Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Santos, Roseli Aparecida dos
Data de Publicação: 2003
Outros Autores: Teixeira, Júlio César, Pérez, Juan Ramón Olalquiaga, Paiva, Paulo César de Aguiar, Muniz, Joel Augusto, Arcuri, Pedro Braga
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000300026
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5726
Resumo: The objective of this work was to validate the technique of gas production in the evaluation of concentrated feeds and roughages, and the possible differences between cattle, sheep, and goats, regarding the degradation of these feeds. The experiment was carried out in the Laboratory of Animal Research at the Animal Science Department - Federal University of Lavras, Brazil. The ruminal liquor came from three Holstein cows, three sheep, and three goats, without defined race. All were fistulated in the rumen. The neutral detergent soluble fraction (NDS) and neutral detergent fiber (NDF), of ground corn, soybean meal, cotton meal, cotton seed, wheat meal, citrus pulp, alfalfa hay, coast cross hay, corn silage and grass silage were evaluated. The readings of the cumulative volume of gas were made from 1 to 72 hours after incubation. There was not difference (P >0.05) among the animal species, for any of the studied variables. The NDS fraction presented larger gas production and degradation rate in relation to NDF. The gas production technique allowed to estimate the rates of digestion of the insoluble fractions and, mainly, the soluble fractions of the total carbohydrates.
id UFLA_dedc56fae03e792a379dd357dc9c4e31
oai_identifier_str oai:localhost:1/5726
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinosEstimate of the ruminal degradability of some feeds using gas production technique in cattle, sheep, and goatsDegradação de alimentosProdução de gásBovinoOvinoCaprinoFood degradationGas productionCattleSheepGoatThe objective of this work was to validate the technique of gas production in the evaluation of concentrated feeds and roughages, and the possible differences between cattle, sheep, and goats, regarding the degradation of these feeds. The experiment was carried out in the Laboratory of Animal Research at the Animal Science Department - Federal University of Lavras, Brazil. The ruminal liquor came from three Holstein cows, three sheep, and three goats, without defined race. All were fistulated in the rumen. The neutral detergent soluble fraction (NDS) and neutral detergent fiber (NDF), of ground corn, soybean meal, cotton meal, cotton seed, wheat meal, citrus pulp, alfalfa hay, coast cross hay, corn silage and grass silage were evaluated. The readings of the cumulative volume of gas were made from 1 to 72 hours after incubation. There was not difference (P >0.05) among the animal species, for any of the studied variables. The NDS fraction presented larger gas production and degradation rate in relation to NDF. The gas production technique allowed to estimate the rates of digestion of the insoluble fractions and, mainly, the soluble fractions of the total carbohydrates.Conduziu-se este trabalho com o objetivo de validar a técnica de produção de gás na avaliação de alimentos concentrados e volumosos e as possíveis diferenças entre bovinos, ovinos e caprinos quanto à degradação desses alimentos. O experimento foi conduzido no Laboratório de Pesquisa Animal do Departamento de Zootecnia da UFLA. O líquido ruminal (inóculo) foi originado de três vacas Holandesas, três ovelhas e três cabras sem raça definida, fistuladas no rúmen. Foram avaliadas as frações solúvel em detergente neutro (SDN) e fibra em detergente neutro(FDN) de fubá de milho, farelo de soja, farelo de algodão, caroço de algodão, farelo de trigo, polpa cítrica, feno de alfafa, feno de coast cross, silagem de milho e silagem de capim. As leituras do volume cumulativo de gás foram feitas 1, 2, 3, 4, 5, 6, 12, 18, 24, 30, 36, 48, 60 e 72 horas após a incubação. Não houve diferença (P>0,05) entre as espécies, para nenhuma das variáveis estudadas. A fração SDN apresentou maior produção de gás e taxa de degradação em relação a FDN. A técnica de produção de gás permitiu estimar as taxas de digestão das frações insolúveis e, principalmente, das frações solúveis dos carboidratos totais.Editora da Universidade Federal de Lavras2003-06-012015-04-30T13:32:43Z2015-04-30T13:32:43Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000300026SANTOS, R. A. dos et al. Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 3, p. 689-695, maio/jun. 2003.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5726Ciência e Agrotecnologia v.27 n.3 2003reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLASantos, Roseli Aparecida dosTeixeira, Júlio CésarPérez, Juan Ramón OlalquiagaPaiva, Paulo César de AguiarMuniz, Joel AugustoArcuri, Pedro Bragaporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-06-20T19:39:41Zoai:localhost:1/5726Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-06-20T19:39:41Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos
Estimate of the ruminal degradability of some feeds using gas production technique in cattle, sheep, and goats
title Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos
spellingShingle Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos
Santos, Roseli Aparecida dos
Degradação de alimentos
Produção de gás
Bovino
Ovino
Caprino
Food degradation
Gas production
Cattle
Sheep
Goat
title_short Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos
title_full Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos
title_fullStr Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos
title_full_unstemmed Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos
title_sort Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos
author Santos, Roseli Aparecida dos
author_facet Santos, Roseli Aparecida dos
Teixeira, Júlio César
Pérez, Juan Ramón Olalquiaga
Paiva, Paulo César de Aguiar
Muniz, Joel Augusto
Arcuri, Pedro Braga
author_role author
author2 Teixeira, Júlio César
Pérez, Juan Ramón Olalquiaga
Paiva, Paulo César de Aguiar
Muniz, Joel Augusto
Arcuri, Pedro Braga
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Santos, Roseli Aparecida dos
Teixeira, Júlio César
Pérez, Juan Ramón Olalquiaga
Paiva, Paulo César de Aguiar
Muniz, Joel Augusto
Arcuri, Pedro Braga
dc.subject.por.fl_str_mv Degradação de alimentos
Produção de gás
Bovino
Ovino
Caprino
Food degradation
Gas production
Cattle
Sheep
Goat
topic Degradação de alimentos
Produção de gás
Bovino
Ovino
Caprino
Food degradation
Gas production
Cattle
Sheep
Goat
description The objective of this work was to validate the technique of gas production in the evaluation of concentrated feeds and roughages, and the possible differences between cattle, sheep, and goats, regarding the degradation of these feeds. The experiment was carried out in the Laboratory of Animal Research at the Animal Science Department - Federal University of Lavras, Brazil. The ruminal liquor came from three Holstein cows, three sheep, and three goats, without defined race. All were fistulated in the rumen. The neutral detergent soluble fraction (NDS) and neutral detergent fiber (NDF), of ground corn, soybean meal, cotton meal, cotton seed, wheat meal, citrus pulp, alfalfa hay, coast cross hay, corn silage and grass silage were evaluated. The readings of the cumulative volume of gas were made from 1 to 72 hours after incubation. There was not difference (P >0.05) among the animal species, for any of the studied variables. The NDS fraction presented larger gas production and degradation rate in relation to NDF. The gas production technique allowed to estimate the rates of digestion of the insoluble fractions and, mainly, the soluble fractions of the total carbohydrates.
publishDate 2003
dc.date.none.fl_str_mv 2003-06-01
2015-04-30T13:32:43Z
2015-04-30T13:32:43Z
2015-04-30
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000300026
SANTOS, R. A. dos et al. Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 3, p. 689-695, maio/jun. 2003.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5726
url http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542003000300026
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5726
identifier_str_mv SANTOS, R. A. dos et al. Estimativa da degradabilidade ruminal de alimentos utilizando a técnica de produção de gás em bovinos, ovinos e caprinos. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 27, n. 3, p. 689-695, maio/jun. 2003.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
publisher.none.fl_str_mv Editora da Universidade Federal de Lavras
dc.source.none.fl_str_mv Ciência e Agrotecnologia v.27 n.3 2003
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1815438985814605824