Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)

Bibliographic Details
Main Author: Vidigal, Deborah de Souza
Publication Date: 2009
Other Authors: Dias, Denise Cunha F. Santos, Von Pinho, Édila Vilela de Rezende, Dias, Luiz Antônio dos Santos
Format: Article
Language: por
Source: Repositório Institucional da UFLA
Download full: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28238
Summary: Physiological and enzymatic changes in sweet pepper seeds obtained from fruits harvested at different maturation stages and submitted to post-harvest storage were assessed. Pepper fruits, ‘Amarela Comprida’ cultivar, were harvested at 40, 50, 60 and 70 days after anthesis (DAA) and stored for 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days before seed extraction. Seeds were evaluated by the germination, first count, controlled deterioration and electrical conductivity tests. Changes in the enzymatic systems malate desidrogenasis (MDH), alcohol desidrogenasis (ADH), superoxide dismutase (SOD) and peroxidase (PO) were also determined. Pepper seeds obtained from fruits harvested at 60 DAA presented better germination and vigor and higher activity of enzymes involved in respiration and protection against free radicals, and post-harvest storage of these fruits was not necessary.
id UFLA_d056f7b2fcf8e95760079c9086e60022
oai_identifier_str oai:localhost:1/28238
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)Physiological and enzymatic changes during pepper seeds (Capsicum annuum L.) maturationGerminaçãoVigorIsoenzimasMaturidadeGerminationVigorIsoenzymeMaturityPhysiological and enzymatic changes in sweet pepper seeds obtained from fruits harvested at different maturation stages and submitted to post-harvest storage were assessed. Pepper fruits, ‘Amarela Comprida’ cultivar, were harvested at 40, 50, 60 and 70 days after anthesis (DAA) and stored for 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days before seed extraction. Seeds were evaluated by the germination, first count, controlled deterioration and electrical conductivity tests. Changes in the enzymatic systems malate desidrogenasis (MDH), alcohol desidrogenasis (ADH), superoxide dismutase (SOD) and peroxidase (PO) were also determined. Pepper seeds obtained from fruits harvested at 60 DAA presented better germination and vigor and higher activity of enzymes involved in respiration and protection against free radicals, and post-harvest storage of these fruits was not necessary.O trabalho teve como objetivo avaliar as alterações fisiológicas e enzimáticas em sementes de pimenta, cv. Amarela Comprida, obtidas de frutos colhidos em diferentes estádios de maturação e submetidos ao armazenamento pós-colheita. Os frutos foram colhidos aos 40, 50, 60 e 70 dias após a antese (DAA) e submetidos ao armazenamento por 0, 3, 6, 9, 12 e 15 dias para, então, proceder à extração das sementes. A qualidade fisiológica das sementes foi avaliada pelos testes de germinação, primeira contagem de germinação, deterioração controlada e condutividade elétrica. Avaliaram-se, ainda, as alterações nos sistemas enzimáticos malato desigrogenase (MDH), álcool desidrogenase (ADH), superóxido dismutase (SOD) e peroxidase (PO). Melhores resultados de germinação e vigor e maior atividade de enzimas, envolvidas na respiração e proteção contra radicais livres, são observados em sementes obtidas de frutos colhidos a partir de 60 DAA, não sendo necessário o armazenamento destes após a colheita.Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes2017-12-11T12:52:11Z2017-12-11T12:52:11Z2009info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfVIDIGAL, D. S. et al. Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.). Revista Brasileira de Sementes, Brasília, DF, v. 31, n. 2, p. 129-136, 2009.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28238Revista Brasileira de Sementesreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessVidigal, Deborah de SouzaDias, Denise Cunha F. SantosVon Pinho, Édila Vilela de RezendeDias, Luiz Antônio dos Santospor2017-12-11T12:52:11Zoai:localhost:1/28238Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2017-12-11T12:52:11Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)
Physiological and enzymatic changes during pepper seeds (Capsicum annuum L.) maturation
title Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)
spellingShingle Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)
Vidigal, Deborah de Souza
Germinação
Vigor
Isoenzimas
Maturidade
Germination
Vigor
Isoenzyme
Maturity
title_short Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)
title_full Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)
title_fullStr Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)
title_full_unstemmed Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)
title_sort Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.)
author Vidigal, Deborah de Souza
author_facet Vidigal, Deborah de Souza
Dias, Denise Cunha F. Santos
Von Pinho, Édila Vilela de Rezende
Dias, Luiz Antônio dos Santos
author_role author
author2 Dias, Denise Cunha F. Santos
Von Pinho, Édila Vilela de Rezende
Dias, Luiz Antônio dos Santos
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Vidigal, Deborah de Souza
Dias, Denise Cunha F. Santos
Von Pinho, Édila Vilela de Rezende
Dias, Luiz Antônio dos Santos
dc.subject.por.fl_str_mv Germinação
Vigor
Isoenzimas
Maturidade
Germination
Vigor
Isoenzyme
Maturity
topic Germinação
Vigor
Isoenzimas
Maturidade
Germination
Vigor
Isoenzyme
Maturity
description Physiological and enzymatic changes in sweet pepper seeds obtained from fruits harvested at different maturation stages and submitted to post-harvest storage were assessed. Pepper fruits, ‘Amarela Comprida’ cultivar, were harvested at 40, 50, 60 and 70 days after anthesis (DAA) and stored for 0, 3, 6, 9, 12 and 15 days before seed extraction. Seeds were evaluated by the germination, first count, controlled deterioration and electrical conductivity tests. Changes in the enzymatic systems malate desidrogenasis (MDH), alcohol desidrogenasis (ADH), superoxide dismutase (SOD) and peroxidase (PO) were also determined. Pepper seeds obtained from fruits harvested at 60 DAA presented better germination and vigor and higher activity of enzymes involved in respiration and protection against free radicals, and post-harvest storage of these fruits was not necessary.
publishDate 2009
dc.date.none.fl_str_mv 2009
2017-12-11T12:52:11Z
2017-12-11T12:52:11Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv VIDIGAL, D. S. et al. Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.). Revista Brasileira de Sementes, Brasília, DF, v. 31, n. 2, p. 129-136, 2009.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28238
identifier_str_mv VIDIGAL, D. S. et al. Alterações fisiológicas e enzimáticas durante a maturação de sementes de pimenta (Capsicum annuum L.). Revista Brasileira de Sementes, Brasília, DF, v. 31, n. 2, p. 129-136, 2009.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/28238
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution-NonCommercial 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution-NonCommercial 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes
publisher.none.fl_str_mv Associação Brasileira de Tecnologia de Sementes
dc.source.none.fl_str_mv Revista Brasileira de Sementes
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784550060929843200