fertilization. Treatments were repeated in the years 2012-2013 and 2013-2014. The plants were evaluated for gas exchange and leaf anatomy in August 2014. It was also evaluated the productivity of the years 2013 and 2014. The different NPK levels caused differences in coffee leaf anatomy. Productivity and gas exchanges in the coffee trade were not affected by different levels of NPK fertilization. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-03-30 2017-08-01T20:05:37Z 2017-08-01T20:05:37Z 2017 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
GAMA, T. C. P. da et al. Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação. Coffee Science, Lavras, v. 12, n. 1, p. 42-48, jan./mar. 2017. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13491 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1195 |
identifier_str_mv |
GAMA, T. C. P. da et al. Anatomia foliar, fisiologia e produtividade de cafeeiros em diferentes níveis de adubação. Coffee Science, Lavras, v. 12, n. 1, p. 42-48, jan./mar. 2017. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13491 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1195 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1195/pdf_1195 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/1195/1653 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Direitos autorais 2017 Coffee Science Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Direitos autorais 2017 Coffee Science Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Coffee Science; v. 12, n. 1 (2017); 42 - 48 Coffee Science; v. 12, n. 1 (2017); 42 - 48 Coffee Science; v. 12, n. 1 (2017); 42 - 48 1984-3909 1809-6875 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439068964585472 |