Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Ferreira, Donicleiton dos Santos Alves
Data de Publicação: 2018
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/919
Resumo: The use of growth promoting bacteria is a technique that is frequently used in the Mato Grosso crop. The objective of this study was to evaluate the efficiency of Grampositive Bacillus amyloliquefaciens bacteria at different application rates by inoculating seeds on the maize crop productivity components. The experiment was conducted in the Saffinha 2017 in Sinop - MT, in a clay - textured Oxisol, cultivated about 15 years ago, under Cerrado biome. The average annual temperature ranges from 20°C to 38°C, averaging 26°C. The experiment was carried out in a randomized complete block design (DBC) and six doses of Bacillus amyloliquefaciens (BAL) (0,0; 2,0; 4,0; 6,0; 8,0; 10,0 kg seed-1) applied via seed inoculation, with 6 replicates in the field. The pl ots were composed of 8 sowing lines, with spacing of 0,5 m between rows, and 7 meters of length, totaling 28 m². It was concluded that at a dose of 10,0 ml kg-1 seed, a statistically significant result was obtained, with the highest ear diameter and higher productivity, evidencing that the product at that dosage can increase the productivity of the culture.
id UFMT-1_7edac92d70c8a72f3140b715e84bb689
oai_identifier_str oai:localhost:1/919
network_acronym_str UFMT-1
network_name_str Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
repository_id_str
spelling Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milhoCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIABactériasPromotoras de crescimentoInoculação de sementesZea mays L.BacteriaGrowth promotersSeed inoculationZea mays L.The use of growth promoting bacteria is a technique that is frequently used in the Mato Grosso crop. The objective of this study was to evaluate the efficiency of Grampositive Bacillus amyloliquefaciens bacteria at different application rates by inoculating seeds on the maize crop productivity components. The experiment was conducted in the Saffinha 2017 in Sinop - MT, in a clay - textured Oxisol, cultivated about 15 years ago, under Cerrado biome. The average annual temperature ranges from 20°C to 38°C, averaging 26°C. The experiment was carried out in a randomized complete block design (DBC) and six doses of Bacillus amyloliquefaciens (BAL) (0,0; 2,0; 4,0; 6,0; 8,0; 10,0 kg seed-1) applied via seed inoculation, with 6 replicates in the field. The pl ots were composed of 8 sowing lines, with spacing of 0,5 m between rows, and 7 meters of length, totaling 28 m². It was concluded that at a dose of 10,0 ml kg-1 seed, a statistically significant result was obtained, with the highest ear diameter and higher productivity, evidencing that the product at that dosage can increase the productivity of the culture.A utilização de bactérias promotoras de crescimento é uma técnica que vem sendo utilizada com frequência nas lavouras de Mato Grosso. Assim, objetivou-se avaliar a eficiência da bactéria gram-positiva Bacillus amyloliquefaciens com diferentes doses de aplicação por meio da inoculação de sementes sobre os componentes de produtividade da cultura do milho.O experimento foi conduzido na safrinha 2017 em Sinop - MT, em Latossolo Vermelho Distrófico, de textura argilosa, cultivado há cerca de 15 anos, sob bioma de Cerrado. A temperatura média anual oscila entre 20°C e 38°C, tendo como média 26°C.O experimento foi instalado em delineamento de blocos casualizados (DBC), sendo testadas seis doses de Bacillus amyloliquefaciens (BAL) (0,0; 2,0; 4,0; 6,0; 8,0; 10,0 mL kg semente-1) aplicadas via inoculação de sementes, com 6 repetições em campo. As parcelas foram compostas de 8 linhas de semeadura, com o espaçamento de 0,5 m entre linhas, e 7 metros de comprimento, totalizando 28 m². Concluiu-se que com uma dose 10,0 ml kg semente-1, obteve-se um resultado significativo estatisticamente, com o maior diâmetro de espiga e uma maior produtividade, evidenciando que o produto nessa dosagem pode incrementar a produtividade da cultura.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopAgronomia - CUSLange, Andersonhttp://lattes.cnpq.br/3211089100338805Lange, Andersonhttp://lattes.cnpq.br/3211089100338805Sabino, Daniele Cristina Costahttp://lattes.cnpq.br/2807057168450733Coletti, Admar Juniorhttp://lattes.cnpq.br/5553886744068023Ferreira, Donicleiton dos Santos Alves2019-04-17T12:48:31Z2019-03-112019-04-17T12:48:31Z2018-12-17info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetFERREIRA, Donicleiton dos Santos Alves. Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho. 2018. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2018.http://bdm.ufmt.br/handle/1/919porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-04-18T07:00:47Zoai:localhost:1/919Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-04-18T07:00:47falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-04-18T07:00:47Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
dc.title.none.fl_str_mv Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho
title Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho
spellingShingle Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho
Ferreira, Donicleiton dos Santos Alves
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
Bactérias
Promotoras de crescimento
Inoculação de sementes
Zea mays L.
Bacteria
Growth promoters
Seed inoculation
Zea mays L.
title_short Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho
title_full Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho
title_fullStr Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho
title_full_unstemmed Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho
title_sort Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho
author Ferreira, Donicleiton dos Santos Alves
author_facet Ferreira, Donicleiton dos Santos Alves
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Lange, Anderson
http://lattes.cnpq.br/3211089100338805
Lange, Anderson
http://lattes.cnpq.br/3211089100338805
Sabino, Daniele Cristina Costa
http://lattes.cnpq.br/2807057168450733
Coletti, Admar Junior
http://lattes.cnpq.br/5553886744068023
dc.contributor.author.fl_str_mv Ferreira, Donicleiton dos Santos Alves
dc.subject.por.fl_str_mv CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
Bactérias
Promotoras de crescimento
Inoculação de sementes
Zea mays L.
Bacteria
Growth promoters
Seed inoculation
Zea mays L.
topic CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIA
Bactérias
Promotoras de crescimento
Inoculação de sementes
Zea mays L.
Bacteria
Growth promoters
Seed inoculation
Zea mays L.
description The use of growth promoting bacteria is a technique that is frequently used in the Mato Grosso crop. The objective of this study was to evaluate the efficiency of Grampositive Bacillus amyloliquefaciens bacteria at different application rates by inoculating seeds on the maize crop productivity components. The experiment was conducted in the Saffinha 2017 in Sinop - MT, in a clay - textured Oxisol, cultivated about 15 years ago, under Cerrado biome. The average annual temperature ranges from 20°C to 38°C, averaging 26°C. The experiment was carried out in a randomized complete block design (DBC) and six doses of Bacillus amyloliquefaciens (BAL) (0,0; 2,0; 4,0; 6,0; 8,0; 10,0 kg seed-1) applied via seed inoculation, with 6 replicates in the field. The pl ots were composed of 8 sowing lines, with spacing of 0,5 m between rows, and 7 meters of length, totaling 28 m². It was concluded that at a dose of 10,0 ml kg-1 seed, a statistically significant result was obtained, with the highest ear diameter and higher productivity, evidencing that the product at that dosage can increase the productivity of the culture.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-12-17
2019-04-17T12:48:31Z
2019-03-11
2019-04-17T12:48:31Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
info:eu-repo/semantics/dataset
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv FERREIRA, Donicleiton dos Santos Alves. Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho. 2018. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2018.
http://bdm.ufmt.br/handle/1/919
identifier_str_mv FERREIRA, Donicleiton dos Santos Alves. Eficiência do Bacillus amyloliquefaciens na promoção de crescimento e produtividade no milho. 2018. 35f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Agronomia) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2018.
url http://bdm.ufmt.br/handle/1/919
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop
UFMT CUS - Sinop
Agronomia - CUS
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop
UFMT CUS - Sinop
Agronomia - CUS
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron:UFMT
instname_str Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron_str UFMT
institution UFMT
reponame_str Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
collection Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
repository.mail.fl_str_mv bibliotecacentral@ufmt.br||
_version_ 1784991301071011840