COMBINED PHYSICAL TRAINING IMPROVED THE BODY COMPOSITION OF ELDERLY WOMEN AFFECTED BY NON-COMMUNICABLE CHRONIC DISEASES

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rocha, Marcelo Cavalcante
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Stabenow, Welington Ribeiro, Jacobino, Aline Gomes, Bressan, João Carlos Martins, Voltarelli, Fabrício Azevedo, Vieira Junior, Roberto Carlos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Corpoconsciência (Online)
Texto Completo: https://periodicoscientificos.ufmt.br/ojs/index.php/corpoconsciencia/article/view/7294
Resumo: The present study verified the effects of 16 weeks of Combined Physical Training (CPT) on the body composition of elderly women. Eleven elders participated in the study, who were evaluated for Body mass (BM), height, and body composition. Data are expressed as mean ± standard deviation (p <0.05) and refer to the pre- and post-TFC moments, respectively: BM (kg) = 67.5±10.3; 66.8±10.2 (p=0.029); BMI (kg/m2) = 30.1±3.3; 29.7±3.4 (p=0.024); %Fa = 44.4±3.7; 43.3±3.6 (<0.001); Fat weight (kg) = 30.3±7.2; 29.2±7.0 (p=0.001); % Lean mass; 55.6±3.7; 56.7±3.6 (<0.001); Lean mass weight (kg); 37.2±3.7; 37.6±3.7 (p=0.048); Body water (L); 40.7±2.7; 41.5±2.8 (p=<0.001); % H2O; 27.2±2.7; 27.5±2.7 (p=0.064); Basal metabolic rate (Kcal); 1092.2±55.9; 1096.9±55.9 (p=0.044). The 16-week CPT increased fat-free mass as well as decreased the fat mass in elderly women.
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spelling COMBINED PHYSICAL TRAINING IMPROVED THE BODY COMPOSITION OF ELDERLY WOMEN AFFECTED BY NON-COMMUNICABLE CHRONIC DISEASESENTRENAMIENTO FÍSICO COMBINADO MEJORÓ LA COMPOSICIÓN CORPORAL DE ANCIANAS AFECTADAS POR DIFERENTES ENFERMEDADES CRÓNICAS NO TRANSMISIBLESTREINAMENTO FÍSICO COMBINADO MELHOROU A COMPOSIÇÃO CORPORAL DE IDOSAS ACOMETIDAS POR DIFERENTES DOENÇAS CRÔNICAS NÃO TRANSMISSÍVEISElderlyBody CompositionCombined Physical TrainingAncianasComposición CorporalEntrenamiento Físico CombinadoIdosasComposição CorporalTreinamento Físico Combinado.The present study verified the effects of 16 weeks of Combined Physical Training (CPT) on the body composition of elderly women. Eleven elders participated in the study, who were evaluated for Body mass (BM), height, and body composition. Data are expressed as mean ± standard deviation (p <0.05) and refer to the pre- and post-TFC moments, respectively: BM (kg) = 67.5±10.3; 66.8±10.2 (p=0.029); BMI (kg/m2) = 30.1±3.3; 29.7±3.4 (p=0.024); %Fa = 44.4±3.7; 43.3±3.6 (<0.001); Fat weight (kg) = 30.3±7.2; 29.2±7.0 (p=0.001); % Lean mass; 55.6±3.7; 56.7±3.6 (<0.001); Lean mass weight (kg); 37.2±3.7; 37.6±3.7 (p=0.048); Body water (L); 40.7±2.7; 41.5±2.8 (p=<0.001); % H2O; 27.2±2.7; 27.5±2.7 (p=0.064); Basal metabolic rate (Kcal); 1092.2±55.9; 1096.9±55.9 (p=0.044). The 16-week CPT increased fat-free mass as well as decreased the fat mass in elderly women.El presente estudio verificó los efectos de 16 semanas de Entrenamiento Físico Combinado (EFC) sobre la composición corporal de ancianas. En el estudio participaron 11 ancianas, las cuales fueron evaluadas en cuanto a la masa corporal (MC), a la estatura ya la composición corporal. Los datos se expresan como media ± desviación estándar (p <0,05) y se refieren a los momentos pre y post-TFC, respectivamente: MC (kg) = 67,5±10,3; 66,8±10,2 (p=0,029); IMC (kg / m2) = 30,1±3,3; 29,7±3,4 (p=0,024); % Grasa = 44,4±3,7; 43,3±3,6 (p=<0,001); Peso de grasa (kg) = 30,3±7,2; 29.2±7,0 (p=0,001); % Masa Magra; 55,6±3,7; 56,7±3,6 (p=<0,001); Peso de masa magra (kg); 37,2±3,7; 37,6±3,7 (p=0,048); Líquido corporal (L); 40,7±2,7; 41,5±2,8 (p=<0,001); % H2O; 27,2±2,7; 27,5±2,7 (p=0,064); Tasa Metabólica Basal (kcal); 1092,2±55,9, 1096,9±55,9 (p=0,044). El EFC de 16 semanas aumentó la masa libre de grasa, así como disminuyó la masa gorda de ancianas.O presente estudo verificou os efeitos de 16 semanas de Treinamento Físico Combinado (TFC) sobre a composição corporal de idosas. Participaram do estudo 11 idosas, as quais foram avaliadas quanto à massa corporal (MC), à estatura e à composição corporal. Os dados estão expressos como média±desvio padrão (p < 0,05) e referem-se aos momentos pré e pós-TFC, respectivamente: MC (kg)= 67,5±10,3; 66,8±10,2 (p=0,029); IMC (kg/m2)= 30,1±3,3; 29,7±3,4 (p=0,024); %Gordura= 44,4±3,7; 43,3±3,6  (p=<0,001); Peso de gordura (kg)= 30,3±7,2; 29.2±7,0 (p=0,001); % Massa Magra; 55,6±3,7; 56,7±3,6  (p=<0,001); Peso de massa magra (kg); 37,2±3,7; 37,6±3,7 (p=0,048); Líquido corporal (L); 40,7±2,7; 41,5±2,8 (<0,001); % H2O; 27,2±2,7; 27,5±2,7  (p= 0,064); Taxa Metabólica Basal (kcal); 1092,2±55,9;1096,9±55,9 (p=0,044). O TFC de 16 semanas aumentou a massa livre de gordura bem como diminuiu a massa gorda em idosas.Faculdade de Educação Física da Universidade Federal de Mato Grosso2019-04-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicoscientificos.ufmt.br/ojs/index.php/corpoconsciencia/article/view/7294Corpoconsciência; Revista Corpoconsciência, v. 23, nº1, jan./abr., 2019; 66-742178-5945reponame:Revista Corpoconsciência (Online)instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMSporhttps://periodicoscientificos.ufmt.br/ojs/index.php/corpoconsciencia/article/view/7294/5440Copyright (c) 2019 Revista Corpoconsciênciainfo:eu-repo/semantics/openAccessRocha, Marcelo CavalcanteStabenow, Welington RibeiroJacobino, Aline GomesBressan, João Carlos MartinsVoltarelli, Fabrício AzevedoVieira Junior, Roberto Carlos2019-04-03T21:59:37Zoai:periodicoscientificos.ufmt.br:article/7294Revistahttps://periodicoscientificos.ufmt.br/ojs/index.php/corpoconscienciaPUBhttps://periodicoscientificos.ufmt.br/ojs/index.php/corpoconsciencia/oai||ecmmoreira@uol.com.br2178-59451517-6096opendoar:2019-04-03T21:59:37Revista Corpoconsciência (Online) - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
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