Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12882 |
Resumo: | The present study analyzed total coffee exports from Brazil, Colombia and Peru. The choice of these three countries for analysis was due to the fact that they are the most expressive in South America, concerning international coffee trade. The period of analysis ranges from 1994 to 2013. The objective of the study was to verify the gains and/or losses of competitiveness in the global trade, as well as identify the main sources for growth and/or drop in the export of these countries. We employed the second level Constant Market Share (CMS) model and the Revealed Comparative Advantages (RCA) index. In the results, we noted that Brazil and Peru were able to increase their participation in the global coffee market, however, participation by Colombia decreased. We also verify that Brazil and Peru presented competitiveness gain in the international coffee market, which did not occur for Colombia. |
id |
UFLA_bc4f9ceed663a75ec77deb98e0b939aa |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/12882 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e PeruCompetitiveness in the International Coffee Trade: A Comparative Study for Brazil, Colombia and PeruCafé - ExportaçõesConstant Market ShareCoffee - ExportsThe present study analyzed total coffee exports from Brazil, Colombia and Peru. The choice of these three countries for analysis was due to the fact that they are the most expressive in South America, concerning international coffee trade. The period of analysis ranges from 1994 to 2013. The objective of the study was to verify the gains and/or losses of competitiveness in the global trade, as well as identify the main sources for growth and/or drop in the export of these countries. We employed the second level Constant Market Share (CMS) model and the Revealed Comparative Advantages (RCA) index. In the results, we noted that Brazil and Peru were able to increase their participation in the global coffee market, however, participation by Colombia decreased. We also verify that Brazil and Peru presented competitiveness gain in the international coffee market, which did not occur for Colombia.O presente estudo analisou as exportações totais de café do Brasil, Colômbia e Peru. A escolha desses três países para a análise deve-se ao fato de serem os mais expressivos,expressivos em América do Sul, no que tange ao comércio internacional de café. O período de análise vai desde o ano de 1994 ao ano de 2013. Os objetivos do estudo foram verificar os ganhos e/ou perdas de competitividade no comércio mundial, bem como identificar as principais fontes de crescimento e/ou queda das exportações nesses países. Empregou-se o modelo de Constant Market Share (CMS) de segundo nível e o índice de Vantagens Comparativas Reveladas (VCR). Nos resultados, notou-se que o Brasil e Peru conseguiram ampliar sua participação no mercado mundial de café; entretanto, a Colômbia perdeu participação. Observa-se também que o Brasil e Peru apresentam ganhos de competitividade no mercado internacional de café, o que não ocorreu no caso da Colômbia.Organizações Rurais & AgroindustriaisCapesArevalo, Jorge Luis SanchezArruda, Dyego de OliveiraCarvalho, Josué Pires de2016-06-102017-05-09T19:34:59Z2017-05-09T19:34:59Z2017-05-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888AREVALO, J. L. S.; ARRUDA, D. de O.; CARVALHO, J. P. de. Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 18, n. 1, p. 62-78, jun. 2016.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12882Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 18, n. 1 (2016)2238-68901517-3879reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888/512info:eu-repo/semantics/openAccess2021-02-18T12:21:23Zoai:localhost:1/12882Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-02-18T12:21:23Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru Competitiveness in the International Coffee Trade: A Comparative Study for Brazil, Colombia and Peru |
title |
Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru |
spellingShingle |
Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru Arevalo, Jorge Luis Sanchez Café - Exportações Constant Market Share Coffee - Exports |
title_short |
Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru |
title_full |
Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru |
title_fullStr |
Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru |
title_full_unstemmed |
Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru |
title_sort |
Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru |
author |
Arevalo, Jorge Luis Sanchez |
author_facet |
Arevalo, Jorge Luis Sanchez Arruda, Dyego de Oliveira Carvalho, Josué Pires de |
author_role |
author |
author2 |
Arruda, Dyego de Oliveira Carvalho, Josué Pires de |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Capes |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Arevalo, Jorge Luis Sanchez Arruda, Dyego de Oliveira Carvalho, Josué Pires de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Café - Exportações Constant Market Share Coffee - Exports |
topic |
Café - Exportações Constant Market Share Coffee - Exports |
description |
The present study analyzed total coffee exports from Brazil, Colombia and Peru. The choice of these three countries for analysis was due to the fact that they are the most expressive in South America, concerning international coffee trade. The period of analysis ranges from 1994 to 2013. The objective of the study was to verify the gains and/or losses of competitiveness in the global trade, as well as identify the main sources for growth and/or drop in the export of these countries. We employed the second level Constant Market Share (CMS) model and the Revealed Comparative Advantages (RCA) index. In the results, we noted that Brazil and Peru were able to increase their participation in the global coffee market, however, participation by Colombia decreased. We also verify that Brazil and Peru presented competitiveness gain in the international coffee market, which did not occur for Colombia. |
publishDate |
2016 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2016-06-10 2017-05-09T19:34:59Z 2017-05-09T19:34:59Z 2017-05-09 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888 AREVALO, J. L. S.; ARRUDA, D. de O.; CARVALHO, J. P. de. Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 18, n. 1, p. 62-78, jun. 2016. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12882 |
url |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/12882 |
identifier_str_mv |
AREVALO, J. L. S.; ARRUDA, D. de O.; CARVALHO, J. P. de. Competitividade no comércio internacional do café: um estudo comparativo entre Brasil, Colômbia e Peru. Organizações Rurais & Agroindustriais, Lavras, v. 18, n. 1, p. 62-78, jun. 2016. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://revista.dae.ufla.br/index.php/ora/article/view/888/512 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
publisher.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Organizações Rurais & Agroindustriais; v. 18, n. 1 (2016) 2238-6890 1517-3879 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439062923739136 |