Fatores de forma e modelagem da contração volumétrica de espigas de milho durante o processo de secagem
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2017 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/1255 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate the effect of air temperature and moisture content on the characteristic dimensions, on the shape factors and on the volumetric contraction of corn ears during drying. For the experiment, corn ears were dried in an oven with forced air circulation at three temperatures (45, 58 and 70 ° C). Throughout the drying, measurements were taken at regular intervals of mass and principal characteristic dimensions of each spike and then determined the physical properties: roundness, sphericity, surface-volume ratio and volume. It was verified from the results that the reduction of the moisture content during drying influenced the physical characteristics of corn ears in which all the samples reduced the mean diameter, sphericity, roundness and shrinkage rate. The only exception was the surface -volume relationship, which showed an increase in its magnitude. The effect of the drying temperature was evidenced in the sphericity and roundness of the analyzed ear corn. The Bala and Woods, Exponential, Linear, Polynomial and Rahman models satisfactorily described the volumetric contraction during drying. |
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Fatores de forma e modelagem da contração volumétrica de espigas de milho durante o processo de secagemCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLAZea mays L.Teor de águaPropriedades físicasZea mays L.Moisture contentPhysical propertiesThe objective of this work was to evaluate the effect of air temperature and moisture content on the characteristic dimensions, on the shape factors and on the volumetric contraction of corn ears during drying. For the experiment, corn ears were dried in an oven with forced air circulation at three temperatures (45, 58 and 70 ° C). Throughout the drying, measurements were taken at regular intervals of mass and principal characteristic dimensions of each spike and then determined the physical properties: roundness, sphericity, surface-volume ratio and volume. It was verified from the results that the reduction of the moisture content during drying influenced the physical characteristics of corn ears in which all the samples reduced the mean diameter, sphericity, roundness and shrinkage rate. The only exception was the surface -volume relationship, which showed an increase in its magnitude. The effect of the drying temperature was evidenced in the sphericity and roundness of the analyzed ear corn. The Bala and Woods, Exponential, Linear, Polynomial and Rahman models satisfactorily described the volumetric contraction during drying.Objetivou-se com o presente trabalho avaliar o efeito da temperatura do ar e do teor de água nas dimensões características, nos fatores de forma e na contração volumétrica de espigas de milho durante a secagem. Para o experimento, espigas de milho foram submetidas à secagem em uma estufa com circulação forçada de ar em três temperaturas (45, 58 e 70 °C). Ao longo da secagem foram feitas medições em intervalos de tempo regulares da massa e das dimensões características principais de cada espiga e então determinadas as propriedades físicas: circularidade, esfericidade, relação superfície-volume e volume. Verificou-se, pelos resultados obtidos, que a redução do teor de água durante a secagem influenciou as características físicas das espigas de milho na qual todas as amostras reduziram o diâmetro médio, a esfericidade, a circularidade e o índice de variação volumétrica. A única exceção foi na relação superfície-volume que apresentou aumento de sua magnitude. O efeito da temperatura de secagem ficou evidenciado na esfericidade e na circularidade das espigas de milho analisadas. Os modelos Bala e Woods, Exponencial, Linear, Polinomial e Rahman descreveram de forma satisfatória a contração volumétrica durante a secagem.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopEngenharia Agrícola e Ambiental - CUSBotelho, Fernando Mendeshttp://lattes.cnpq.br/7043270039396151Vale, Welington Gonzaga dohttp://lattes.cnpq.br/3405141416832136Botelho, Fernando Mendeshttp://lattes.cnpq.br/7043270039396151Ruffato, Solenirhttp://lattes.cnpq.br/7543025155880085Botelho, Silvia de Carvalho Camposhttp://lattes.cnpq.br/2737299121720299Sousa, Ademir Marcelo Brito de2019-07-08T11:59:09Z2017-07-052019-07-08T11:59:09Z2017-06-19info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetSOUSA, Ademir Marcelo Brito de. Fatores de forma e modelagem da contração volumétrica de espigas de milho durante o processo de secagem. 2017. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2017.http://bdm.ufmt.br/handle/1/1255porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-07-10T07:00:51Zoai:localhost:1/1255Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-07-10T07:00:51falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-07-10T07:00:51Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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