Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Dias, Eustáquio Souza
Data de Publicação: 2003
Outros Autores: Koshikumo, Érika M. S., Schwan, Rosane Freitas, Silva, Romildo da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000600022
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5812
Resumo: Several agricultural residues available in the South of Minas Gerais were tested for cultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju. The following substrates were investigated: Bean (BS), Corn (CS) straws and Coffee husk (CH) without nutrient supplementation and straws of bean (BSS), corn (CSS) and coffee husk (CHS) supplemented with 2% of CaCO3, 2% of gypsum and 10% of wheat flour. All the substrates were inoculated with 2% of spawn and incubated at 24ºC. After the fungi had colonized the substrate, the plastic bags were open and maintained at room temperature with 80% of humidity. BS, BSS and CSS showed higher mushroom production than the others, showing a biological efficiency of 85.7, 81.4 and 83.6% respectively. The beans straw (BS) without nutrient supplementation was considered the best residue for the growth and cultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju. This substrate showed higher levels of biological efficiency than the others substrates analysed.
id UFLA_b4425b57a5dda47c3a4848e031176e90
oai_identifier_str oai:localhost:1/5812
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolasCultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju in different agricultural residuesPleurotus sajor-cajuCogumeloResíduos agroindustriaisPalha de feijãoPalha de milhoCasca de caféMushroomAgro-industrial wastesBean strawCorn strawCoffee huskSeveral agricultural residues available in the South of Minas Gerais were tested for cultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju. The following substrates were investigated: Bean (BS), Corn (CS) straws and Coffee husk (CH) without nutrient supplementation and straws of bean (BSS), corn (CSS) and coffee husk (CHS) supplemented with 2% of CaCO3, 2% of gypsum and 10% of wheat flour. All the substrates were inoculated with 2% of spawn and incubated at 24ºC. After the fungi had colonized the substrate, the plastic bags were open and maintained at room temperature with 80% of humidity. BS, BSS and CSS showed higher mushroom production than the others, showing a biological efficiency of 85.7, 81.4 and 83.6% respectively. The beans straw (BS) without nutrient supplementation was considered the best residue for the growth and cultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju. This substrate showed higher levels of biological efficiency than the others substrates analysed.Diferentes resíduos agrícolas disponíveis na região sul de Minas Gerais foram testados para o cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju. Foram avaliados os seguintes substratos: palha de feijão pura (PFP), palha de milho pura (PMP), casca de café pura (CCP), palha de feijão enriquecida com 2% de calcário, 2% de gesso e 10% de farelo de trigo (PFE), palha de milho enriquecida (PME) e casca de café enriquecida (CCE). Todos os substratos receberam 2% de inoculante e foram incubados a 24°C. Após a colonização, os sacos foram mantidos abertos em ambiente a 24°C e umidade a 80%. PFP, PFE e PME apresentaram os melhores resultados na produção de cogumelos, com uma eficiência biológica de 85,7; 81,4 e 83,4%, respectivamente. A palha de feijão foi considerada o melhor resíduo para a produção do cogumelo P. sajor-caju, porque apresentou a melhor eficiência biológica sem necessidade de enriquecimento.Editora da Universidade Federal de Lavras2003-12-012015-04-30T13:32:55Z2015-04-30T13:32:55Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000600022DIAS, E. S. et al. Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 6, p. 1363-1369, nov./dez. 2003.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5812Ciência e Agrotecnologia v.27 n.6 2003reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLADias, Eustáquio SouzaKoshikumo, Érika M. S.Schwan, Rosane FreitasSilva, Romildo daporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2020-10-25T23:12:22Zoai:localhost:1/5812Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-10-25T23:12:22Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas
Cultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju in different agricultural residues
title Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas
spellingShingle Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas
Dias, Eustáquio Souza
Pleurotus sajor-caju
Cogumelo
Resíduos agroindustriais
Palha de feijão
Palha de milho
Casca de café
Mushroom
Agro-industrial wastes
Bean straw
Corn straw
Coffee husk
title_short Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas
title_full Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas
title_fullStr Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas
title_full_unstemmed Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas
title_sort Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas
author Dias, Eustáquio Souza
author_facet Dias, Eustáquio Souza
Koshikumo, Érika M. S.
Schwan, Rosane Freitas
Silva, Romildo da
author_role author
author2 Koshikumo, Érika M. S.
Schwan, Rosane Freitas
Silva, Romildo da
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Dias, Eustáquio Souza
Koshikumo, Érika M. S.
Schwan, Rosane Freitas
Silva, Romildo da
dc.subject.por.fl_str_mv Pleurotus sajor-caju
Cogumelo
Resíduos agroindustriais
Palha de feijão
Palha de milho
Casca de café
Mushroom
Agro-industrial wastes
Bean straw
Corn straw
Coffee husk
topic Pleurotus sajor-caju
Cogumelo
Resíduos agroindustriais
Palha de feijão
Palha de milho
Casca de café
Mushroom
Agro-industrial wastes
Bean straw
Corn straw
Coffee husk
description Several agricultural residues available in the South of Minas Gerais were tested for cultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju. The following substrates were investigated: Bean (BS), Corn (CS) straws and Coffee husk (CH) without nutrient supplementation and straws of bean (BSS), corn (CSS) and coffee husk (CHS) supplemented with 2% of CaCO3, 2% of gypsum and 10% of wheat flour. All the substrates were inoculated with 2% of spawn and incubated at 24ºC. After the fungi had colonized the substrate, the plastic bags were open and maintained at room temperature with 80% of humidity. BS, BSS and CSS showed higher mushroom production than the others, showing a biological efficiency of 85.7, 81.4 and 83.6% respectively. The beans straw (BS) without nutrient supplementation was considered the best residue for the growth and cultivation of the mushroom Pleurotus sajor-caju. This substrate showed higher levels of biological efficiency than the others substrates analysed.
publishDate 2003
dc.date.none.fl_str_mv 2003-12-01
2015-04-30T13:32:55Z
2015-04-30T13:32:55Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000600022
DIAS, E. S. et al. Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 6, p. 1363-1369, nov./dez. 2003.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5812
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000600022
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5812
identifier_str_mv DIAS, E. S. et al. Cultivo do cogumelo Pleurotus sajor-caju em diferentes resíduos agrícolas. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 6, p. 1363-1369, nov./dez. 2003.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.27 n.6 2003
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439032160616448