Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Lago, Amanda M. Teixeira
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Pimenta, Carlos J., Nogueira, Isabela Emiliorelli, Vidal, Ana C. Correa, Pimenta, Maria E. de Sousa Gomes
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/29422
Resumo: The fish industry presents a large growth potential because its disposal can be transformed into products with marketing uses. Considered as a sustainable alternative, the use of minced fish (MF) of tilapia as raw material for the production of sausages has gained importance. Under this context, the aim of this study was to develop sausages prepared with MF obtained from tilapia filleting waste, in replacing the fillet. Thus, different formulations of sausages were developed with 0, 25, 50, 75 and 100% of MF. Each formulation was analyzed for yield and cost of production. Fish sausages showed a higher yield when formulated with 50% of MF and the cost of the final product decreased considerably as the percentage addition of minced fish was increased. The development of this product is a viable alternative to the use of fish waste.
id UFLA_ebf49056d5218379478cb7696e3ce55a
oai_identifier_str oai:localhost:1/29422
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custoResiduos de Tilapia como materia prima para producción de salchichas: rendimiento y costoTilapia waste as raw material for sausage production: yield and costAproveitamento de residuosEmulsões carneasCarne mecanicamente separadaSalsichas de tilapiaUtilizacion de residuosEmulsiones carnicasSalchichas de tilapiaWaste utilizationMeat emulsionsMinced fishFish sausagesThe fish industry presents a large growth potential because its disposal can be transformed into products with marketing uses. Considered as a sustainable alternative, the use of minced fish (MF) of tilapia as raw material for the production of sausages has gained importance. Under this context, the aim of this study was to develop sausages prepared with MF obtained from tilapia filleting waste, in replacing the fillet. Thus, different formulations of sausages were developed with 0, 25, 50, 75 and 100% of MF. Each formulation was analyzed for yield and cost of production. Fish sausages showed a higher yield when formulated with 50% of MF and the cost of the final product decreased considerably as the percentage addition of minced fish was increased. The development of this product is a viable alternative to the use of fish waste.A industria do pescado apresenta um amplo potencial de crescimento, em razao de seus descartes serem transformados em produtos com aproveitamento mercadologico. Como alternativa sustentavel, a carne mecanicamente separada (CMS) de tilapia pode ser empregada como materia-prima na producao de embutidos. Diante deste contexto, este trabalho teve como objetivo desenvolver salsichas elaboradas com inclusao crescente de CMS, proveniente de residuos do beneficiamento de tilapia, em substituicao ao file. Para tanto, foram desenvolvidas diferentes formulacoes de salsichas com 0, 25, 50, 75 e 100% de CMS. Cada formulacao foi analisada quanto ao rendimento e ao custo de producao. As salsichas de tilapia apresentaram maior rendimento quando formuladas com 50% de CMS e o custo final do produto apontou uma diminuicao crescente quanto maior a porcentagem de adicao de CMS. A elaboracao deste produto vem a ser uma alternativa viavel para o aproveitamento de residuos de pescado.Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico, Facultad de Ciencias Exactas, Química y Naturales, Universidad Nacional de Misiones2018-06-12T18:06:25Z2018-06-12T18:06:25Z2016info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfLAGO, A. M. T. et al. Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo. Revista de Ciencia y Tecnología, Caracas, v. 18, n. 26, p. 34-39, 2016.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/29422Revista de Ciencia y Tecnologíareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessLago, Amanda M. TeixeiraPimenta, Carlos J.Nogueira, Isabela EmiliorelliVidal, Ana C. CorreaPimenta, Maria E. de Sousa Gomespor2018-06-12T18:06:25Zoai:localhost:1/29422Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2018-06-12T18:06:25Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo
Residuos de Tilapia como materia prima para producción de salchichas: rendimiento y costo
Tilapia waste as raw material for sausage production: yield and cost
title Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo
spellingShingle Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo
Lago, Amanda M. Teixeira
Aproveitamento de residuos
Emulsões carneas
Carne mecanicamente separada
Salsichas de tilapia
Utilizacion de residuos
Emulsiones carnicas
Salchichas de tilapia
Waste utilization
Meat emulsions
Minced fish
Fish sausages
title_short Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo
title_full Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo
title_fullStr Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo
title_full_unstemmed Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo
title_sort Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo
author Lago, Amanda M. Teixeira
author_facet Lago, Amanda M. Teixeira
Pimenta, Carlos J.
Nogueira, Isabela Emiliorelli
Vidal, Ana C. Correa
Pimenta, Maria E. de Sousa Gomes
author_role author
author2 Pimenta, Carlos J.
Nogueira, Isabela Emiliorelli
Vidal, Ana C. Correa
Pimenta, Maria E. de Sousa Gomes
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Lago, Amanda M. Teixeira
Pimenta, Carlos J.
Nogueira, Isabela Emiliorelli
Vidal, Ana C. Correa
Pimenta, Maria E. de Sousa Gomes
dc.subject.por.fl_str_mv Aproveitamento de residuos
Emulsões carneas
Carne mecanicamente separada
Salsichas de tilapia
Utilizacion de residuos
Emulsiones carnicas
Salchichas de tilapia
Waste utilization
Meat emulsions
Minced fish
Fish sausages
topic Aproveitamento de residuos
Emulsões carneas
Carne mecanicamente separada
Salsichas de tilapia
Utilizacion de residuos
Emulsiones carnicas
Salchichas de tilapia
Waste utilization
Meat emulsions
Minced fish
Fish sausages
description The fish industry presents a large growth potential because its disposal can be transformed into products with marketing uses. Considered as a sustainable alternative, the use of minced fish (MF) of tilapia as raw material for the production of sausages has gained importance. Under this context, the aim of this study was to develop sausages prepared with MF obtained from tilapia filleting waste, in replacing the fillet. Thus, different formulations of sausages were developed with 0, 25, 50, 75 and 100% of MF. Each formulation was analyzed for yield and cost of production. Fish sausages showed a higher yield when formulated with 50% of MF and the cost of the final product decreased considerably as the percentage addition of minced fish was increased. The development of this product is a viable alternative to the use of fish waste.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016
2018-06-12T18:06:25Z
2018-06-12T18:06:25Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv LAGO, A. M. T. et al. Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo. Revista de Ciencia y Tecnología, Caracas, v. 18, n. 26, p. 34-39, 2016.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/29422
identifier_str_mv LAGO, A. M. T. et al. Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo. Revista de Ciencia y Tecnología, Caracas, v. 18, n. 26, p. 34-39, 2016.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/29422
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico, Facultad de Ciencias Exactas, Química y Naturales, Universidad Nacional de Misiones
publisher.none.fl_str_mv Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico, Facultad de Ciencias Exactas, Química y Naturales, Universidad Nacional de Misiones
dc.source.none.fl_str_mv Revista de Ciencia y Tecnología
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1784550219148427264