Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo
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Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Repositório Institucional da UFLA |
Texto Completo: | http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/29422 |
Resumo: | The fish industry presents a large growth potential because its disposal can be transformed into products with marketing uses. Considered as a sustainable alternative, the use of minced fish (MF) of tilapia as raw material for the production of sausages has gained importance. Under this context, the aim of this study was to develop sausages prepared with MF obtained from tilapia filleting waste, in replacing the fillet. Thus, different formulations of sausages were developed with 0, 25, 50, 75 and 100% of MF. Each formulation was analyzed for yield and cost of production. Fish sausages showed a higher yield when formulated with 50% of MF and the cost of the final product decreased considerably as the percentage addition of minced fish was increased. The development of this product is a viable alternative to the use of fish waste. |
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Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custoResiduos de Tilapia como materia prima para producción de salchichas: rendimiento y costoTilapia waste as raw material for sausage production: yield and costAproveitamento de residuosEmulsões carneasCarne mecanicamente separadaSalsichas de tilapiaUtilizacion de residuosEmulsiones carnicasSalchichas de tilapiaWaste utilizationMeat emulsionsMinced fishFish sausagesThe fish industry presents a large growth potential because its disposal can be transformed into products with marketing uses. Considered as a sustainable alternative, the use of minced fish (MF) of tilapia as raw material for the production of sausages has gained importance. Under this context, the aim of this study was to develop sausages prepared with MF obtained from tilapia filleting waste, in replacing the fillet. Thus, different formulations of sausages were developed with 0, 25, 50, 75 and 100% of MF. Each formulation was analyzed for yield and cost of production. Fish sausages showed a higher yield when formulated with 50% of MF and the cost of the final product decreased considerably as the percentage addition of minced fish was increased. The development of this product is a viable alternative to the use of fish waste.A industria do pescado apresenta um amplo potencial de crescimento, em razao de seus descartes serem transformados em produtos com aproveitamento mercadologico. Como alternativa sustentavel, a carne mecanicamente separada (CMS) de tilapia pode ser empregada como materia-prima na producao de embutidos. Diante deste contexto, este trabalho teve como objetivo desenvolver salsichas elaboradas com inclusao crescente de CMS, proveniente de residuos do beneficiamento de tilapia, em substituicao ao file. Para tanto, foram desenvolvidas diferentes formulacoes de salsichas com 0, 25, 50, 75 e 100% de CMS. Cada formulacao foi analisada quanto ao rendimento e ao custo de producao. As salsichas de tilapia apresentaram maior rendimento quando formuladas com 50% de CMS e o custo final do produto apontou uma diminuicao crescente quanto maior a porcentagem de adicao de CMS. A elaboracao deste produto vem a ser uma alternativa viavel para o aproveitamento de residuos de pescado.Centro de Investigación y Desarrollo Tecnológico, Facultad de Ciencias Exactas, Química y Naturales, Universidad Nacional de Misiones2018-06-12T18:06:25Z2018-06-12T18:06:25Z2016info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfLAGO, A. M. T. et al. Resíduos de Tilápia como matéria prima para a produção de salsichas: rendimento e custo. Revista de Ciencia y Tecnología, Caracas, v. 18, n. 26, p. 34-39, 2016.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/29422Revista de Ciencia y Tecnologíareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessLago, Amanda M. TeixeiraPimenta, Carlos J.Nogueira, Isabela EmiliorelliVidal, Ana C. CorreaPimenta, Maria E. de Sousa Gomespor2018-06-12T18:06:25Zoai:localhost:1/29422Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2018-06-12T18:06:25Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false |
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