Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000300002 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5882 |
Resumo: | Values for bulk density, thermal conductivity, thermal diffusivity and specific heat of corn grains were obtained in this work as a function of product moisture content. The infinite cylinder method with a central heat source was used in the thermal conductivity and diffusivity determinations. The equipment used consisted of an aluminum tube (0.1m of diameter and 0.5m of height) isolated in the superior and inferior extremities. A resistor (nickel-chrome; strength of 4.16 W.m-1; diameter of 0.0006438m) was used as a heat source that was located at the center of the cylinder (longitudinal direction). During each determination, the resistor was submitted to a difference of potential of 2.08V that provided an electric current of 1A. The moisture content of the tested samples varied from 8.6 to 17.1% w.b. The behavior of the values of thermal conductivity, diffusivity and specific heat as a function of the product moisture content can be represented by linear relationships. The thermal conductivity and specific heat of the grains increase with the product moisture content, while the thermal diffusivity decreases. Errors involved in the thermal properties determinations are also discussed in this work. |
id |
UFLA_e526023f928b57f3e382f400b82331c3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/5882 |
network_acronym_str |
UFLA |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFLA |
repository_id_str |
|
spelling |
Determinação de propriedades térmicas de grãos de milhoDetermination of corn thermal propertiesCondutividade térmicaCalor específicoGrãos de milhoThermal conductivitySpecific heatCorn grainsValues for bulk density, thermal conductivity, thermal diffusivity and specific heat of corn grains were obtained in this work as a function of product moisture content. The infinite cylinder method with a central heat source was used in the thermal conductivity and diffusivity determinations. The equipment used consisted of an aluminum tube (0.1m of diameter and 0.5m of height) isolated in the superior and inferior extremities. A resistor (nickel-chrome; strength of 4.16 W.m-1; diameter of 0.0006438m) was used as a heat source that was located at the center of the cylinder (longitudinal direction). During each determination, the resistor was submitted to a difference of potential of 2.08V that provided an electric current of 1A. The moisture content of the tested samples varied from 8.6 to 17.1% w.b. The behavior of the values of thermal conductivity, diffusivity and specific heat as a function of the product moisture content can be represented by linear relationships. The thermal conductivity and specific heat of the grains increase with the product moisture content, while the thermal diffusivity decreases. Errors involved in the thermal properties determinations are also discussed in this work.Realizou-se este trabalho com o objetivo de determinar a massa específica, condutividade térmica, difusividade térmica e calor específico de grãos de milho, em função do teor de água do produto. Na determinação da condutividade e da difusividade térmicas, foi usado o método do cilindro infinito dotado de uma fonte de calor linear central. Para tal, foi construído um equipamento que consistiu de um tubo de alumínio (0,1 m de diâmetro e 0,5 m de altura) isolado nas extremidades superior e inferior. Para funcionar como fonte linear de calor, instalou-se no centro do cilindro (na direção longitudinal) um fio resistor de níquel-cromo envernizado (resistência, aproximada, 4,16 W.m-1), com diâmetro de 0,0006438 m. Durante cada determinação, o fio resistor foi submetido a uma diferença de potencial de 2,08V (fonte alimentadora de tensão e voltagem), que proporcionou uma corrente elétrica de 1A. O teor de água das amostras testadas variou de 8,6 a 17,1% b.u. O comportamento dos valores de condutividade térmica, difusividade térmica e calor específico em função do teor de água no produto pode ser representados por relações lineares. A condutividade térmica e o calor específico dos grãos aumentaram com o teor de água do produto, enquanto a difusividade térmica diminuiu. Erros envolvidos nas determinações das propriedades térmicas são também discutidos neste trabalho.Editora da Universidade Federal de Lavras2004-06-012015-04-30T13:33:06Z2015-04-30T13:33:06Z2015-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articletext/htmlhttp://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000300002ANDRADE, E. T. de et al. Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 3, p. 488-498, maio/jun. 2004.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5882Ciência e Agrotecnologia v.28 n.3 2004reponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAndrade, Ednilton Tavares deCouto, Sandra MariaQueiroz, Daniel Marçal dePeixoto, Abraão Britoporinfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-05-05T17:55:21Zoai:localhost:1/5882Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2016-05-05T17:55:21Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho Determination of corn thermal properties |
title |
Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho |
spellingShingle |
Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho Andrade, Ednilton Tavares de Condutividade térmica Calor específico Grãos de milho Thermal conductivity Specific heat Corn grains |
title_short |
Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho |
title_full |
Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho |
title_fullStr |
Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho |
title_full_unstemmed |
Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho |
title_sort |
Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho |
author |
Andrade, Ednilton Tavares de |
author_facet |
Andrade, Ednilton Tavares de Couto, Sandra Maria Queiroz, Daniel Marçal de Peixoto, Abraão Brito |
author_role |
author |
author2 |
Couto, Sandra Maria Queiroz, Daniel Marçal de Peixoto, Abraão Brito |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Andrade, Ednilton Tavares de Couto, Sandra Maria Queiroz, Daniel Marçal de Peixoto, Abraão Brito |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Condutividade térmica Calor específico Grãos de milho Thermal conductivity Specific heat Corn grains |
topic |
Condutividade térmica Calor específico Grãos de milho Thermal conductivity Specific heat Corn grains |
description |
Values for bulk density, thermal conductivity, thermal diffusivity and specific heat of corn grains were obtained in this work as a function of product moisture content. The infinite cylinder method with a central heat source was used in the thermal conductivity and diffusivity determinations. The equipment used consisted of an aluminum tube (0.1m of diameter and 0.5m of height) isolated in the superior and inferior extremities. A resistor (nickel-chrome; strength of 4.16 W.m-1; diameter of 0.0006438m) was used as a heat source that was located at the center of the cylinder (longitudinal direction). During each determination, the resistor was submitted to a difference of potential of 2.08V that provided an electric current of 1A. The moisture content of the tested samples varied from 8.6 to 17.1% w.b. The behavior of the values of thermal conductivity, diffusivity and specific heat as a function of the product moisture content can be represented by linear relationships. The thermal conductivity and specific heat of the grains increase with the product moisture content, while the thermal diffusivity decreases. Errors involved in the thermal properties determinations are also discussed in this work. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004-06-01 2015-04-30T13:33:06Z 2015-04-30T13:33:06Z 2015-04-30 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000300002 ANDRADE, E. T. de et al. Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 3, p. 488-498, maio/jun. 2004. http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5882 |
url |
http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1413-70542004000300002 http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5882 |
identifier_str_mv |
ANDRADE, E. T. de et al. Determinação de propriedades térmicas de grãos de milho. Ciência e Agrotecnologia, Lavras, v. 28, n. 3, p. 488-498, maio/jun. 2004. |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora da Universidade Federal de Lavras |
dc.source.none.fl_str_mv |
Ciência e Agrotecnologia v.28 n.3 2004 reponame:Repositório Institucional da UFLA instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA) instacron:UFLA |
instname_str |
Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
instacron_str |
UFLA |
institution |
UFLA |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFLA |
collection |
Repositório Institucional da UFLA |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA) |
repository.mail.fl_str_mv |
nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br |
_version_ |
1807835098755629056 |