Indução, regeneração e caracterização morfoanatômica de calos de variedades de cana-de-açúcar

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Vieira, Letícia Rios
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5258
Resumo: Both the in vitro establishment and the callogenesis of sugarcane allow the mass production of quality regenerative material substantially important for genetic transformation. The overall objective of the study was to establish protocols for the efficient production of calli with the regenerative potential of varieties RB855156, RB92579 and RB867515, as well as their characterization regarding morphology and anatomy aiming the genetic transformation. The palm disinfestation was carried out by submersion in 70% ethanol and sodium hypochlorite at 2% active chlorine. Callogenesis was induced in MS medium supplied with 3,0 mg L-1 2,4-D, and the following antioxidants were evaluated PVP (75; 150; 300 and 600 mg L-1), citric acid, and ascorbic acid (7,5; 15; 30 and 60 mg L-1). Morphological characterization of calli was carried out by visual classification and regeneration was evaluated in three different moments. The anatomical analyzes were performed by light microscopy. The disinfection protocol was efficient for the in vitro establishment of varieties RB855156 and RB92579. Endogenous contamination prevented the cultivation of RB867515. The callogenesis was efficient, since 100% explants produced callus. The best antioxidant was the citric acid (7,5 mg L-1) as the explants exhibited lower oxidation rates (0,32) compared to the control (2,16). Three different types of calli were established: white compact nodular (BN); translucent friable (TF); and mucilaginous (M). Both BN and TF calli have high regenerative potential after 84 days of culture (100 and 90%, respectively). The mucilaginous callus does not regenerate. The anatomical analysis showed that there are structural differences between calli and their shoots are from organogenesis. Therefore, organogenic calli of RB855156 and RB 92579 varieties are potentially transformable due to their regenerative potential and in vitro establishment.
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Morphological characterization of calli was carried out by visual classification and regeneration was evaluated in three different moments. The anatomical analyzes were performed by light microscopy. The disinfection protocol was efficient for the in vitro establishment of varieties RB855156 and RB92579. Endogenous contamination prevented the cultivation of RB867515. The callogenesis was efficient, since 100% explants produced callus. The best antioxidant was the citric acid (7,5 mg L-1) as the explants exhibited lower oxidation rates (0,32) compared to the control (2,16). Three different types of calli were established: white compact nodular (BN); translucent friable (TF); and mucilaginous (M). Both BN and TF calli have high regenerative potential after 84 days of culture (100 and 90%, respectively). The mucilaginous callus does not regenerate. The anatomical analysis showed that there are structural differences between calli and their shoots are from organogenesis. Therefore, organogenic calli of RB855156 and RB 92579 varieties are potentially transformable due to their regenerative potential and in vitro establishment.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Biologia MolecularO estabelecimento in vitro e a calogênese em cana-de-açúcar permitem a produção em massa de materiais regeneráveis e de qualidade, essencialmente importantes para transformação genética. O objetivo geral do trabalho foi estabelecer protocolos eficientes para a produção de calos com potencial regenerativo das variedades RB 855156, RB 92579 e RB 867515, bem como caracterizá-los morfoanatomicamente, visando à transformação genética. A desinfestação do palmito foi feita por submersão em etanol 70% e hipoclorito de sódio a 2% de cloro ativo. A calogênese foi induzida em meio MS suplementado com 3,0 mg.L-1 de 2,4-D, e os seguintes antioxidantes foram testados PVP (75, 150, 300 e 600 mg L -1), ácido cítrico e ácido ascórbico (7,5; 15; 30 e 60 mg.L-1). A caracterização morfológica dos calos foi por meio de classificação visual e a regeneração foi avaliada em três tempos de subcultivo. As análises anatômicas foram feitas por microscopia de luz. O protocolo de desinfestação foi eficiente para o estabelecimento in vitro das variedades RB855156 e RB92579. A variedade RB867515 apresentou contaminação endógena, impossibilitando seu cultivo. A calogênese foi eficiente, pois 100% dos explantes apresentaram calos. O melhor antioxidante testado foi o ácido cítrico (7,5 mg.L-1), pois os explantes apresentaram os menores índices de oxidação (0,32) em relação ao controle (2,16). Foram estabelecidos três diferentes tipos de calos: branco nodular compacto (BN); translúcido friável (TF); e mucilaginoso (M). O calo BN assim como o TF possui alto potencial regenerativo aos 84 dias de cultivo (100 e 90%, respectivamente). O calo mucilaginoso não se regenera. As análises histológicas dos calos mostraram que há diferença estrutural entre eles e que seus brotos possuem origem organogênica. Os calos organogênicos das variedades RB 855156 e RB92579, portanto, são potencialmente transformáveis devido ao seu potencial regenerativo e estabelecimento in vitro.UNIVERSIDADE FEDERAL DE LAVRASDBI - Programa de Pós-graduaçãoUFLABRASILSilva, Luciano CoutinhoChalfun Júnior, AntonioPaiva, RenatoPolo, MarceloVieira, Letícia Rios2015-03-20T14:35:31Z2015-03-20T14:35:31Z20152015-02-25info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfVIEIRA, L. R. Indução, regeneração e caracterização morfoanatômica de calos de variedades de cana-de-açúcar. 2015. 60 p. Dissertação (Mestrado em Agronomia/Fisiologia Vegetal) - Universidade Federal de Lavras, Lavras, 2015.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/5258info:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLA2023-04-27T17:30:31Zoai:localhost:1/5258Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-04-27T17:30:31Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
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