Jewish-Moroccan Cuisine in Terra úmida by Myriam Scotti and Terra da Promissão by Sandra Godinho
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Data de Publicação: | 2023 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Arquivo Maaravi: Revista Digital de Estudos Judaicos da UFMG |
Texto Completo: | https://periodicos.ufmg.br/index.php/maaravi/article/view/45222 |
Resumo: | This article discusses the poetic value of the Jewish-Moroccan culinary references present in two Amazonian literature novels: Terra úmidaby Myriam Scotti and Terra da Promissão by Sandra Godinho. In the general presentation of the two novels, it is possible to list the references made by the narrators, evoking childhood memories, as seen in Terra da Promissão or memorialistic records of tradition, as can be seen in Terra úmida. For the development of the work we will use the studies of Rene Girard (1990; 2009), Samuel Benchimol (2008), Umberto Eco (2010), among others. |
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Jewish-Moroccan Cuisine in Terra úmida by Myriam Scotti and Terra da Promissão by Sandra Godinho A culinária judaico-marroquina em Terra úmida, de Myriam Scotti, e em Terra da promissão, de Sandra GodinhoCulinária judaico-marroquinaTerra úmidaTerra da promissãoJewish-MoroccancuisineTerra úmidaTerra da promissãoThis article discusses the poetic value of the Jewish-Moroccan culinary references present in two Amazonian literature novels: Terra úmidaby Myriam Scotti and Terra da Promissão by Sandra Godinho. In the general presentation of the two novels, it is possible to list the references made by the narrators, evoking childhood memories, as seen in Terra da Promissão or memorialistic records of tradition, as can be seen in Terra úmida. For the development of the work we will use the studies of Rene Girard (1990; 2009), Samuel Benchimol (2008), Umberto Eco (2010), among others.Este artigo discorre sobre o valor poético das referências culinárias judaico-marroquinas presentes em dois romances da literatura da Amazônia: Terra úmida de Myriam Scotti e em Terra da promissão de Sandra Godinho. Na apresentação geral dos dois romances, é possível listar as referências feitas pelos narradores, evocando recordações da infância, como se vê em Terra da promissão ou registros memorialísticos da tradição, como se pode perceber em Terra úmida. Para o desenvolvimento do trabalho utilizaremos os estudos de Rene Girard (1990; 2009), Samuel Benchimol (2008), Umberto Eco (2010), entre outros.Universidade Federal de Minas Gerais2023-06-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.ufmg.br/index.php/maaravi/article/view/4522210.35699/1982-3053.2023.45222Arquivo Maaravi: Revista Digital de Estudos Judaicos da UFMG; v. 17 n. 32 (2023): A comida e a cozinha judaica; 2-111982-3053reponame:Arquivo Maaravi: Revista Digital de Estudos Judaicos da UFMGinstname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)instacron:UFMGporhttps://periodicos.ufmg.br/index.php/maaravi/article/view/45222/37839Copyright (c) 2023 Arquivo Maaravi: Revista Digital de Estudos Judaicos da UFMGhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Silva, Alessandra Conde da2024-03-02T18:44:56Zoai:periodicos.ufmg.br:article/45222Revistahttp://www.periodicos.letras.ufmg.br/index.php/maaravi/indexPUBhttp://www.periodicos.letras.ufmg.br/index.php/maaravi/oai||lyslei@ufmg.br1982-30531982-3053opendoar:2024-03-02T18:44:56Arquivo Maaravi: Revista Digital de Estudos Judaicos da UFMG - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)false |
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