Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ramos, Paulize H.
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Guerreiro, Mário C., Resende, Eliane C. de, Gonçalves, Maraísa
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFLA
Texto Completo: http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41877
Resumo: The black, green and sour coffee defect (PVA) contributes with 20% of the total coffee production. It should be separate from the normal coffee grains in order to improve the final quality of the beverage. In this way, the present work has the objective to use the PVA reject for the production of activated carbon. The activated carbon (CA) was prepared from PVA defect using zinc chloride as activating agent. The prepared material (CA PVA) was characterized and the adsorption tests were carried out using as organic models methylene blue (AM) and reactive red (VR). The CA PVA revealed to be more efficient in the removal of the organic contaminants compared to a commercial activated carbon.
id UFLA_fa622d7366ed0eee8752aa6fce81f39b
oai_identifier_str oai:localhost:1/41877
network_acronym_str UFLA
network_name_str Repositório Institucional da UFLA
repository_id_str
spelling Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do caféCoffee bean defectActivated carbonAdsorptionGrãos de caféCarvão ativadoAdsorçãoThe black, green and sour coffee defect (PVA) contributes with 20% of the total coffee production. It should be separate from the normal coffee grains in order to improve the final quality of the beverage. In this way, the present work has the objective to use the PVA reject for the production of activated carbon. The activated carbon (CA) was prepared from PVA defect using zinc chloride as activating agent. The prepared material (CA PVA) was characterized and the adsorption tests were carried out using as organic models methylene blue (AM) and reactive red (VR). The CA PVA revealed to be more efficient in the removal of the organic contaminants compared to a commercial activated carbon.IndisponívelSociedade Brasileira de Química (SBQ)2020-07-13T10:12:23Z2020-07-13T10:12:23Z2009info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfRAMOS, P. H. et al. Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café. Química Nova, São Paulo, v. 32, n. 5, p. 1139-1143, 2009. DOI: 10.1590/S0100-40422009000500011.http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41877Química Novareponame:Repositório Institucional da UFLAinstname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)instacron:UFLAAttribution-NonCommercial 4.0 Internationalhttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/info:eu-repo/semantics/openAccessRamos, Paulize H.Guerreiro, Mário C.Resende, Eliane C. deGonçalves, Maraísapor2023-05-29T11:08:01Zoai:localhost:1/41877Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.ufla.br/oai/requestnivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.bropendoar:2023-05-29T11:08:01Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café
title Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café
spellingShingle Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café
Ramos, Paulize H.
Coffee bean defect
Activated carbon
Adsorption
Grãos de café
Carvão ativado
Adsorção
title_short Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café
title_full Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café
title_fullStr Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café
title_full_unstemmed Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café
title_sort Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café
author Ramos, Paulize H.
author_facet Ramos, Paulize H.
Guerreiro, Mário C.
Resende, Eliane C. de
Gonçalves, Maraísa
author_role author
author2 Guerreiro, Mário C.
Resende, Eliane C. de
Gonçalves, Maraísa
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Ramos, Paulize H.
Guerreiro, Mário C.
Resende, Eliane C. de
Gonçalves, Maraísa
dc.subject.por.fl_str_mv Coffee bean defect
Activated carbon
Adsorption
Grãos de café
Carvão ativado
Adsorção
topic Coffee bean defect
Activated carbon
Adsorption
Grãos de café
Carvão ativado
Adsorção
description The black, green and sour coffee defect (PVA) contributes with 20% of the total coffee production. It should be separate from the normal coffee grains in order to improve the final quality of the beverage. In this way, the present work has the objective to use the PVA reject for the production of activated carbon. The activated carbon (CA) was prepared from PVA defect using zinc chloride as activating agent. The prepared material (CA PVA) was characterized and the adsorption tests were carried out using as organic models methylene blue (AM) and reactive red (VR). The CA PVA revealed to be more efficient in the removal of the organic contaminants compared to a commercial activated carbon.
publishDate 2009
dc.date.none.fl_str_mv 2009
2020-07-13T10:12:23Z
2020-07-13T10:12:23Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv RAMOS, P. H. et al. Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café. Química Nova, São Paulo, v. 32, n. 5, p. 1139-1143, 2009. DOI: 10.1590/S0100-40422009000500011.
http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41877
identifier_str_mv RAMOS, P. H. et al. Produção e caracterização de carvão ativado produzido a partir do defeito preto, verde, ardido (PVA) do café. Química Nova, São Paulo, v. 32, n. 5, p. 1139-1143, 2009. DOI: 10.1590/S0100-40422009000500011.
url http://repositorio.ufla.br/jspui/handle/1/41877
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv Attribution-NonCommercial 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Attribution-NonCommercial 4.0 International
http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
publisher.none.fl_str_mv Sociedade Brasileira de Química (SBQ)
dc.source.none.fl_str_mv Química Nova
reponame:Repositório Institucional da UFLA
instname:Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron:UFLA
instname_str Universidade Federal de Lavras (UFLA)
instacron_str UFLA
institution UFLA
reponame_str Repositório Institucional da UFLA
collection Repositório Institucional da UFLA
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFLA - Universidade Federal de Lavras (UFLA)
repository.mail.fl_str_mv nivaldo@ufla.br || repositorio.biblioteca@ufla.br
_version_ 1807835179859836928