Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)
Main Author: | |
---|---|
Publication Date: | 2009 |
Other Authors: | , , |
Format: | Article |
Language: | por |
Source: | Repositório Institucional da UFLA |
Download full: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28238 |
Summary: | Physiological and enzymatic changes in sweet pepper seeds obtained from fruits harvested at different maturation stages and submitted to post-harvest storage were assessed. Pepper fruits, ‘Amarela Comprida’ cultivar, were harvested at 40, 50, 60 and 70 days after anthesis (DAA) and stored for 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days before seed extraction. Seeds were evaluated by the germination, first count, controlled deterioration and electrical conductivity tests. Changes in the enzymatic systems malate desidrogenasis (MDH), alcohol desidrogenasis (ADH), superoxide dismutase (SOD) and peroxidase (PO) were also determined. Pepper seeds obtained from fruits harvested at 60 DAA presented better germination and vigor and higher activity of enzymes involved in respiration and protection against free radicals, and post-harvest storage of these fruits was not necessary. |
id |
UFLA_d056f7b2fcf8e95760079c9086e60022 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/28238 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)Physiological and enzymatic changes during pepper seeds (Capsicum annuum L.) maturationGerminaçãoVigorIsoenzimasMaturidadeGerminationVigorIsoenzymeMaturityPhysiological and enzymatic changes in sweet pepper seeds obtained from fruits harvested at different maturation stages and submitted to post-harvest storage were assessed. Pepper fruits, ‘Amarela Comprida’ cultivar, were harvested at 40, 50, 60 and 70 days after anthesis (DAA) and stored for 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days before seed extraction. Seeds were evaluated by the germination, first count, controlled deterioration and electrical conductivity tests. Changes in the enzymatic systems malate desidrogenasis (MDH), alcohol desidrogenasis (ADH), superoxide dismutase (SOD) and peroxidase (PO) were also determined. Pepper seeds obtained from fruits harvested at 60 DAA presented better germination and vigor and higher activity of enzymes involved in respiration and protection against free radicals, and post-harvest storage of these fruits was not necessary.O trabalho teve como objetivo avaliar as alterações fisiológicas e enzimáticas em sementes de pimenta, cv. Amarela Comprida, obtidas de frutos colhidos em diferentes estádios de maturação e submetidos ao armazenamento pós-colheita. Os frutos foram colhidos aos 40, 50, 60 e 70 dias após a antese (DAA) e submetidos ao armazenamento por 0, 3, 6, 9, 12 e 15 dias para, então, proceder à extração das sementes. A qualidade fisiológica das sementes foi avaliada pelos testes de germinação, primeira contagem de germinação, deterioração controlada e condutividade elétrica. Avaliaram-se, ainda, as alterações nos sistemas enzimáticos malato desigrogenase (MDH), álcool desidrogenase (ADH), superóxido dismutase (SOD) e peroxidase (PO). Melhores resultados de germinação e vigor e maior atividade de enzimas, envolvidas na respiração e proteção contra radicais livres, são observados em sementes obtidas de frutos colhidos a partir de 60 DAA, não sendo necessário o armazenamento destes após a colheita.Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes2017-12-11T12:52:11Z2017-12-11T12:52:11Z2009info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfVIDIGAL, D. S. et al. Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.). Revista Brasileira de Sementes, Brasília, DF, v. 31, n. 2, p. 129-136, 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28238Revista Brasileira de Sementesreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessVidigal, Deborah de SouzaDias, Denise Cunha F. SantosVon Pinho, Édila Vilela de RezendeDias, Luiz Antônio dos Santospor2017-12-11T12:52:11Zoai:localhost:1/28238Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2017-12-11T12:52:11Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.) Physiological and enzymatic changes during pepper seeds (Capsicum annuum L.) maturation |
title |
Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.) |
spellingShingle |
Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.) Vidigal, Deborah de Souza Germinação Vigor Isoenzimas Maturidade Germination Vigor Isoenzyme Maturity |
title_short |
Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.) |
title_full |
Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.) |
title_fullStr |
Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.) |
title_full_unstemmed |
Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.) |
title_sort |
Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.) |
author |
Vidigal, Deborah de Souza |
author_facet |
Vidigal, Deborah de Souza Dias, Denise Cunha F. Santos Von Pinho, Édila Vilela de Rezende Dias, Luiz Antônio dos Santos |
author_role |
author |
author2 |
Dias, Denise Cunha F. Santos Von Pinho, Édila Vilela de Rezende Dias, Luiz Antônio dos Santos |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Vidigal, Deborah de Souza Dias, Denise Cunha F. Santos Von Pinho, Édila Vilela de Rezende Dias, Luiz Antônio dos Santos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Germinação Vigor Isoenzimas Maturidade Germination Vigor Isoenzyme Maturity |
topic |
Germinação Vigor Isoenzimas Maturidade Germination Vigor Isoenzyme Maturity |
description |
Physiological and enzymatic changes in sweet pepper seeds obtained from fruits harvested at different maturation stages and submitted to post-harvest storage were assessed. Pepper fruits, ‘Amarela Comprida’ cultivar, were harvested at 40, 50, 60 and 70 days after anthesis (DAA) and stored for 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days before seed extraction. Seeds were evaluated by the germination, first count, controlled deterioration and electrical conductivity tests. Changes in the enzymatic systems malate desidrogenasis (MDH), alcohol desidrogenasis (ADH), superoxide dismutase (SOD) and peroxidase (PO) were also determined. Pepper seeds obtained from fruits harvested at 60 DAA presented better germination and vigor and higher activity of enzymes involved in respiration and protection against free radicals, and post-harvest storage of these fruits was not necessary. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009 2017-12-11T12:52:11Z 2017-12-11T12:52:11Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
VIDIGAL, D. S. et al. Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.). Revista Brasileira de Sementes, Brasília, DF, v. 31, n. 2, p. 129-136, 2009. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28238 |
identifier_str_mv |
VIDIGAL, D. S. et al. Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.). Revista Brasileira de Sementes, Brasília, DF, v. 31, n. 2, p. 129-136, 2009. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28238 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Attribution-NonCommercial 4.0 International http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes |
publisher.none.fl_str_mv |
Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Sementes reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1784550060929843200 |