Microrganismo associado a plantas frutíferas do Pantanal, viabilidade, benefícios, produção de mudas inoculadas
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/388 |
Resumo: | Microrganisms have been increasingly associated with environmental quality, both for their fundamental role in maintaining ecosystems and for their sensitivity to variations in the many factors that make up the environments. Therefore, the issue raised in this research project is to understand how important fungi, such as mold-forming agents and mycotoxin producers in food, can develop and be present externally and internally in several fruit plants in the wetland. The objectives of this work are to know the microrganisms associated with fruit plants of the Pantanal, the feasibility of using these microrganisms, their benefits and the production of inoculated seedlings, through theoretical and practical studies. Therefore, it was concluded that Brazil presents an expressive diversity of forest ecosystems, due to the great physical area and the diversity of climates and soils existing in its territory, 40 studies were found on this subject in our research, and the activities served to substantiate the knowledge beyond Of allowing other researchers to have access to works for further study. |
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Microrganismo associado a plantas frutíferas do Pantanal, viabilidade, benefícios, produção de mudas inoculadasCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::MICROBIOLOGIARizosferaPatógenosRizobactériasRizofungosRevisão BibliográficaMicrorganismsFruit plantsBibliographic reviewMicrorganisms have been increasingly associated with environmental quality, both for their fundamental role in maintaining ecosystems and for their sensitivity to variations in the many factors that make up the environments. Therefore, the issue raised in this research project is to understand how important fungi, such as mold-forming agents and mycotoxin producers in food, can develop and be present externally and internally in several fruit plants in the wetland. The objectives of this work are to know the microrganisms associated with fruit plants of the Pantanal, the feasibility of using these microrganisms, their benefits and the production of inoculated seedlings, through theoretical and practical studies. Therefore, it was concluded that Brazil presents an expressive diversity of forest ecosystems, due to the great physical area and the diversity of climates and soils existing in its territory, 40 studies were found on this subject in our research, and the activities served to substantiate the knowledge beyond Of allowing other researchers to have access to works for further study.Os microrganismos têm sido cada vez mais associados à qualidade ambiental, tanto por seu papel fundamental na manutenção dos ecossistemas como por sua sensibilidade a variações nos muitos fatores que compõem os diferentes ambientes. Portanto a questão problema levantada neste projeto de pesquisa é buscar entender como fungos são importantes como formadores de bolores e produtores de micotoxinas em alimentos, podem se desenvolver e estar presente externa e internamente em diversas plantas frutíferas do pantanal. O objetivo deste trabalho é o de fazer uma busca para mostrar os microrganismos associados às plantas frutíferas do Pantanal, a viabilidade da utilização destes microrganismos, seus benefícios e a produção de mudas inoculadas, através de estudos teórico e prático. Portanto conclui-se que o Brasil apresenta uma expressiva diversidade de ecossistemas florestais, devido à grande área física e à diversidade de climas e solos existentes em seu território. Foram encontrados 40 trabalhos relacionados sobre este tema em nossa pesquisa, e as atividades serviram para substanciar o conhecimento além de permitir que outros pesquisadores tenham acesso as obras para estudos posteriores.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Biociências (IB)UFMT CUC - CuiabáMicrobiologia - CUCAlmeida, Euziclei Gonzaga dehttp://lattes.cnpq.br/4183279549863845Almeida, Euziclei Gonzaga dehttp://lattes.cnpq.br/4183279549863845David, Fernanda de2018-11-27T15:32:51Z2016-12-162018-11-27T15:32:51Z2016-12-16info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetDAVID, Fernanda de. Microrganismo associado a plantas frutíferas do Pantanal, viabilidade, benefícios, produção de mudas inoculadas. 2016. 23 f. TCC (Especialização em Microbiologia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Biociências, Cuiabá, 2016.http://bdm.ufmt.br/handle/1/388porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2018-11-29T06:00:21Zoai:localhost:1/388Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2018-11-29T06:00:21falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2018-11-29T06:00:21Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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