Data Science in the evaluation of extreme quality coffee samples
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Caderno de Ciências Agrárias (Online) |
Texto Completo: | https://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/15863 |
Resumo: | Demand for the quality of specialty coffees has driven the market and influenced the increased commercial value of coffee bags. In the Brazilian market, the state of Minas Gerais contributes a significant percentage of productivity, a fact that has been accompanied by quality coffee contests. This paper analyzed the first twenty samples of peeled cherry coffee ranked in the Concurso Mineiro de Qualidade do Café in 2013. Under the quantitative approach, an exploratory analysis was performed from the construction of the principal components with the 15 attributes. Subsequently, the prediction capacity of final grades was evaluated through a regression tree model. As a result, Linoleic and Palmitic acids were the attributes that most contributed to the construction of the first principal components. In addition, Linoleic acid was attributed as the root of the regression tree, which is a important attribute for the prediction of final scores. |
id |
UFMG-1_ed885bcfec8e7e2901e380898429f0b4 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:periodicos.ufmg.br:article/15863 |
network_acronym_str |
UFMG-1 |
network_name_str |
Caderno de Ciências Agrárias (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Data Science in the evaluation of extreme quality coffee samplesCiencia de datos en la evaluación de cafés especiales de calidad premiumCiência de dados na avaliação de amostras de café de qualidade extremaAtributo sensorialAnálise multivariadaÁrvore de regressãoCafé cereja descascadoSensory attributeMultivariate analysisRegression treePeeled cherry coffeeDemand for the quality of specialty coffees has driven the market and influenced the increased commercial value of coffee bags. In the Brazilian market, the state of Minas Gerais contributes a significant percentage of productivity, a fact that has been accompanied by quality coffee contests. This paper analyzed the first twenty samples of peeled cherry coffee ranked in the Concurso Mineiro de Qualidade do Café in 2013. Under the quantitative approach, an exploratory analysis was performed from the construction of the principal components with the 15 attributes. Subsequently, the prediction capacity of final grades was evaluated through a regression tree model. As a result, Linoleic and Palmitic acids were the attributes that most contributed to the construction of the first principal components. In addition, Linoleic acid was attributed as the root of the regression tree, which is a important attribute for the prediction of final scores.Con la competitividad del mercado, la búsqueda de mejoras de calidad en los cafés especiales ha impulsado el mercado e influido en los productores con respecto a los valores comerciales de las bolsas y la demanda respectiva de estos productos. Este fenómeno se puede observar en varios países, así como en Brasil, considerado uno de los principales productores mundiales. En el mercado brasileño, el estado de Minas Gerais aporta un porcentaje significativo de productividad, un hecho que ha sido acompañado por concursos de calidad. En este sentido, este trabajo analizó las veinte mejores muestras de café sin cáscara de café clasificadas en el Concurso Minero de Calidad del Café en 2013. Desde el enfoque cuantitativo, se exploraron las calificaciones atribuidas a cada muestra en relación con los 15 atributos evaluados. Como resultado, se descubrió que los ácidos linoleico y palmítico fueron los atributos que más contribuyeron a la construcción de los primeros componentes principales y estos hicieron posible predecir las calificaciones finales a través de un enfoque de aprendizaje automático.A busca por melhorias da qualidade de cafés especiais tem impulsionado o mercado e influenciado produtores quanto aos valores comerciais das sacas e da respectiva demanda. No mercado brasileiro, o estado de Minas Gerais contribui com um significativo percentual de produtividade, fato que vem sendo verificado por concursos de qualidade, que desencadeiam estudos acerca de atributos relacionados a qualidade sensorial. Este trabalho analisou as vinte amostras finalistas de café tipo cereja descascado do Concurso Mineiro de Qualidade do Café no ano de 2013, objetivando apontar atributos associados ao ranqueamento das amostras que resultaram em melhor qualidade e construir um modelo de regressão que possa predizer as notas finais. Sob o enfoque quantitativo, foi realizado uma análise exploratória a partir da construção dos componentes principais com os 15 atributos. Posteriormente, foi avaliado a capacidade de predição de notas finais através de um modelo de árvore de regressão. Como resultado, os ácidos Linoleico e Palmítico foram os atributos que mais contribuíram para a construção dos primeiros componentes principais, e além disso, o ácido Linoleico foi atribuído como a raiz da árvore de regressão, ou seja, um atributo de grande importância para predição das notas finaisUniversidade Federal de Minas Gerais2020-02-29info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdftext/htmlhttps://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/1586310.35699/2447-6218.2020.15863Agrarian Sciences Journal; Vol. 12 (2020); 1-8Caderno de Ciências Agrárias; v. 12 (2020); 1-82447-62181984-6738reponame:Caderno de Ciências Agrárias (Online)instname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)instacron:UFMGporhttps://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/15863/16389https://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/15863/16390Copyright (c) 2020 Caderno de Ciências Agráriashttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessFerreira, Eric BatistaPala, Luiz Otávio de OliveiraPereira, Rosemary Gualberto Fonseca AlvarengaAguirre, Alberto Frank LázaroRosa, Júnio César2022-07-28T12:38:25Zoai:periodicos.ufmg.br:article/15863Revistahttps://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmgPUBhttps://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/oaiccaufmg@ica.ufmg.br2447-62181984-6738opendoar:2022-07-28T12:38:25Caderno de Ciências Agrárias (Online) - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Data Science in the evaluation of extreme quality coffee samples Ciencia de datos en la evaluación de cafés especiales de calidad premium Ciência de dados na avaliação de amostras de café de qualidade extrema |
title |
Data Science in the evaluation of extreme quality coffee samples |
spellingShingle |
Data Science in the evaluation of extreme quality coffee samples Ferreira, Eric Batista Atributo sensorial Análise multivariada Árvore de regressão Café cereja descascado Sensory attribute Multivariate analysis Regression tree Peeled cherry coffee |
title_short |
Data Science in the evaluation of extreme quality coffee samples |
title_full |
Data Science in the evaluation of extreme quality coffee samples |
title_fullStr |
Data Science in the evaluation of extreme quality coffee samples |
title_full_unstemmed |
Data Science in the evaluation of extreme quality coffee samples |
title_sort |
Data Science in the evaluation of extreme quality coffee samples |
author |
Ferreira, Eric Batista |
author_facet |
Ferreira, Eric Batista Pala, Luiz Otávio de Oliveira Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga Aguirre, Alberto Frank Lázaro Rosa, Júnio César |
author_role |
author |
author2 |
Pala, Luiz Otávio de Oliveira Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga Aguirre, Alberto Frank Lázaro Rosa, Júnio César |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Ferreira, Eric Batista Pala, Luiz Otávio de Oliveira Pereira, Rosemary Gualberto Fonseca Alvarenga Aguirre, Alberto Frank Lázaro Rosa, Júnio César |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Atributo sensorial Análise multivariada Árvore de regressão Café cereja descascado Sensory attribute Multivariate analysis Regression tree Peeled cherry coffee |
topic |
Atributo sensorial Análise multivariada Árvore de regressão Café cereja descascado Sensory attribute Multivariate analysis Regression tree Peeled cherry coffee |
description |
Demand for the quality of specialty coffees has driven the market and influenced the increased commercial value of coffee bags. In the Brazilian market, the state of Minas Gerais contributes a significant percentage of productivity, a fact that has been accompanied by quality coffee contests. This paper analyzed the first twenty samples of peeled cherry coffee ranked in the Concurso Mineiro de Qualidade do Café in 2013. Under the quantitative approach, an exploratory analysis was performed from the construction of the principal components with the 15 attributes. Subsequently, the prediction capacity of final grades was evaluated through a regression tree model. As a result, Linoleic and Palmitic acids were the attributes that most contributed to the construction of the first principal components. In addition, Linoleic acid was attributed as the root of the regression tree, which is a important attribute for the prediction of final scores. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-02-29 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/15863 10.35699/2447-6218.2020.15863 |
url |
https://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/15863 |
identifier_str_mv |
10.35699/2447-6218.2020.15863 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/15863/16389 https://periodicos.ufmg.br/index.php/ccaufmg/article/view/15863/16390 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2020 Caderno de Ciências Agrárias https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2020 Caderno de Ciências Agrárias https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf text/html |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Minas Gerais |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Minas Gerais |
dc.source.none.fl_str_mv |
Agrarian Sciences Journal; Vol. 12 (2020); 1-8 Caderno de Ciências Agrárias; v. 12 (2020); 1-8 2447-6218 1984-6738 reponame:Caderno de Ciências Agrárias (Online) instname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) instacron:UFMG |
instname_str |
Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) |
instacron_str |
UFMG |
institution |
UFMG |
reponame_str |
Caderno de Ciências Agrárias (Online) |
collection |
Caderno de Ciências Agrárias (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Caderno de Ciências Agrárias (Online) - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG) |
repository.mail.fl_str_mv |
ccaufmg@ica.ufmg.br |
_version_ |
1797042443470766080 |