Qualidade pós-colheita de milho verde "AG 1051" armazenado em diferentes temperaturas de refrigeração
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/765 |
Resumo: | Green corn and corn products (traditional Brazilian foods, such as “pamonha”, “cural”, among others) c ommercialization has been growing in Brazil to demand rigorous consumer market. However, there is a lack of researches about its post-harvest quality. For this reason, the aim of this study was to assess physico-chemical properties of green corn submitted by different times and temperatures of storage. Parameters analyzed were titratable acidity, humidity, soluble solids, ripeness index, ashes, color and protein. These analyses were performed by a completely randomized design, in a factorial 2 x 2 (time x temperature) with 6 replications. In 4 days by 5 °C refrigeration treatment was more efficient in green corn conservation in the most of parameters analyzed. Nevertheless, needing cases of 8 days of storage, it can be done by 5 °C to maintain best quality of green corn. |
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Qualidade pós-colheita de milho verde "AG 1051" armazenado em diferentes temperaturas de refrigeraçãoCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIAZea mays L.Composição químicaTempoArmazenamentoZea mays L.Chemical compositionTimeStorageGreen corn and corn products (traditional Brazilian foods, such as “pamonha”, “cural”, among others) c ommercialization has been growing in Brazil to demand rigorous consumer market. However, there is a lack of researches about its post-harvest quality. For this reason, the aim of this study was to assess physico-chemical properties of green corn submitted by different times and temperatures of storage. Parameters analyzed were titratable acidity, humidity, soluble solids, ripeness index, ashes, color and protein. These analyses were performed by a completely randomized design, in a factorial 2 x 2 (time x temperature) with 6 replications. In 4 days by 5 °C refrigeration treatment was more efficient in green corn conservation in the most of parameters analyzed. Nevertheless, needing cases of 8 days of storage, it can be done by 5 °C to maintain best quality of green corn.A comercialização de milho verde e seus derivados (pamonha, cural, entre outros) vêm crescendo no Brasil para atender a demanda do exigente mercado consumidor. Entretanto, há poucos estudos sobre a sua qualidade pós-colheita. Por isso, objetivou-se avaliar as propriedades físico-químicas do milho verde, em diferentes tempos (4 e 8 dias) e tem peraturas (5 e 11 °C) de armazenamento. Os parâmetr os analisados foram acidez titulável, umidade, sólidos solúveis, índice de maturação, cinzas, cor e proteína. O delineamento foi o inteiramente casualizado, no esquema fatorial 2 x 2 (tempo x temperatura) com 6 repetições. Constatou-se que o tratamento com 4 dias e 5 °C foi mais eficiente na conservação do milho verde em relação à maioria dos parâmetros analisados. Todavia, havendo necessidade de armazenamento por 8 dias, deve ser feito a 5 °C para a conservação de melhor qualidade.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopAgronomia - CUSRosa , Claudineli Cássia Bueno dahttp://lattes.cnpq.br/2993023978704508Wobeto, Carmenhttp://lattes.cnpq.br/7629112688399234Rosa, Claudineli Cássia Bueno dahttp://lattes.cnpq.br/2993023978704508Wobeto, Carmenhttp://lattes.cnpq.br/7629112688399234Taffarel, Teane2019-03-28T14:12:10Z2017-02-132019-03-28T14:12:10Z2016-12-10info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetTAFFAREL, Teane. Qualidade pós-colheita de milho verde ‘AG 1051’ armazenado em diferentes temperaturas de refrigeração. 2016. 32f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2016.http://bdm.ufmt.br/handle/1/765porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-03-30T07:00:42Zoai:localhost:1/765Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-03-30T07:00:42falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-03-30T07:00:42Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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