Fluorescência transiente da clorofila a e crescimento vegetativo em cafeeiro conilon sob diferentes fontes nitrogenadas
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Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , , , |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13906 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1268 |
Resumo: | The use of nitrogen fertilizers is an effective resource to increase the coffee yield, so that the improvement and /or generation of new techniques that assist in the management of nitrogen fertilization are essential, as will contribute to increase nitrogen use efficiency (N). Thus, this study aimed to determine the chlorophyll a fluorescence transient and vegetative growth in Conilon coffee under different nitrogen sources. The experiment was carried out in Nova Venécia - ES - Brazil, on coffee plantation Conilon cultivar “Vitória Incaper 8142”. Were evaluated five sources of nitrogen fertilizers: urea common, urea + NBPT, urea + Cu and B, urea + S, and ammonia nitrate. The chlorophyll a fluorescence maximum did not differ in any of the times examined. The values of relative chlorophyll index (RCI) alternated their significance with respect to treatments throughout the evaluation dates. The N sources were not responsible, singly, with changes to the RCI. The sources of nitrogen fertilizers with increased efficiency exhibited low influence on transient fluorescence of chlorophyll a and do not influence the vegetative growth of the coffee. |
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Fluorescência transiente da clorofila a e crescimento vegetativo em cafeeiro conilon sob diferentes fontes nitrogenadasChlorophyll a fluorescence transient and vegetative growth in conilon coffee under different nitrogen sourcesCafeiculturaNitrogênioNitrogenCiências AgráriasCoffea canephoraNutriçãoNutritionThe use of nitrogen fertilizers is an effective resource to increase the coffee yield, so that the improvement and /or generation of new techniques that assist in the management of nitrogen fertilization are essential, as will contribute to increase nitrogen use efficiency (N). Thus, this study aimed to determine the chlorophyll a fluorescence transient and vegetative growth in Conilon coffee under different nitrogen sources. The experiment was carried out in Nova Venécia - ES - Brazil, on coffee plantation Conilon cultivar “Vitória Incaper 8142”. Were evaluated five sources of nitrogen fertilizers: urea common, urea + NBPT, urea + Cu and B, urea + S, and ammonia nitrate. The chlorophyll a fluorescence maximum did not differ in any of the times examined. The values of relative chlorophyll index (RCI) alternated their significance with respect to treatments throughout the evaluation dates. The N sources were not responsible, singly, with changes to the RCI. The sources of nitrogen fertilizers with increased efficiency exhibited low influence on transient fluorescence of chlorophyll a and do not influence the vegetative growth of the coffee.O uso de fertilizantes nitrogenados é um recurso eficaz para elevar a produtividade do cafeeiro, de modo que o aprimoramento e/ou geração de novas técnicas que auxiliem no manejo da adubação nitrogenada são fundamentais, pois contribuirão para aumentar a eficiência de uso do nitrogênio (N). Dessa forma, objetivou-se determinar a fluorescência transiente da clorofila a e o crescimento vegetativo do cafeeiro Conilon sob diferentes fontes nitrogenadas. O experimento foi realizado em Nova Venécia - ES - Brasil, em lavoura de café Conilon cultivar “Vitória Incaper 8142”. Foram avaliadas cinco fontes de adubos nitrogenados: ureia comum, ureia + NBPT, ureia + Cu e B, ureia + S, e nitrato de amônio. A fluorescência máxima da clorofila a não diferiu em nenhuma das épocas analisadas. Os valores de índice relativo de clorofila (IRC) alternaram suas significâncias com relação aos tratamentos ao longo das datas de avaliação. As fontes de N não foram responsáveis, isoladamente, pelas alterações do IRC. As fontes de fertilizantes nitrogenados de eficiência aumentada apresentam baixa influência na fluorescência transiente da clorofila a e não influenciam o crescimento vegetativo do cafeeiro.2017-06-042017-08-01T20:08:46Z2017-08-01T20:08:46Z2017info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfOLIOSI, G. et al. Fluorescência transiente da clorofila a e crescimento vegetativo em cafeeiro conilon sob diferentes fontes nitrogenadas. Coffee Science, Lavras, v. 12, n. 2, p. 248 - 259, abr./jun. 2017.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13906http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1268Coffee Science; v. 12, n. 2 (2017); 248-259Coffee Science; v. 12, n. 2 (2017); 248-259Coffee Science; v. 12, n. 2 (2017); 248-2591984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/1268/pdf_1268_2http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/1268/1795http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/1268/1796Direitos autorais 2017 Coffee ScienceAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessOliosi, GleisonRodrigues, José de OliveiraFalqueto, Antelmo RalphPires, Fábio RibeiroMonte, José AntônioPartelli, Fábio LuizOliosi, GleisonRodrigues, José de OliveiraFalqueto, Antelmo RalphPires, Fábio RibeiroMonte, José AntônioPartelli, Fábio Luiz2021-01-05T17:53:00Zoai:localhost:1/13906Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-01-05T17:53Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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