Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Arevalo, Jorge Luis Sanchez
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Arruda, Dyego de Oliveira, Carvalho, Josué Pires de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12882
Resumo: The present study analyzed total coffee exports from Brazil, Colombia and Peru. The choice of these three countries for analysis was due to the fact that they are the most expressive in South America, concerning international coffee trade. The period of analysis ranges from 1994 to 2013. The objective of the study was to verify the gains and/or losses of competitiveness in the global trade, as well as identify the main sources for growth and/or drop in the export of these countries. We employed the second level Constant Market Share (CMS) model and the Revealed Comparative Advantages (RCA) index. In the results, we noted that Brazil and Peru were able to increase their participation in the global coffee market, however, participation by Colombia decreased. We also verify that Brazil and Peru presented competitiveness gain in the international coffee market, which did not occur for Colombia.
id UFLA_bc4f9ceed663a75ec77deb98e0b939aa
oai_identifier_str oai:localhost:1/12882
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e PeruCompetitiveness in the International Coffee Trade: A Comparative Study for Brazil, Colombia and PeruCafé - ExportaçõesConstant Market ShareCoffee - ExportsThe present study analyzed total coffee exports from Brazil, Colombia and Peru. The choice of these three countries for analysis was due to the fact that they are the most expressive in South America, concerning international coffee trade. The period of analysis ranges from 1994 to 2013. The objective of the study was to verify the gains and/or losses of competitiveness in the global trade, as well as identify the main sources for growth and/or drop in the export of these countries. We employed the second level Constant Market Share (CMS) model and the Revealed Comparative Advantages (RCA) index. In the results, we noted that Brazil and Peru were able to increase their participation in the global coffee market, however, participation by Colombia decreased. We also verify that Brazil and Peru presented competitiveness gain in the international coffee market, which did not occur for Colombia.O presente estudo analisou as exportações totais de café do Brasil, Colômbia e Peru. A escolha desses três países para a análise deve-se ao fato de serem os mais expressivos,expressivos em América do Sul, no que tange ao comércio internacional de café. O período de análise vai desde o ano de 1994 ao ano de 2013. Os objetivos do estudo foram verificar os ganhos e/ou perdas de competitividade no comércio mundial, bem como identificar as principais fontes de crescimento e/ou queda das exportações nesses países. Empregou-se o modelo de Constant Market Share (CMS) de segundo nível e o índice de Vantagens Comparativas Reveladas (VCR). Nos resultados, notou-se que o Brasil e Peru conseguiram ampliar sua participação no mercado mundial de café; entretanto, a Colômbia perdeu participação. Observa-se também que o Brasil e Peru apresentam ganhos de competitividade no mercado internacional de café, o que não ocorreu no caso da Colômbia.Organizações Rurais & AgroindustriaisCapesArevalo, Jorge Luis SanchezArruda, Dyego de OliveiraCarvalho, Josué Pires de2016-06-102017-05-09T19:34:59Z2017-05-09T19:34:59Z2017-05-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888AREVALO, J. L. S.; ARRUDA, D. de O.; CARVALHO, J. P. de. Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 18, n. 1, p. 62-78, jun. 2016.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12882Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 18, n. 1 (2016)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888/512info:eu-repo/semantics/openAccess2021-02-18T12:21:23Zoai:localhost:1/12882Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-02-18T12:21:23Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru
Competitiveness in the International Coffee Trade: A Comparative Study for Brazil, Colombia and Peru
title Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru
spellingShingle Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru
Arevalo, Jorge Luis Sanchez
Café - Exportações
Constant Market Share
Coffee - Exports
title_short Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru
title_full Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru
title_fullStr Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru
title_full_unstemmed Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru
title_sort Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru
author Arevalo, Jorge Luis Sanchez
author_facet Arevalo, Jorge Luis Sanchez
Arruda, Dyego de Oliveira
Carvalho, Josué Pires de
author_role author
author2 Arruda, Dyego de Oliveira
Carvalho, Josué Pires de
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Capes
dc.contributor.author.fl_str_mv Arevalo, Jorge Luis Sanchez
Arruda, Dyego de Oliveira
Carvalho, Josué Pires de
dc.subject.por.fl_str_mv Café - Exportações
Constant Market Share
Coffee - Exports
topic Café - Exportações
Constant Market Share
Coffee - Exports
description The present study analyzed total coffee exports from Brazil, Colombia and Peru. The choice of these three countries for analysis was due to the fact that they are the most expressive in South America, concerning international coffee trade. The period of analysis ranges from 1994 to 2013. The objective of the study was to verify the gains and/or losses of competitiveness in the global trade, as well as identify the main sources for growth and/or drop in the export of these countries. We employed the second level Constant Market Share (CMS) model and the Revealed Comparative Advantages (RCA) index. In the results, we noted that Brazil and Peru were able to increase their participation in the global coffee market, however, participation by Colombia decreased. We also verify that Brazil and Peru presented competitiveness gain in the international coffee market, which did not occur for Colombia.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-06-10
2017-05-09T19:34:59Z
2017-05-09T19:34:59Z
2017-05-09
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888
AREVALO, J. L. S.; ARRUDA, D. de O.; CARVALHO, J. P. de. Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 18, n. 1, p. 62-78, jun. 2016.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12882
url http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12882
identifier_str_mv AREVALO, J. L. S.; ARRUDA, D. de O.; CARVALHO, J. P. de. Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 18, n. 1, p. 62-78, jun. 2016.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888/512
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
publisher.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais
dc.source.none.fl_str_mv Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 18, n. 1 (2016)
2238-6890
1517-3879
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815439062923739136