Ácido fólico no tratamento da água residuária do café processado por via úmida
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Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13612 http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/276 |
Resumo: | Since Brazil is a major producer of coffee in the world, the waste that it generates should be of great environmental concern. The coffee processing wastewater (CPW) can bring serious environmental impacts if disposed untreated, due to the large amount of macro/micronutrients and phenolic compounds that they have. Folic acid, a vitamin complex essential in metabolic pathways, can stimulate the development of microorganisms in the environment and thereby provide more rapid removal of the organic load of wastewater. The purpose of this work was to evaluate the influence of varying concentrations of folic acid in stimulating the degradation of organic material contained in the CPW and also investigate the effect of solubility of folic acid in distilled water, distilled boiling water, and a solution of sodium bicarbonate. The addition of folic acid in concentrations from 4.0 to 32.0 mg L-1 increased the rate of decay of chemical oxygen demand (COD). The dose of 8 mg L-1 folic acid diluted in distilled water provided the optimum results in terms of removing organic material from the CPW. |
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Ácido fólico no tratamento da água residuária do café processado por via úmidaFolic acid in treatment of wastewater in coffee via wet processingCafeiculturaCoffeeTratamento de águas residuáriasCafé - Pós-colheitaCiências AgráriasCoffee - Post harvestAgroindustrial wastewaterMicroorganismsFolateEfluente agroindustrialMicro-organismosFolatosSince Brazil is a major producer of coffee in the world, the waste that it generates should be of great environmental concern. The coffee processing wastewater (CPW) can bring serious environmental impacts if disposed untreated, due to the large amount of macro/micronutrients and phenolic compounds that they have. Folic acid, a vitamin complex essential in metabolic pathways, can stimulate the development of microorganisms in the environment and thereby provide more rapid removal of the organic load of wastewater. The purpose of this work was to evaluate the influence of varying concentrations of folic acid in stimulating the degradation of organic material contained in the CPW and also investigate the effect of solubility of folic acid in distilled water, distilled boiling water, and a solution of sodium bicarbonate. The addition of folic acid in concentrations from 4.0 to 32.0 mg L-1 increased the rate of decay of chemical oxygen demand (COD). The dose of 8 mg L-1 folic acid diluted in distilled water provided the optimum results in terms of removing organic material from the CPW.Sendo o Brasil um dos maiores produtores de café do mundo, os resíduos que essa atividade gera devem ser de grande preocupação ambiental. A água residuária do descascamento dos frutos do cafeeiro (ARC) pode trazer graves impactos ambientais se descartada sem tratamento prévio, em razão da grande quantidade de macro/micronutrientes e compostos fenólicos que possui. O ácido fólico, como complexo vitamínico essencial na rota metabólica, pode estimular o desenvolvimento de micro-organismos no meio e, com isso, proporcionar mais rápida remoção da carga orgânica de águas residuárias. Com a realização deste trabalho, objetivou-se avaliar a influência de concentrações variadas de ácido fólico no estímulo à degradação do material orgânico contido na ARC e, ainda, verificar o efeito da solubilização do ácido fólico em água destilada, água destilada fervente e em solução de bicarbonato de sódio. A adição de ácido fólico, nas concentrações de 4,0 a 32,0 mg L-1, proporcionou aumento na taxa de decaimento da demanda química de oxigênio (DQO). A dose de 8 mg L-1 de ácido fólico diluído apenas em água destilada, foi a que proporcionou a obtenção dos melhores resultados, em termos de remoção do material orgânico da ARC.2012-06-272017-08-01T20:06:12Z2017-08-01T20:06:12Z2012info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfTEIXEIRA, D. L.; MATOS, A. T.; ROSSMANN, M. Ácido fólico no tratamento da água residuária do café processado por via úmida. Coffee Science, Lavras, v. 7, n. 1, p. 91-98, jan./abr. 2012.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/13612http://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/276Coffee Science; v. 7, n. 1 (2012); 91-98Coffee Science; v. 7, n. 1 (2012); 91-98Coffee Science; v. 7, n. 1 (2012); 91-981984-39091809-6875reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAporhttp://www.coffeescience.ufla.br/index.php/Coffeescience/article/view/276/pdfAttribution 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessTeixeira, Denis LeocádioMatos, Antonio TeixeiraRossmann, MaikeTeixeira, Denis LeocádioMatos, Antonio TeixeiraRossmann, Maike2021-02-02T16:52:27Zoai:localhost:1/13612Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2021-02-02T16:52:27Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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