Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2018 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/1001 |
Resumo: | The soybeans (Glycine max (L.) Merrill) is the grain more produced in the world, and like the other grains require a control of temperature and of relative humidity of the air while stored for what the quality of grains be preserved until reaching the consumer. The influence these abiotic factors can result on the loss of quality and even in the total deterioration of the grain, due to fungal attack and insect-pest storage. This work had as objective evaluate the physical, physiological and sanitary quality of stored soybeans in a vertical bench silo, in ambient conditions of temperature and relative humidity. One 20 kg of soybeans sample was stored for 3 months, being that every 22 days were realized germination, electrical conductivity, water content, sanity and infestation tests to can analyze the influence of the temperature and ambient relative humidity. After the tests and statistical analysis, it was found that the temperature and relative humidity of the air influenced in a negative way in a grains’ quality throughout the 3 months, because there was reduction in germination percentage, increase in electrical conductivity, besides a variation in the water content becoming the grain propitious to fungal attack. |
id |
UFMT-1_9b404050112cb2922b815f233dc44a83 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/1001 |
network_acronym_str |
UFMT-1 |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository_id_str |
|
spelling |
Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancadaCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLATemperatura - ControleUmidade RelativaQualidade de grão - Glycine MaxTemperature - ControlRelative HumidityGrains’ quality - Glycine MaxThe soybeans (Glycine max (L.) Merrill) is the grain more produced in the world, and like the other grains require a control of temperature and of relative humidity of the air while stored for what the quality of grains be preserved until reaching the consumer. The influence these abiotic factors can result on the loss of quality and even in the total deterioration of the grain, due to fungal attack and insect-pest storage. This work had as objective evaluate the physical, physiological and sanitary quality of stored soybeans in a vertical bench silo, in ambient conditions of temperature and relative humidity. One 20 kg of soybeans sample was stored for 3 months, being that every 22 days were realized germination, electrical conductivity, water content, sanity and infestation tests to can analyze the influence of the temperature and ambient relative humidity. After the tests and statistical analysis, it was found that the temperature and relative humidity of the air influenced in a negative way in a grains’ quality throughout the 3 months, because there was reduction in germination percentage, increase in electrical conductivity, besides a variation in the water content becoming the grain propitious to fungal attack.A soja (Glycine max (L.) Merrill) é o grão mais produzido no mundo, e assim como outros grãos necessita do controle da temperatura e da umidade relativa do ar quando armazenados para que a qualidade dos grãos se conserve até chegar ao consumidor. A influência desses fatores abióticos pode acarretar na perca de qualidade e até mesmo na deterioração total do grão, devido ao ataque de fungos e insetos-praga de armazenamento. Com esse trabalho objetivou-se avaliar a qualidade física, fisiológica e sanitária de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada, em condições ambientais de temperatura e umidade relativa. Uma amostra de 20 kg de grãos de soja ficou armazenada por 3 meses, sendo que a cada 22 dias eram realizados testes de germinação, condutividade elétrica, teor de água, sanidade e infestação para poder analisar a influência da temperatura e umidade relativa ambiente. Após a realização dos testes e análise estatística, constatou-se que a temperatura e umidade relativa do ar influenciaram de maneira negativa na qualidade dos grãos ao longo dos 3 meses, pois houve redução no percentual de germinação, aumento da condutividade elétrica, além de uma variação no teor de água tornando o grão propicio ao ataque de fungos.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – RondonópolisUFMT CUR - RondonopólisEngenharia Agrícola e Ambiental - CURAlves, Niédja Marizze Cezarhttp://lattes.cnpq.br/9661006374047977Alves, Niédja Marizze Cezarhttp://lattes.cnpq.br/9661006374047977Oliveira, Glauce Portela dehttp://lattes.cnpq.br/2902260344577320Lima, Maurício Apolônio dehttp://lattes.cnpq.br/7989382911293458Reis, Christian Matheus Alves2019-05-06T16:17:19Z2018-10-092019-05-06T16:17:19Z2018-09-13info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetREIS, Christian Matheus Alves. Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada. 2018. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2018.http://bdm.ufmt.br/handle/1/1001porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-05-09T07:02:52Zoai:localhost:1/1001Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-05-09T07:02:52falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-05-09T07:02:52Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada |
title |
Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada |
spellingShingle |
Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada Reis, Christian Matheus Alves CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA Temperatura - Controle Umidade Relativa Qualidade de grão - Glycine Max Temperature - Control Relative Humidity Grains’ quality - Glycine Max |
title_short |
Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada |
title_full |
Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada |
title_fullStr |
Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada |
title_full_unstemmed |
Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada |
title_sort |
Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada |
author |
Reis, Christian Matheus Alves |
author_facet |
Reis, Christian Matheus Alves |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Alves, Niédja Marizze Cezar http://lattes.cnpq.br/9661006374047977 Alves, Niédja Marizze Cezar http://lattes.cnpq.br/9661006374047977 Oliveira, Glauce Portela de http://lattes.cnpq.br/2902260344577320 Lima, Maurício Apolônio de http://lattes.cnpq.br/7989382911293458 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Reis, Christian Matheus Alves |
dc.subject.por.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA Temperatura - Controle Umidade Relativa Qualidade de grão - Glycine Max Temperature - Control Relative Humidity Grains’ quality - Glycine Max |
topic |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA Temperatura - Controle Umidade Relativa Qualidade de grão - Glycine Max Temperature - Control Relative Humidity Grains’ quality - Glycine Max |
description |
The soybeans (Glycine max (L.) Merrill) is the grain more produced in the world, and like the other grains require a control of temperature and of relative humidity of the air while stored for what the quality of grains be preserved until reaching the consumer. The influence these abiotic factors can result on the loss of quality and even in the total deterioration of the grain, due to fungal attack and insect-pest storage. This work had as objective evaluate the physical, physiological and sanitary quality of stored soybeans in a vertical bench silo, in ambient conditions of temperature and relative humidity. One 20 kg of soybeans sample was stored for 3 months, being that every 22 days were realized germination, electrical conductivity, water content, sanity and infestation tests to can analyze the influence of the temperature and ambient relative humidity. After the tests and statistical analysis, it was found that the temperature and relative humidity of the air influenced in a negative way in a grains’ quality throughout the 3 months, because there was reduction in germination percentage, increase in electrical conductivity, besides a variation in the water content becoming the grain propitious to fungal attack. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-10-09 2018-09-13 2019-05-06T16:17:19Z 2019-05-06T16:17:19Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/bachelorThesis info:eu-repo/semantics/dataset |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
REIS, Christian Matheus Alves. Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada. 2018. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2018. http://bdm.ufmt.br/handle/1/1001 |
identifier_str_mv |
REIS, Christian Matheus Alves. Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada. 2018. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2018. |
url |
http://bdm.ufmt.br/handle/1/1001 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – Rondonópolis UFMT CUR - Rondonopólis Engenharia Agrícola e Ambiental - CUR |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – Rondonópolis UFMT CUR - Rondonopólis Engenharia Agrícola e Ambiental - CUR |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMT instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) instacron:UFMT |
instname_str |
Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
instacron_str |
UFMT |
institution |
UFMT |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
collection |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
repository.mail.fl_str_mv |
bibliotecacentral@ufmt.br|| |
_version_ |
1813012949417066496 |