Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Reis, Christian Matheus Alves
Data de Publicação: 2018
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/1001
Resumo: The soybeans (Glycine max (L.) Merrill) is the grain more produced in the world, and like the other grains require a control of temperature and of relative humidity of the air while stored for what the quality of grains be preserved until reaching the consumer. The influence these abiotic factors can result on the loss of quality and even in the total deterioration of the grain, due to fungal attack and insect-pest storage. This work had as objective evaluate the physical, physiological and sanitary quality of stored soybeans in a vertical bench silo, in ambient conditions of temperature and relative humidity. One 20 kg of soybeans sample was stored for 3 months, being that every 22 days were realized germination, electrical conductivity, water content, sanity and infestation tests to can analyze the influence of the temperature and ambient relative humidity. After the tests and statistical analysis, it was found that the temperature and relative humidity of the air influenced in a negative way in a grains’ quality throughout the 3 months, because there was reduction in germination percentage, increase in electrical conductivity, besides a variation in the water content becoming the grain propitious to fungal attack.
id UFMT-1_9b404050112cb2922b815f233dc44a83
oai_identifier_str oai:localhost:1/1001
network_acronym_str UFMT-1
network_name_str Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
repository_id_str
spelling Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancadaCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLATemperatura - ControleUmidade RelativaQualidade de grão - Glycine MaxTemperature - ControlRelative HumidityGrains’ quality - Glycine MaxThe soybeans (Glycine max (L.) Merrill) is the grain more produced in the world, and like the other grains require a control of temperature and of relative humidity of the air while stored for what the quality of grains be preserved until reaching the consumer. The influence these abiotic factors can result on the loss of quality and even in the total deterioration of the grain, due to fungal attack and insect-pest storage. This work had as objective evaluate the physical, physiological and sanitary quality of stored soybeans in a vertical bench silo, in ambient conditions of temperature and relative humidity. One 20 kg of soybeans sample was stored for 3 months, being that every 22 days were realized germination, electrical conductivity, water content, sanity and infestation tests to can analyze the influence of the temperature and ambient relative humidity. After the tests and statistical analysis, it was found that the temperature and relative humidity of the air influenced in a negative way in a grains’ quality throughout the 3 months, because there was reduction in germination percentage, increase in electrical conductivity, besides a variation in the water content becoming the grain propitious to fungal attack.A soja (Glycine max (L.) Merrill) é o grão mais produzido no mundo, e assim como outros grãos necessita do controle da temperatura e da umidade relativa do ar quando armazenados para que a qualidade dos grãos se conserve até chegar ao consumidor. A influência desses fatores abióticos pode acarretar na perca de qualidade e até mesmo na deterioração total do grão, devido ao ataque de fungos e insetos-praga de armazenamento. Com esse trabalho objetivou-se avaliar a qualidade física, fisiológica e sanitária de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada, em condições ambientais de temperatura e umidade relativa. Uma amostra de 20 kg de grãos de soja ficou armazenada por 3 meses, sendo que a cada 22 dias eram realizados testes de germinação, condutividade elétrica, teor de água, sanidade e infestação para poder analisar a influência da temperatura e umidade relativa ambiente. Após a realização dos testes e análise estatística, constatou-se que a temperatura e umidade relativa do ar influenciaram de maneira negativa na qualidade dos grãos ao longo dos 3 meses, pois houve redução no percentual de germinação, aumento da condutividade elétrica, além de uma variação no teor de água tornando o grão propicio ao ataque de fungos.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – RondonópolisUFMT CUR - RondonopólisEngenharia Agrícola e Ambiental - CURAlves, Niédja Marizze Cezarhttp://lattes.cnpq.br/9661006374047977Alves, Niédja Marizze Cezarhttp://lattes.cnpq.br/9661006374047977Oliveira, Glauce Portela dehttp://lattes.cnpq.br/2902260344577320Lima, Maurício Apolônio dehttp://lattes.cnpq.br/7989382911293458Reis, Christian Matheus Alves2019-05-06T16:17:19Z2018-10-092019-05-06T16:17:19Z2018-09-13info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetREIS, Christian Matheus Alves. Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada. 2018. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2018.http://bdm.ufmt.br/handle/1/1001porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-05-09T07:02:52Zoai:localhost:1/1001Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-05-09T07:02:52falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-05-09T07:02:52Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada
title Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada
spellingShingle Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada
Reis, Christian Matheus Alves
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA
Temperatura - Controle
Umidade Relativa
Qualidade de grão - Glycine Max
Temperature - Control
Relative Humidity
Grains’ quality - Glycine Max
title_short Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada
title_full Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada
title_fullStr Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada
title_full_unstemmed Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada
title_sort Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada
author Reis, Christian Matheus Alves
author_facet Reis, Christian Matheus Alves
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Alves, Niédja Marizze Cezar
http://lattes.cnpq.br/9661006374047977
Alves, Niédja Marizze Cezar
http://lattes.cnpq.br/9661006374047977
Oliveira, Glauce Portela de
http://lattes.cnpq.br/2902260344577320
Lima, Maurício Apolônio de
http://lattes.cnpq.br/7989382911293458
dc.contributor.author.fl_str_mv Reis, Christian Matheus Alves
dc.subject.por.fl_str_mv CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA
Temperatura - Controle
Umidade Relativa
Qualidade de grão - Glycine Max
Temperature - Control
Relative Humidity
Grains’ quality - Glycine Max
topic CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA
Temperatura - Controle
Umidade Relativa
Qualidade de grão - Glycine Max
Temperature - Control
Relative Humidity
Grains’ quality - Glycine Max
description The soybeans (Glycine max (L.) Merrill) is the grain more produced in the world, and like the other grains require a control of temperature and of relative humidity of the air while stored for what the quality of grains be preserved until reaching the consumer. The influence these abiotic factors can result on the loss of quality and even in the total deterioration of the grain, due to fungal attack and insect-pest storage. This work had as objective evaluate the physical, physiological and sanitary quality of stored soybeans in a vertical bench silo, in ambient conditions of temperature and relative humidity. One 20 kg of soybeans sample was stored for 3 months, being that every 22 days were realized germination, electrical conductivity, water content, sanity and infestation tests to can analyze the influence of the temperature and ambient relative humidity. After the tests and statistical analysis, it was found that the temperature and relative humidity of the air influenced in a negative way in a grains’ quality throughout the 3 months, because there was reduction in germination percentage, increase in electrical conductivity, besides a variation in the water content becoming the grain propitious to fungal attack.
publishDate 2018
dc.date.none.fl_str_mv 2018-10-09
2018-09-13
2019-05-06T16:17:19Z
2019-05-06T16:17:19Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
info:eu-repo/semantics/dataset
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv REIS, Christian Matheus Alves. Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada. 2018. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2018.
http://bdm.ufmt.br/handle/1/1001
identifier_str_mv REIS, Christian Matheus Alves. Avaliação da qualidade de grãos de soja armazenados em silo vertical de bancada. 2018. 44 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2018.
url http://bdm.ufmt.br/handle/1/1001
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – Rondonópolis
UFMT CUR - Rondonopólis
Engenharia Agrícola e Ambiental - CUR
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – Rondonópolis
UFMT CUR - Rondonopólis
Engenharia Agrícola e Ambiental - CUR
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron:UFMT
instname_str Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron_str UFMT
institution UFMT
reponame_str Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
collection Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
repository.name.fl_str_mv Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
repository.mail.fl_str_mv bibliotecacentral@ufmt.br||
_version_ 1813012949417066496