Controle estatístico de contaminantes na fermentação alcoólica em uma usina de etanol de milho

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Sampaio, Arthur Borges
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/1965
Resumo: Ethanol is a renewable energy source with considerable potential for replacing fossil fuels. The use of corn as a substrate for ethanol production in Brazil is becoming more and more real, especially in Mato Grosso as it is the largest corn producer in Brazil and because of its structural deficit in its supply chain. The production of ethanol from corn uses alcoholic fermentation via Saccharomyces Cerevisiae, which in turn is sensitive to contaminants causing stress and generating losses in fermentation yield. The aim of the present work is the descriptive statistical analysis and performing the Student's t test as an inferential analysis for means of the experimental results of dosage of two associated antibiotics, Virginiamycin and Penicillin, comparing this dosage with only Virginiamycin. The results of the experimental analyzes were obtained via HPLC. The values observed for the analyzes were: lactic acid, acetic acid and ethanol concentration °GL these in 18 hours of fermentation and 55 hours of fermentation. Descriptive statistical analyzes of the data showed that there were reductions in means, medians, and standard deviations with the combined dosage of antibiotics. The Student's t test for the average found that there was a statistically proven change in the averages of the results, which could lead to a decrease in the concentrations of lactic and acetic acid for the studied fermentation times. Averages of lactic and acetic acid for 18 hours of fermentation were reduced by 83.91% and 89.67% respectively, for lactic and acetic acid at 55 hours of fermentation the reduction was 87.71% and 92.29% respectively and the increase in the average concentrations of ethanol °GL at 18 and 55 hours of fermentation were respectively 29.06% and 28.75%.
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The aim of the present work is the descriptive statistical analysis and performing the Student's t test as an inferential analysis for means of the experimental results of dosage of two associated antibiotics, Virginiamycin and Penicillin, comparing this dosage with only Virginiamycin. The results of the experimental analyzes were obtained via HPLC. The values observed for the analyzes were: lactic acid, acetic acid and ethanol concentration °GL these in 18 hours of fermentation and 55 hours of fermentation. Descriptive statistical analyzes of the data showed that there were reductions in means, medians, and standard deviations with the combined dosage of antibiotics. The Student's t test for the average found that there was a statistically proven change in the averages of the results, which could lead to a decrease in the concentrations of lactic and acetic acid for the studied fermentation times. Averages of lactic and acetic acid for 18 hours of fermentation were reduced by 83.91% and 89.67% respectively, for lactic and acetic acid at 55 hours of fermentation the reduction was 87.71% and 92.29% respectively and the increase in the average concentrations of ethanol °GL at 18 and 55 hours of fermentation were respectively 29.06% and 28.75%.Etanol é uma fonte de energia renovável com considerável potencial para substituição de combustíves fósseis. A utilização do milho como substrato para produção de etanol no Brasil vem se tornando cada vez mais real, principalmente em Mato Grosso por ser o maior produtor de milho do Brasil e por possuir déficit estrutural em sua cadeia logística. A produção de etanol de milho utiliza-se de fermentação alcoólica via Saccharomyces cerevisiae, esta por sua vez é sensível a contaminantes ocasionando estresse e gerando perdas de rendimento fermentativo. O objetivo do presente trabalho é a análise estatística descritiva e a realização da análise inferencial com teste t de Student para médias dos resultados experimentais de dosagem de dois antibióticos associados sendo eles virginiamicina e penicilina, comparando esta dosagem com apenas a de virginiamicina. Os resultados das análises experimentais foram obtidos via HPLC. Os valores observados para as análises foram: ácido lático, ácido acético e concentração de etanol °GL estes em 18 horas de fermentação e 55 horas de fermentação. As análises estatísticas descritivas dos dados mostraram que houveram reduções nas médias, medianas, e desvios padrões com a dosagem combinada dos antibióticos. O teste t de Student para média constatou que houve uma mudança estatísticamente comprovada nas médias dos resultados, podendo concluir assim que as dosagens dos antibióticos diminuiram as concentrações de ácido lático e acético para os tempos de fermentação estudados. As médias para os ácidos lático e acético foram reduzidas, respectivamente, em 83,91% e 89,67% para 18h de fermentação. Enquanto para 55h de fermentação tivemos uma redução de 87,71% e 92,29%. Além disso, houve um aumento nas médias de concentração de etanol °GL sendo 29,06% para 18h de fermentação e 28,75% para 55h de fermentação.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Engenharia – Várzea GrandeUFMT CUVG - Várzea GrandeEngenharia Química - CUVGRamirez, Maribel Valverdehttp://lattes.cnpq.br/9371597807489520Ramirez, Maribel Valverdehttp://lattes.cnpq.br/9371597807489520Justi, Gabriel Henriquehttp://lattes.cnpq.br/0170230384799537Filho, Nazime Saleshttp://lattes.cnpq.br/8648238788336596Sampaio, Arthur Borges2021-10-22T16:13:59Z2021-10-042021-10-22T16:13:59Z2021-09-13info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetSAMPAIO, Arthur Borges. Controle estatístico de contaminantes na fermentação alcoólica em uma usina de etanol de milho. 2021. 51 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Química) - Faculdade de Engenharia, Universidade Federal de Mato Grosso – Campus Universitário de Várzea Grande, Cuiabá, 2021.http://bdm.ufmt.br/handle/1/1965porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2021-10-25T07:00:40Zoai:localhost:1/1965Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2021-10-25T07:00:40falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2021-10-25T07:00:40Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
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