Redução do teor de proteína bruta em dietas suplementadas ou não com L-glicina para frangos de corte
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2009 |
Tipo de documento: | Tese |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFMG |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/1843/VETD-7VSJVN |
Resumo: | Four experiments were carried out in a completely randomized experimental design to evaluate the nutrient utilization and determination of net energy, the body composition and carcass characteristics of male broiler chickens fed low crude protein (CP) diets. These diets were suplemented with essential amino acids or essential and glycine or different total Gly+Ser levels. During the initial phase, there was a decreasing linear effect of CP levels on feed:weight gain ratio, weigth gain, final body weight and feed intake. Protein reduction increased linearly carcass fat and carcass dry matter. During the growing phase there was a quadratic effect of CP levels on weight gain, final body weight and feed intake which were maximized on 19,28; 19,35 and 16,75% CP levels respectively. The carcass fat increased linealy. There was a quadratic effect of CP level on breast yield; with estimated maximum performance for broilers fed 18,28% CP diet. The effects of CP levels with L-Glycine suplementation were similar to those obtained without supplementation. There was a linear effect of CP levels on dry matter and crude energy digestibility. The best CP digestibility was estimated for 15.33% CP diet. The best nitrogen retention was estimated for 18,28% CP diet. There was no effect of CP levels on diets net energy. The different levels of Gly+Ser. in a low CP diet improved linearly all performance parameters. The low crude protein increased carcass fat in the initial phase. |
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Redução do teor de proteína bruta em dietas suplementadas ou não com L-glicina para frangos de corteCarcaçaDigestibilidadeFrango de corteAminoácidoDesempenhoNível de proteínaDigestibilidadeFrango de corte Alimentação e raçõesFrango de corte CarcaçasDieta em veterinariaZootecniaAminoacidos na nutrição animalFour experiments were carried out in a completely randomized experimental design to evaluate the nutrient utilization and determination of net energy, the body composition and carcass characteristics of male broiler chickens fed low crude protein (CP) diets. These diets were suplemented with essential amino acids or essential and glycine or different total Gly+Ser levels. During the initial phase, there was a decreasing linear effect of CP levels on feed:weight gain ratio, weigth gain, final body weight and feed intake. Protein reduction increased linearly carcass fat and carcass dry matter. During the growing phase there was a quadratic effect of CP levels on weight gain, final body weight and feed intake which were maximized on 19,28; 19,35 and 16,75% CP levels respectively. The carcass fat increased linealy. There was a quadratic effect of CP level on breast yield; with estimated maximum performance for broilers fed 18,28% CP diet. The effects of CP levels with L-Glycine suplementation were similar to those obtained without supplementation. There was a linear effect of CP levels on dry matter and crude energy digestibility. The best CP digestibility was estimated for 15.33% CP diet. The best nitrogen retention was estimated for 18,28% CP diet. There was no effect of CP levels on diets net energy. The different levels of Gly+Ser. in a low CP diet improved linearly all performance parameters. The low crude protein increased carcass fat in the initial phase.Foram conduzidos quatro experimentos em delineamento inteiramente ao acaso para avaliar a digestibilidade e determinação da energia líquida, o desempenho e características de carcaça de frangos de corte machos alimentados com dietas contendo baixos níveis de proteína bruta (PB). As dietas foram suplementadas com aminoácidos essenciais ou essenciais mais glicina ou ainda essenciais e diferentes níveis de Gli+Ser total nas fases iniciais e de crescimento. Na fase inicial, houve efeito linear decrescente dos níveis de PB sobre a conversão alimentar (CA), ganho de peso (GP), peso final (PF) e consumo; houve aumento linear dos teores de gordura e matéria seca (MS) com a redução protéica. Houve efeito quadrático dos níveis de PB na fase de crescimento, sendo estimados os níveis de 19,28; 19,35 e 16,75% de PB para máximo ganho de peso, peso aos 42 dias e consumo de ração, respectivamente. O teor de gordura na carcaça aumentou linearmente. Houve efeito quadrático do nível de PB sobre o rendimento de peito, o máximo rendimento estimado foi no nível de 18,28% de PB. Com a suplementação de L-Glicina os efeitos foram semelhantes às dietas sem suplementação. A digestibilidade da MS e da energia bruta (EB) das dietas melhorou linearmente com a redução protéica, a maior digestibilidade da PB ocorreu no nível de 15,33%. A maior retenção de nitrogênio ocorreu no nível de 18,28%. Não houve efeito dos níveis de PB sobre a energia líquida das dietas. A utilização de diferentes níveis de Gli+Ser em dieta de baixa PB melhorou linearmente todas as variáveis de desempenho e houve aumento do teor de gordura da carcaça na fase inicial.Universidade Federal de Minas GeraisUFMGDalton de Oliveira FontesLeonardo Jose Camargos LaraMartinho de Almeida e SilvaPaulo Borges RodriguesGerusa da Silva Salles CorrêaCarlos Henrique de Figueiredo Vasconcellos2019-08-11T09:15:33Z2019-08-11T09:15:33Z2009-03-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/doctoralThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/1843/VETD-7VSJVNinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFMGinstname:Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)instacron:UFMG2019-11-14T13:26:22Zoai:repositorio.ufmg.br:1843/VETD-7VSJVNRepositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.ufmg.br/oairepositorio@ufmg.bropendoar:2019-11-14T13:26:22Repositório Institucional da UFMG - Universidade Federal de Minas Gerais (UFMG)false |
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