Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/39168 |
Resumo: | The addition of oil sources and dietary vitamin E supplementation was evaluated on the characteristics of fresh boar sperm. Twenty-four mature Dalboar 85 boars of proven fertility and in routine semen production for artificial insemination were randomly distributed in a factorial arrangement 2 X 3, with two oil sources, soy and salmon, and three antioxidant levels: 150, 300, and 450mg/kg of vitamin E. Volume, total motile sperm, hyposmotic swelling test, percentage of live cell, and morphology did not differ (P<0.05) between the animals from the treatments. Salmon oil improved (P<0.05) sperm vigor. The vitamin E added to the diet improved (P<0.05) the sperm concentration, and there was no difference between the oil sources (P>0.05). Salmon oil treatment showed the lowest (P<0.05) concentration of total antioxidants in the semen. Vitamin E and concentration of total antioxidant showed a linear effect (P<0.05). The semen vigor and the concentration of total antioxidants were improved by oil sources, but the sperm concentration was dependent on the levels of vitamin E. Therefore, salmon oil can be used in the diet of male pigs. |
id |
UFLA_dcc42f406a2aeaf56bda58fb467024d5 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/39168 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínosEffect of oil sources and vitamin E supplementation in the diet on physical and morphological characteristics of fresh boar semenSuíno - Alimentação e raçõesVarrãoÁcidos graxosAntioxidantesSêmen - QualidadeSwine - Food and rationsFatty acidTotal antioxidantSemen - QualityThe addition of oil sources and dietary vitamin E supplementation was evaluated on the characteristics of fresh boar sperm. Twenty-four mature Dalboar 85 boars of proven fertility and in routine semen production for artificial insemination were randomly distributed in a factorial arrangement 2 X 3, with two oil sources, soy and salmon, and three antioxidant levels: 150, 300, and 450mg/kg of vitamin E. Volume, total motile sperm, hyposmotic swelling test, percentage of live cell, and morphology did not differ (P<0.05) between the animals from the treatments. Salmon oil improved (P<0.05) sperm vigor. The vitamin E added to the diet improved (P<0.05) the sperm concentration, and there was no difference between the oil sources (P>0.05). Salmon oil treatment showed the lowest (P<0.05) concentration of total antioxidants in the semen. Vitamin E and concentration of total antioxidant showed a linear effect (P<0.05). The semen vigor and the concentration of total antioxidants were improved by oil sources, but the sperm concentration was dependent on the levels of vitamin E. Therefore, salmon oil can be used in the diet of male pigs.Avaliou-se o efeito da adição de diferentes fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características do sêmen in natura de suínos reprodutores. Foram utilizados 24 reprodutores Dalboar 85, com idades entre 12 e 18 meses, distribuídos em delineamento inteiramente ao acaso, em arranjo fatorial 2 x 3, com duas fontes de óleo, soja e salmão, e três níveis de antioxidantes, 150, 300 e 450mg de vitamina E/kg. Volume, motilidade espermática total, teste hiposmótico, porcentagem de espermatozoides vivos e morfologia espermática não diferiram (P>0,05) entre os tratamentos. Óleo de salmão (P<0,05) melhorou o vigor espermático. A inclusão de vitamina E na ração melhorou (P<0,05) a concentração espermática, e não foi observada diferença entre as fontes de óleo (P>0,05). Os animais tratados com óleo de salmão apresentaram menor (P<0,05) concentração de antioxidantes totais no sêmen do que os tratados com óleo de soja. Observou-se efeito linear da vitamina E sobre a concentração de antioxidantes totais (P<0,05). A fonte de óleo de salmão da ração melhora o vigor espermático e a concentração de antioxidantes totais no sêmen.Universidade Federal de Minas Gerais2020-03-05T14:58:09Z2020-03-05T14:58:09Z2010-06info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfMORAES, E. A. et al. Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 62, n. 3, p. 521-527, jun. 2010.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/39168Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecniareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessMoraes, E. A.Torres, C. A. A.Guimarães, J. D.Murgas, L. D. S.por2020-03-05T14:59:38Zoai:localhost:1/39168Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2020-03-05T14:59:38Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos Effect of oil sources and vitamin E supplementation in the diet on physical and morphological characteristics of fresh boar semen |
title |
Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos |
spellingShingle |
Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos Moraes, E. A. Suíno - Alimentação e rações Varrão Ácidos graxos Antioxidantes Sêmen - Qualidade Swine - Food and rations Fatty acid Total antioxidant Semen - Quality |
title_short |
Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos |
title_full |
Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos |
title_fullStr |
Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos |
title_full_unstemmed |
Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos |
title_sort |
Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos |
author |
Moraes, E. A. |
author_facet |
Moraes, E. A. Torres, C. A. A. Guimarães, J. D. Murgas, L. D. S. |
author_role |
author |
author2 |
Torres, C. A. A. Guimarães, J. D. Murgas, L. D. S. |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Moraes, E. A. Torres, C. A. A. Guimarães, J. D. Murgas, L. D. S. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Suíno - Alimentação e rações Varrão Ácidos graxos Antioxidantes Sêmen - Qualidade Swine - Food and rations Fatty acid Total antioxidant Semen - Quality |
topic |
Suíno - Alimentação e rações Varrão Ácidos graxos Antioxidantes Sêmen - Qualidade Swine - Food and rations Fatty acid Total antioxidant Semen - Quality |
description |
The addition of oil sources and dietary vitamin E supplementation was evaluated on the characteristics of fresh boar sperm. Twenty-four mature Dalboar 85 boars of proven fertility and in routine semen production for artificial insemination were randomly distributed in a factorial arrangement 2 X 3, with two oil sources, soy and salmon, and three antioxidant levels: 150, 300, and 450mg/kg of vitamin E. Volume, total motile sperm, hyposmotic swelling test, percentage of live cell, and morphology did not differ (P<0.05) between the animals from the treatments. Salmon oil improved (P<0.05) sperm vigor. The vitamin E added to the diet improved (P<0.05) the sperm concentration, and there was no difference between the oil sources (P>0.05). Salmon oil treatment showed the lowest (P<0.05) concentration of total antioxidants in the semen. Vitamin E and concentration of total antioxidant showed a linear effect (P<0.05). The semen vigor and the concentration of total antioxidants were improved by oil sources, but the sperm concentration was dependent on the levels of vitamin E. Therefore, salmon oil can be used in the diet of male pigs. |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010-06 2020-03-05T14:58:09Z 2020-03-05T14:58:09Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
MORAES, E. A. et al. Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 62, n. 3, p. 521-527, jun. 2010. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/39168 |
identifier_str_mv |
MORAES, E. A. et al. Efeito de fontes de óleo e níveis de suplementação de vitamina E na ração sobre as características físicas e morfológicas do sêmen in natura de suínos. Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia, Belo Horizonte, v. 62, n. 3, p. 521-527, jun. 2010. |
url |
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/39168 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/ |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Minas Gerais |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Minas Gerais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Arquivo Brasileiro de Medicina Veterinária e Zootecnia reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1815439090117509120 |