Estudo comparativo das intoxicações por Brachiaria spp.e Pithomyces chartarum em bovino

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Seixas, Josilene Nascimento
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Pinto, Carlos Augusto, Rodrigues, Armindo, Tokarnia, Carlos Hubinger, França, Ticiana Nascimento, Graça, Flavio Augusto Soares, d´Avila, Mariana Sequeira, Peixoto, Paulo Vargas
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/31797
Resumo: Numerous photosensitization (FTS) outbreaks on Brachiaria spp pastures occur in Brazil, resulting in significant economic losses - especially due to the vast acreages of these grasses in the country. Although the link between the presence of saponins and the occurrence of FTS is already established, some authors still attribute those losses to sporidesmin poisoning, which is a fungal metabolite produced by Pithomyces chartarum. This study aimed to highlight the clinical and pathological changes of photosensitivity caused by saponins and sporidesmin, confronting data from literature with our own observations. The presented cases were originally from different farms located in Brazil, where cattle were kept in Brachiaria pastures, and in Portugal, where no Brachiaria species are present. The symptoms were quite similar, except for the frequent occurrence of colic, diarrhea and decreased productivity during early pithomycotoxicosis. Macroscopically Brachiaria spp poisoning often produces an intense yellow- -orange color in the liver, while pithomycotoxicosis predominantly induces chronic proliferative liver injury. Histologically the presence “foam cells” and birefringent crystals are indicative of Brachiaria spp poisoning while fibrosis and biliary hyperplasia correspond to major injuries of sporidesmin.
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spelling Estudo comparativo das intoxicações por Brachiaria spp.e Pithomyces chartarum em bovinoComparative study between Brachiaria spp. and Pithomyces chartarum poisoning in cattleNumerous photosensitization (FTS) outbreaks on Brachiaria spp pastures occur in Brazil, resulting in significant economic losses - especially due to the vast acreages of these grasses in the country. Although the link between the presence of saponins and the occurrence of FTS is already established, some authors still attribute those losses to sporidesmin poisoning, which is a fungal metabolite produced by Pithomyces chartarum. This study aimed to highlight the clinical and pathological changes of photosensitivity caused by saponins and sporidesmin, confronting data from literature with our own observations. The presented cases were originally from different farms located in Brazil, where cattle were kept in Brachiaria pastures, and in Portugal, where no Brachiaria species are present. The symptoms were quite similar, except for the frequent occurrence of colic, diarrhea and decreased productivity during early pithomycotoxicosis. Macroscopically Brachiaria spp poisoning often produces an intense yellow- -orange color in the liver, while pithomycotoxicosis predominantly induces chronic proliferative liver injury. Histologically the presence “foam cells” and birefringent crystals are indicative of Brachiaria spp poisoning while fibrosis and biliary hyperplasia correspond to major injuries of sporidesmin.Numerosos surtos de fotossensibilização (FTS) em pastos de Brachiaria spp. ocorrem no Brasil e resultam em perdas econômicas preocupantesem especial devido às vastas áreas cultivadas dessas gramíneas no país. Apesar de comprovada relação entre a presença das saponinas e a ocorrência da FTS, alguns autores ainda atribuem como causa a intoxicação por esporidesmina, um metabólito do fungo Pithomyces chartarum, que produz prejuízos elevados em outros países. Este trabalho tem por objetivo principal evidenciar as alterações clínicopatológicas de casos de fotossensibilização causados por saponinas e pela esporidesmina, através da coleta de dados da literatura e confronto com observações próprias. Foram estudados casos diversos provenientes de bovinos do Brasil, mantidos em pastagens de Brachiaria e de Açores, Portugal, onde não há áreas cultivadas de quaisquer espécies de braquiária. Os sintomas são bastante semelhantes, exceto pela ocorrência frequente de cólica, diarreia e acentuada queda na produtividade, no início da pitomicotoxicose. Macroscopicamente, na intoxicação por Brachiaria spp. observa-se com frequência o fígado com uma coloração amarelo-alaranjada intensa, enquanto que pitomicotoxicose predominam lesões hepáticas crônicas proliferativas. À microscopia, a presença de células com citoplasma espumoso (“foam cells”) e de cristais birrefringentes são lesões indicativas de intoxicação por Brachiaria spp. e as lesões de fibrose e hiperplasia biliar correspondem às lesões mais importantes na intoxicação por esporidesmina.Sociedade de Medicina Veterinária do Estado do Rio de Janeiro2018-11-17T11:46:23Z2018-11-17T11:46:23Z2016-11info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfSEIXAS, J. N. et al. Estudo comparativo das intoxicações por Brachiaria spp.e Pithomyces chartarum em bovinos. Revista Brasileira de Medicina Veterinária, Rio de Janeiro, v. 38, p. 1-10, nov. 2016. Suplemento 2.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/31797Revista Brasileira de Medicina Veterináriareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessSeixas, Josilene NascimentoPinto, Carlos AugustoRodrigues, ArmindoTokarnia, Carlos HubingerFrança, Ticiana NascimentoGraça, Flavio Augusto Soaresd´Avila, Mariana SequeiraPeixoto, Paulo Vargaspor2018-11-17T11:52:57Zoai:localhost:1/31797Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2018-11-17T11:52:57Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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