Elaboração de cerveja artesanal de Araçá-boi (Eugenia Stipitata) e avaliação de parâmetros de qualidade
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/159 |
Resumo: | This study aimed to develop a beer a craft beer in style Blond Ale added fruit guava-boi (Eugenia stipitata) analyzing the alcohol content, foam stability, color, pH, acidity, bitterness, methanol, density and ash. The beer has reached the alcohol content of 5.6% (v / v), expected for the value style. The carbonation afforded a clear foam, moderate persistent, one obtained by analyzing decay as a function of time expected for the type of beer. As for coloring beer produced not reached the desired, bypassing the standard for a Blond Ale, with a variation of the SRM method (Standardn Reference Method) 3-6 (STRONG, 2008), with the Brew araçá-ox with 19 , 41. The pH 4.47 is within the standards for a high fermentation beer. Bitterness IBU 11.78 was below expectations, which aims at a value between 15-28 IBU. The value found for density was 4.05, the expected would be 2.05% to 3.32%. As for the acidity value was 33.36 meq / g and 2.38 to ashes. Regarding the methanol 0.00007701 the result was zero, with the acceptable limit. |
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Elaboração de cerveja artesanal de Araçá-boi (Eugenia Stipitata) e avaliação de parâmetros de qualidadeCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOBlond aleCerveja artesanalAraçá-boi (Eugenia stipitata)MetanolBlond alecraft beerAraca-boi (Eugenia stipitata)MethanolThis study aimed to develop a beer a craft beer in style Blond Ale added fruit guava-boi (Eugenia stipitata) analyzing the alcohol content, foam stability, color, pH, acidity, bitterness, methanol, density and ash. The beer has reached the alcohol content of 5.6% (v / v), expected for the value style. The carbonation afforded a clear foam, moderate persistent, one obtained by analyzing decay as a function of time expected for the type of beer. As for coloring beer produced not reached the desired, bypassing the standard for a Blond Ale, with a variation of the SRM method (Standardn Reference Method) 3-6 (STRONG, 2008), with the Brew araçá-ox with 19 , 41. The pH 4.47 is within the standards for a high fermentation beer. Bitterness IBU 11.78 was below expectations, which aims at a value between 15-28 IBU. The value found for density was 4.05, the expected would be 2.05% to 3.32%. As for the acidity value was 33.36 meq / g and 2.38 to ashes. Regarding the methanol 0.00007701 the result was zero, with the acceptable limit.O presente estudo teve como objetivo elaborar uma cerveja uma cerveja artesanal no estilo Blond Ale adicionada da fruta araçá-boi (Eugenia stipitata) analisando o teor alcoólico, estabilidade da espuma, cor, pH, acidez, amargor, metanol, densidade e cinzas. A cerveja alcançou o teor alcoólico de 5,6% (v/v), valor esperado para o estilo. A carbonatação originou uma espuma clara, de persistência moderada, obtendo através da análise um decaimento em função do tempo como o esperado para o tipo de cerveja. Quanto a coloração a cerveja produzida não alcançou o almejado, ultrapassando o padrão para um Blond Ale, com uma variação pelo método SRM (Standardn Reference Method) entre 3-6 (STRONG, 2008), estando a cerveja artesanal de araçá-boi com 19,41. O pH 4,47 está dentro dos padrões para uma cerveja de alta fermentação. O amargor 11,78 IBU ficou abaixo do esperado , que visa um valor entre 15-28 IBU. O valor encontrado para densidade foi de 4,05, o esperado seria 2,05% a 3,32%. Quanto a acidez titulável o valor encontrado foi de 33,36 meq/gr e para cinzas 2,38. Em relação ao metanol o resultado foi nulo 0.00007701, estando no limite aceitável.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Nutrição (FANUT)UFMT CUC - CuiabáCiência e Tecnologia de Alimentos - CUCHernandes, Thaishttp://lattes.cnpq.br/3504294708789059Hernandes, Thaishttp://lattes.cnpq.br/3504294708789059Rossignoli, Paulo Afonsohttp://lattes.cnpq.br/3252025214949916Camili, Eloneida Aparecidahttp://lattes.cnpq.br/9841627329338267Rezer, Alessandra Ribeiro2018-08-21T13:24:27Z2014-08-082018-08-21T13:24:27Z2014-08-08info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetREZER, Alessandra Ribeiro. Elaboração de cerveja artesanal de Araçá-boi (Eugenia Stipitata) e avaliação de parâmetros de qualidade. 2014. 43 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Ciência e Tecnologia de Alimentos) – Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Nutrição, Cuiabá, 2014.http://bdm.ufmt.br/handle/1/159porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2018-09-05T07:00:54Zoai:localhost:1/159Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2018-09-05T07:00:54falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2018-09-05T07:00:54Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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