Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13867 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/597 |
Resumo: | The agroforestry systems come up as an alternative for the farmer, by improving productivity, ecological interactions, and environmental quality, in order to control the effects of hail, frost, cold winds etc. In such context, the aim of this study was to check the interference of different levels of shade on the phytomass and microbial biomass parameters and correlate it to the grain production; besides checking the lessening of the Photosynthecally Active Radiation (PAR), by means of measurements carried out above and below the canopy, and compare it to the shade caused by the araucarias as inferred by means of photograph treatment. The study was conducted at a coffee plantation intercropped with araucarias with three different shade levels: Coffee in intense shade (CIS), coffee in regular shade (CRS), and coffee without shade (CWS). Photograph treatment study analysis showed that there was a straight correlation between the lessening of the PAR and the shaded area under the araucarias. In relation to the phytomass, it was observed that the largest quantity occurred in the CIS, which did not differ statistically from the CRS. For the microbial biomass, the highest value was found in the CWS, which did not differ statistically from the CRS. The CRS structure is presented as the most suitable for the cultivation of coffee in terms of available radiation. |
id |
UFLA_c18345fd3e40e56d886c197b606601cb |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/13867 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestalEffects of environmental variables in coffee production in agroforestry systemCafeiculturaFitomassaPhytomassCiências AgráriasCiência de AlimentosBiomassa microbianaRadiaçãoSombreamentoMicrobial biomassRadiationShaded areaThe agroforestry systems come up as an alternative for the farmer, by improving productivity, ecological interactions, and environmental quality, in order to control the effects of hail, frost, cold winds etc. In such context, the aim of this study was to check the interference of different levels of shade on the phytomass and microbial biomass parameters and correlate it to the grain production; besides checking the lessening of the Photosynthecally Active Radiation (PAR), by means of measurements carried out above and below the canopy, and compare it to the shade caused by the araucarias as inferred by means of photograph treatment. The study was conducted at a coffee plantation intercropped with araucarias with three different shade levels: Coffee in intense shade (CIS), coffee in regular shade (CRS), and coffee without shade (CWS). Photograph treatment study analysis showed that there was a straight correlation between the lessening of the PAR and the shaded area under the araucarias. In relation to the phytomass, it was observed that the largest quantity occurred in the CIS, which did not differ statistically from the CRS. For the microbial biomass, the highest value was found in the CWS, which did not differ statistically from the CRS. The CRS structure is presented as the most suitable for the cultivation of coffee in terms of available radiation.O sistema agroflorestal (SAF) surgiu como uma alternativa para o agricultor, possibilitando possíveis melhorias na produtividade, nas interações ecológicas e na qualidade ambiental, tendo em vista o controle aos efeitos da chuva de granizo, geadas, ventos frios etc. Objetivou-se, neste estudo,verificar a interferência de diferentes níveis de sombreamento sobre os parâmetros de fitomassa e biomassa microbiana e correlacioná-los à produção de grãos, verificando a atenuação da radiação fotossintética ativa – PAR, conforme as medições realizadas acima e abaixo do dossel, e compará-las ao sombreamento causado pelas araucárias através do tratamento de fotografias. O estudo foi realizado em uma plantação consorciada de café e araucária com três níveis distintos de sobreamento: café em sombreamento intenso - CSI, café em sombreamento médio - CSM e café sem sombreamento - CSS. A análise do tratamento das fotografias revelou que há uma relação direta entre a redução da radiação fotossintética ativa e a área de café sombreada sob as araucárias. Em relação à fitomassa, observou-se que a maior quantidade ocorreu no CSI, não diferindo estatisticamente do CSM. Já para a biomassa microbiana, o valor mais alto foi encontrado no CSS, que não alterou estatisticamente do CSM. A gleba CSM apresentou-se como a mais adequada para o cultivo do café, em termos de radiação disponível.2014-05-142017-08-01T20:08:41Z2017-08-01T20:08:41Z2014info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfPINTO NETO, J. N. et al. Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 2, p. 187-195, abr./jun. 2014.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13867http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/597Coffee Science; v. 9, n. 2 (2014); 187-195Coffee Science; v. 9, n. 2 (2014); 187-195Coffee Science; v. 9, n. 2 (2014); 187-1951984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/597/pdf_84http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/597/435Attribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessPinto Neto, José NunesAlvarenga, Maria Inês NogueiraCorrêa, Marcelo de PaulaOliveira, Carla Cristina dePinto Neto, José NunesAlvarenga, Maria Inês NogueiraCorrêa, Marcelo de PaulaOliveira, Carla Cristina de2021-01-28T19:03:02Zoai:localhost:1/13867Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-01-28T19:03:02Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal Effects of environmental variables in coffee production in agroforestry system |
title |
Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal |
spellingShingle |
Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal Pinto Neto, José Nunes Cafeicultura Fitomassa Phytomass Ciências Agrárias Ciência de Alimentos Biomassa microbiana Radiação Sombreamento Microbial biomass Radiation Shaded area |
title_short |
Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal |
title_full |
Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal |
title_fullStr |
Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal |
title_full_unstemmed |
Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal |
title_sort |
Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal |
author |
Pinto Neto, José Nunes |
author_facet |
Pinto Neto, José Nunes Alvarenga, Maria Inês Nogueira Corrêa, Marcelo de Paula Oliveira, Carla Cristina de |
author_role |
author |
author2 |
Alvarenga, Maria Inês Nogueira Corrêa, Marcelo de Paula Oliveira, Carla Cristina de |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pinto Neto, José Nunes Alvarenga, Maria Inês Nogueira Corrêa, Marcelo de Paula Oliveira, Carla Cristina de Pinto Neto, José Nunes Alvarenga, Maria Inês Nogueira Corrêa, Marcelo de Paula Oliveira, Carla Cristina de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cafeicultura Fitomassa Phytomass Ciências Agrárias Ciência de Alimentos Biomassa microbiana Radiação Sombreamento Microbial biomass Radiation Shaded area |
topic |
Cafeicultura Fitomassa Phytomass Ciências Agrárias Ciência de Alimentos Biomassa microbiana Radiação Sombreamento Microbial biomass Radiation Shaded area |
description |
The agroforestry systems come up as an alternative for the farmer, by improving productivity, ecological interactions, and environmental quality, in order to control the effects of hail, frost, cold winds etc. In such context, the aim of this study was to check the interference of different levels of shade on the phytomass and microbial biomass parameters and correlate it to the grain production; besides checking the lessening of the Photosynthecally Active Radiation (PAR), by means of measurements carried out above and below the canopy, and compare it to the shade caused by the araucarias as inferred by means of photograph treatment. The study was conducted at a coffee plantation intercropped with araucarias with three different shade levels: Coffee in intense shade (CIS), coffee in regular shade (CRS), and coffee without shade (CWS). Photograph treatment study analysis showed that there was a straight correlation between the lessening of the PAR and the shaded area under the araucarias. In relation to the phytomass, it was observed that the largest quantity occurred in the CIS, which did not differ statistically from the CRS. For the microbial biomass, the highest value was found in the CWS, which did not differ statistically from the CRS. The CRS structure is presented as the most suitable for the cultivation of coffee in terms of available radiation. |
publishDate |
2014 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2014-05-14 2014 2017-08-01T20:08:41Z 2017-08-01T20:08:41Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
PINTO NETO, J. N. et al. Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 2, p. 187-195, abr./jun. 2014. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13867 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/597 |
identifier_str_mv |
PINTO NETO, J. N. et al. Efeito das variáveis ambientais na produção de café em um sistema agroflorestal. Coffee Science, Lavras, v. 9, n. 2, p. 187-195, abr./jun. 2014. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13867 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/597 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/597/pdf_84 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/downloadSuppFile/597/435 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
Coffee Science; v. 9, n. 2 (2014); 187-195 Coffee Science; v. 9, n. 2 (2014); 187-195 Coffee Science; v. 9, n. 2 (2014); 187-195 1984-3909 1809-6875 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439149747929088 |