Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cruz, Joedna Silva
Data de Publicação: 2010
Outros Autores: Assis Júnior, Raimundo Nonato de, Matias, Sammy Sidney Rocha, Camacho-Tamayo, Jesús Hernan, Tavares, Rodrigo de Castro
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200001
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7170
Resumo: Conventional farming uses the soil intensively, modifying its attributes. The goal of this study is to evaluate the spatial variability of some physical attributes and soil organic carbon in red-yellow Anfissol cultivated with sugar cane, using geostatistics. The work was carried out at Maracanaú - CE, in area with sugar cane production, managed by conservation tillage practices five years ago, which remained covered with sugarcane straw mulch. Soil samples were taken from 0.00 to 0.20 m de pth, in a mesh, with a regular interval of 10 m, totaling 100 points. For each sample, soil particle density, bulk density, organic carbon, porosity, macro pores, and micro pores were analyzed. The coefficient of variation indicated low variability for soil particles density, bulk density, total and average porosity for the variables of macro- and microporosiy, and organic carbon. The variables analyzed showed spatial dependence, which was observed in kriging maps. The pores distribution by size and total porosity indicate adequate physical conditions, with bulk density values slightly above the level considered suitable for this textural class of soil.
id UFLA_b8a6ec4a7a1a2d4827f6dbaf4ae6245d
oai_identifier_str oai:localhost:1/7170
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcarSpatial analysis of physical attributes and organic carbon from yellow-red alfissol with sugarcane cropAgricultura de precisãoGeoestatísticaDensidade do soloPorosidadePrecision agriculturePorosityBulk densityGeostatisticsConventional farming uses the soil intensively, modifying its attributes. The goal of this study is to evaluate the spatial variability of some physical attributes and soil organic carbon in red-yellow Anfissol cultivated with sugar cane, using geostatistics. The work was carried out at Maracanaú - CE, in area with sugar cane production, managed by conservation tillage practices five years ago, which remained covered with sugarcane straw mulch. Soil samples were taken from 0.00 to 0.20 m de pth, in a mesh, with a regular interval of 10 m, totaling 100 points. For each sample, soil particle density, bulk density, organic carbon, porosity, macro pores, and micro pores were analyzed. The coefficient of variation indicated low variability for soil particles density, bulk density, total and average porosity for the variables of macro- and microporosiy, and organic carbon. The variables analyzed showed spatial dependence, which was observed in kriging maps. The pores distribution by size and total porosity indicate adequate physical conditions, with bulk density values slightly above the level considered suitable for this textural class of soil.A agricultura convencional utiliza o solo intensivamente, modificando os seus atributos. Neste estudo, objetivou-se avaliar a variabilidade espacial de alguns atributos físicos e carbono orgânico do solo em um Argissolo Vermelho-Amarelo cultivado com cana-de-açúcar, usando geoestatística. O trabalho foi realizado em Maracanaú - CE, em uma área de produção de cana-de-açúcar, manejado mediante preparo conservacionista sobre uma cobertura de palhada de cana-de-açúcar. As amostras de solo foram retiradas de uma profundidade de 0,00 - 0,20 m, em uma malha, com intervalo regular de 10 m, totalizando 100 pontos. Em cada amostra, foi analisado densidade de partículas, densidade do solo, carbono orgânico, porosidade total, macroposidade e microposidade. O coeficiente de variação indicou variabilidade baixa para densidade de partículas, densidade do solo e porosidade total e média para as variáveis macroporosidade, microporosidade e carbono orgânico. As variáveis analisadas mostraram dependência espacial, a qual foi observada nos mapas de krigagem. A distribuição de poros por tamanho e a porosidade total indicam condições físicas razoavelmente boas, embora com valores de densidade do solo ligeiramente acima do nível considerado adequado para a classe textural do solo.Editora da Universidade Federal de Lavras2010-04-012015-04-30T13:35:39Z2015-04-30T13:35:39Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200001CRUZ, J. S. et al. Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 271-278, mar./abr. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7170Ciência e Agrotecnologia v.34 n.2 2010reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLACruz, Joedna SilvaAssis Júnior, Raimundo Nonato deMatias, Sammy Sidney RochaCamacho-Tamayo, Jesús HernanTavares, Rodrigo de Castroporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-03-16T11:41:36Zoai:localhost:1/7170Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-03-16T11:41:36Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar
Spatial analysis of physical attributes and organic carbon from yellow-red alfissol with sugarcane crop
title Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar
spellingShingle Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar
Cruz, Joedna Silva
Agricultura de precisão
Geoestatística
Densidade do solo
Porosidade
Precision agriculture
Porosity
Bulk density
Geostatistics
title_short Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar
title_full Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar
title_fullStr Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar
title_full_unstemmed Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar
title_sort Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar
author Cruz, Joedna Silva
author_facet Cruz, Joedna Silva
Assis Júnior, Raimundo Nonato de
Matias, Sammy Sidney Rocha
Camacho-Tamayo, Jesús Hernan
Tavares, Rodrigo de Castro
author_role author
author2 Assis Júnior, Raimundo Nonato de
Matias, Sammy Sidney Rocha
Camacho-Tamayo, Jesús Hernan
Tavares, Rodrigo de Castro
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Cruz, Joedna Silva
Assis Júnior, Raimundo Nonato de
Matias, Sammy Sidney Rocha
Camacho-Tamayo, Jesús Hernan
Tavares, Rodrigo de Castro
dc.subject.por.fl_str_mv Agricultura de precisão
Geoestatística
Densidade do solo
Porosidade
Precision agriculture
Porosity
Bulk density
Geostatistics
topic Agricultura de precisão
Geoestatística
Densidade do solo
Porosidade
Precision agriculture
Porosity
Bulk density
Geostatistics
description Conventional farming uses the soil intensively, modifying its attributes. The goal of this study is to evaluate the spatial variability of some physical attributes and soil organic carbon in red-yellow Anfissol cultivated with sugar cane, using geostatistics. The work was carried out at Maracanaú - CE, in area with sugar cane production, managed by conservation tillage practices five years ago, which remained covered with sugarcane straw mulch. Soil samples were taken from 0.00 to 0.20 m de pth, in a mesh, with a regular interval of 10 m, totaling 100 points. For each sample, soil particle density, bulk density, organic carbon, porosity, macro pores, and micro pores were analyzed. The coefficient of variation indicated low variability for soil particles density, bulk density, total and average porosity for the variables of macro- and microporosiy, and organic carbon. The variables analyzed showed spatial dependence, which was observed in kriging maps. The pores distribution by size and total porosity indicate adequate physical conditions, with bulk density values slightly above the level considered suitable for this textural class of soil.
publishDate 2010
dc.date.none.fl_str_mv 2010-04-01
2015-04-30T13:35:39Z
2015-04-30T13:35:39Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200001
CRUZ, J. S. et al. Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 271-278, mar./abr. 2010.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7170
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542010000200001
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/7170
identifier_str_mv CRUZ, J. S. et al. Análise espacial de atributos físicos e carbono orgânico em argissolo vermelho-amarelo cultivado com cana-de-açúcar. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 34, n. 2, p. 271-278, mar./abr. 2010.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.34 n.2 2010
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784549962307076096