Influência da supercompensação de carboidratos no VO2máx de sujeitos fisicamente ativos
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Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/45778 |
Resumo: | The fatigue is identified as a limiting factor to physical performance and therefore carbohydrate supplementationhas been studied as a determinant factor for improving aerobic performance. It’s suggested that low carbohydrate availability is injurious to performance. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the effect of carbohydrate supplementation through a super compensation diet during a period of 7 days, in aerobic performance of physically active subjects. Seven male students, coursing physical education at Itaúna University, were evaluated. The subjects were submitted to 2 progressive maximal testson treadmill, one previously and the other after the nutritional supplementation containing 70% CHO, 20% fat and 10% protein. In the “previous test” a 57.22 ± 5.52 ml.kg.min-1of VO2máxwas obtained, while in the “after test”, 56.57 ± 6.95 ml.kg.min-1of VO2máxwas obtained. There wasn’t a significant difference between the results. Some authors suggested the improvement in performance due to nutritional supplementation, showing us the necessity of further studies in this area which is of great importance for performance improvement. |
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Influência da supercompensação de carboidratos no VO2máx de sujeitos fisicamente ativosInfluence of carbohydrate super compensationon VO2máx of physically active subjectsCapacidade aeróbia máximaReservas de glicogênioDesempenho aeróbioNutrição esportivaMaximum aerobic capacityGlycogen reservesAerobic performanceSports nutritionThe fatigue is identified as a limiting factor to physical performance and therefore carbohydrate supplementationhas been studied as a determinant factor for improving aerobic performance. It’s suggested that low carbohydrate availability is injurious to performance. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the effect of carbohydrate supplementation through a super compensation diet during a period of 7 days, in aerobic performance of physically active subjects. Seven male students, coursing physical education at Itaúna University, were evaluated. The subjects were submitted to 2 progressive maximal testson treadmill, one previously and the other after the nutritional supplementation containing 70% CHO, 20% fat and 10% protein. In the “previous test” a 57.22 ± 5.52 ml.kg.min-1of VO2máxwas obtained, while in the “after test”, 56.57 ± 6.95 ml.kg.min-1of VO2máxwas obtained. There wasn’t a significant difference between the results. Some authors suggested the improvement in performance due to nutritional supplementation, showing us the necessity of further studies in this area which is of great importance for performance improvement.A fadiga é apontada como um fator limitante do desempenho físico, com isso a suplementação de carboidrato vem sendo estudada como fator determinante paramelhora da performance aeróbia. É sugerido que a baixa disponibilidade de carboidrato é prejudicial ao desempenho. Assim, o objetivo deste estudo foi avaliar o efeito da suplementação de carboidrato através de uma dieta de supercompensação, durante o período de 7 dias, no desempenho aeróbico de sujeitos fisicamente ativos. Foram avaliados 07 alunos do curso de Educação Física da Universidade de Itaúna, do gêneromasculino. Os indivíduos foram submetidos a 2 testes progressivos máximos em esteira ergométrica, Pré e Pós suplementação nutricional contendo 70% CHO, 20% Lipídios e 10 % Proteína. No Pré teste obtivemos um VO2máxde 57,22 ± 5,52 ml.kg.min-1, enquanto no Pós teste identificamos um VO2máxde 56,57 ± 6,95 ml.kg.min-1. Em nossos resultados não foram encontradas diferenças significativas quanto à suplementação de carboidratos. Alguns autores sugerem à melhora do desempenho quanto à suplementação nutricional, nos mostrando a necessidade da realização de mais estudos nesta área, já que é de grande contribuição para o aprimoramento da performance.Instituto Brasileiro de Pesquisa e Ensino em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)2020-12-07T22:51:47Z2020-12-07T22:51:47Z2010-06info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfZANETTI, G. G. et al. Influência da supercompensação de carboidratos no VO2máx de sujeitos fisicamente ativos. Revista Brasileira de Nutrição Esportiva, São Paulo, v. 4, n. 21, p. 268-275, mai./jun. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/45778Revista Brasileira de Nutrição Esportiva (RBNE)reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessZanetti, Gabriel GuidorizziMorais, Daniel Carlos deBrandão, Douglas AparecidoFerreira, Guilherme RodriguesAlmeida, Pedro Augusto Santos deGuimarães, Fábio Sander PradoSilva, Sandro Fernandes dapor2023-05-02T10:55:58Zoai:localhost:1/45778Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-02T10:55:58Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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The fatigue is identified as a limiting factor to physical performance and therefore carbohydrate supplementationhas been studied as a determinant factor for improving aerobic performance. It’s suggested that low carbohydrate availability is injurious to performance. Therefore, the purpose of this study was to evaluate the effect of carbohydrate supplementation through a super compensation diet during a period of 7 days, in aerobic performance of physically active subjects. Seven male students, coursing physical education at Itaúna University, were evaluated. The subjects were submitted to 2 progressive maximal testson treadmill, one previously and the other after the nutritional supplementation containing 70% CHO, 20% fat and 10% protein. In the “previous test” a 57.22 ± 5.52 ml.kg.min-1of VO2máxwas obtained, while in the “after test”, 56.57 ± 6.95 ml.kg.min-1of VO2máxwas obtained. There wasn’t a significant difference between the results. Some authors suggested the improvement in performance due to nutritional supplementation, showing us the necessity of further studies in this area which is of great importance for performance improvement. |
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