Avaliação de doses e fontes de fosfatos parcialmente e totalmente acidulados na produção do arroz de terras altas no segundo ano de cultivo
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2018 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/636 |
Resumo: | The goal is to evaluate the residual effect of different types of phosphates fertilizers, in different measures, applied at soils on the Cerrado, on the rice of high lands in the second year of cultivation. The experiment was installed in outline entirely by chance, in factorial scheme 6x3 with three replicates, being six measures of Phosphor (P) and thee sources of P. The selected grow crops was the “BRS Sertaneja”, where it was sown in the same vessels of 3dm³ succession to the experiment of the first year (completed). At the end of the experimental period, referring to the 112 days, analyzed the residual effect of phosphate fertilizers (Triple Superphosphate, Catalão Phosphate and Multifós Phosphate) and six measures applied in previous cultivation (0, 25, 100, 150 e 200 mg dm-³) and how they influenced the dry mass on the part of the area, the dry mass of roots and the grain productivity in the cultivation in the second year. The obtained data were submitted for the analysis of variance, which showed substance only in the measures P, independent of the used source. The three studied sources of phosphate provided advantages in the high measures in all parameters evaluated, linked to the vegetative and productivity growth. |
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Avaliação de doses e fontes de fosfatos parcialmente e totalmente acidulados na produção do arroz de terras altas no segundo ano de cultivoCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAFertilizantes fosfatadosEfeito residualBRS sertanejaPhosphates fertilizersResidual effectBRS sertanejaThe goal is to evaluate the residual effect of different types of phosphates fertilizers, in different measures, applied at soils on the Cerrado, on the rice of high lands in the second year of cultivation. The experiment was installed in outline entirely by chance, in factorial scheme 6x3 with three replicates, being six measures of Phosphor (P) and thee sources of P. The selected grow crops was the “BRS Sertaneja”, where it was sown in the same vessels of 3dm³ succession to the experiment of the first year (completed). At the end of the experimental period, referring to the 112 days, analyzed the residual effect of phosphate fertilizers (Triple Superphosphate, Catalão Phosphate and Multifós Phosphate) and six measures applied in previous cultivation (0, 25, 100, 150 e 200 mg dm-³) and how they influenced the dry mass on the part of the area, the dry mass of roots and the grain productivity in the cultivation in the second year. The obtained data were submitted for the analysis of variance, which showed substance only in the measures P, independent of the used source. The three studied sources of phosphate provided advantages in the high measures in all parameters evaluated, linked to the vegetative and productivity growth.Objetivou-se avaliar o efeito residual de diferentes tipos de fertilizantes fosfatados, em diferentes doses, aplicados em solos do Cerrado, no arroz de terras altas no segundo ano de cultivo. O experimento foi instalado em delineamento inteiramente casualisado (DIC), em esquema fatorial 6x3 com três repetições, sendo seis doses de fósforo (P) e três fontes de P. A cultivar selecionada foi a BRS Sertaneja, onde foi semeada nos mesmos vasos de 3 dm3 em sucessão ao experimento do primeiro ano (concluído). Ao término do período experimental, referente à 112 dias, analisou-se o efeito residual dos fertilizantes fosfatados (Superfosfato Triplo, Fosfato Catalão e Fosfato Multifós) e seis doses aplicados no cultivo anterior (0, 25, 50, 100, 150 e 200 mg dm-3) e como estes influenciaram a massa seca de parte aérea, a massa seca de raízes e a produtividade de grãos no cultivo do segundo ano. Os dados obtidos foram submetidos à análise de variância, que mostrou significância apenas nas doses de P, independente da fonte de P utilizada. As três fontes de fosfato estudadas proporcionaram vantagens nas dosagens mais altas em todos os parâmetros avaliados, ligados ao crescimento vegetativo e à produtividade.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Exatas e da Terra (ICET) – AraguaiaUFMT CUA - AraguaiaAgronomia - CUASantos, Carlos Leandro Rodrigues doshttp://lattes.cnpq.br/0054668076313809Moraes , Milton Ferreira dehttp://lattes.cnpq.br/1541223007968886Santos, Carlos Leandro Rodrigues doshttp://lattes.cnpq.br/0054668076313809Santos, Laércio Wanderley doshttp://lattes.cnpq.br/0183463720086952Batista, Maria Eliza PereiraLima, Fabrício Ferreira2019-02-15T15:28:06Z2018-10-042019-02-15T15:28:06Z2018-10-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetLIMA, Fabrício Ferreira. Avaliação de doses e fontes de fosfatos parcialmente e totalmente acidulados na produção do arroz de terras altas no segundo ano de cultivo. 2018. 24 f. TCC (Graduação em Agronomia) – Universidade Federal do Mato Grosso, Campus Universitário do Araguaia, Instituto de Ciências Exatas e da Terra, Barra do Garças, 2018.http://bdm.ufmt.br/handle/1/636porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-02-18T07:00:39Zoai:localhost:1/636Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-02-18T07:00:39falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-02-18T07:00:39Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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