Aptidões de genótipos de batata-doce para consumo humano, produção de etanol e alimentação animal

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gonçalves Neto, Álvaro Carlos
Data de Publicação: 2011
Outros Autores: Maluf, Wilson Roberto, Gomes, Luiz Antonio Augusto, Gonçalves, Ranoel José de Sousa, Silva, Vanisse de Fátima, Lasmar, André
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37260
Resumo: The objective of this work was to identify agronomic aptitudes of sweet potato (Ipomoea batatas) genotypes for fresh consumption, ethanol production, and animal feed, using aptitude indices. The aptitude indices were established as the weighted means of standardized variables for 16 traits of interest, using different weights for each trait according to the evaluated aptitude. The experimental design was a completely randomized block, with two replicates and 39 sweet potato genotypes: 36 accessions of the germplasm collection of Universidade Federal de Lavras (Brazil) and three commercial cultivars (Palmas, Brazlândia-Branca e Brazlândia-Rosada). Eight genotypes were considered apt to ethanol production, 11 to animal feed, and 11 to human consumption, including the cultivars Palmas and Brazlândia-Branca. The accessions UFLA07-12, UFLA07-31, UFLA07-43, UFLA07-49, and UFLA07-53 showed aptitude for ethanol production, animal feed and human consumption. The selection index is efficient in establishing aptitudes for sweet potato genotypes.
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spelling Aptidões de genótipos de batata-doce para consumo humano, produção de etanol e alimentação animalAptitudes of sweet potato genotypes for fresh consumption, ethanol production and animal feedIpomoea batatasBiocombustívelÍndice de seleçãoProdução de biomassaProdução de ramasQualidade nutricionalBiofuelSelection indexBiomass yieldStem yieldNutritional qualityThe objective of this work was to identify agronomic aptitudes of sweet potato (Ipomoea batatas) genotypes for fresh consumption, ethanol production, and animal feed, using aptitude indices. The aptitude indices were established as the weighted means of standardized variables for 16 traits of interest, using different weights for each trait according to the evaluated aptitude. The experimental design was a completely randomized block, with two replicates and 39 sweet potato genotypes: 36 accessions of the germplasm collection of Universidade Federal de Lavras (Brazil) and three commercial cultivars (Palmas, Brazlândia-Branca e Brazlândia-Rosada). Eight genotypes were considered apt to ethanol production, 11 to animal feed, and 11 to human consumption, including the cultivars Palmas and Brazlândia-Branca. The accessions UFLA07-12, UFLA07-31, UFLA07-43, UFLA07-49, and UFLA07-53 showed aptitude for ethanol production, animal feed and human consumption. The selection index is efficient in establishing aptitudes for sweet potato genotypes.O objetivo deste trabalho foi identificar a aptidão de genótipos de batata-doce (Ipomoea batatas) para consumo humano, produção de etanol e alimentação animal, por meio de índices de aptidão. Os índices de aptidão corresponderam às médias dos valores das variáveis padronizadas para 16 características de interesse, ponderadas por pesos atribuídos a cada característica, conforme a aptidão avaliada. Utilizou-se o delineamento experimental de blocos ao acaso, com duas repetições e 39 genótipos: 36 acessos da coleção de germoplasma da Universidade Federal de Lavras e três cultivares comerciais (Palmas, Brazlândia-Branca e Brazlândia-Rosada). Oito genótipos foram considerados aptos à produção de etanol, 11 à alimentação animal e 11 ao consumo humano, incluindo as cultivares Palmas e Brazlândia-Branca. Os acessos UFLA07-12, UFLA07-31, UFLA07-43, UFLA07-49 e UFLA07-53 apresentaram aptidão para produção de etanol, alimentação animal e consumo humano. O índice de seleção é eficiente para estabelecer aptidões para genótipos de batata-doce.Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa), Secretaria de Pesquisa e Desenvolvimento (SPD)2019-10-17T12:33:57Z2019-10-17T12:33:57Z2011-11info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfGONÇALVES NETO, A. C. et al. Aptidões de genótipos de batata doce para consumo humano, produção de etanol e alimentação animal. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 46, n. 11, p. 1513-1520, Nov. 2011. DOI: 10.1590/S0100-204X2011001100013.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/37260Pesquisa Agropecuária Brasileira (PAB)reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessGonçalves Neto, Álvaro CarlosMaluf, Wilson RobertoGomes, Luiz Antonio AugustoGonçalves, Ranoel José de SousaSilva, Vanisse de FátimaLasmar, Andrépor2019-10-17T12:33:58Zoai:localhost:1/37260Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2019-10-17T12:33:58Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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