Modos de aplicação de fertilizantes fosfatados no desenvolvimento inicial da cultura da soja

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Inocêncio Neto Borges
Data de Publicação: 2018
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/659
Resumo: Brazil ranks as the world's second largest soybean producer. Estimated production for the 2017/18 crop was 116,995 million tons in an area of approximately 35,099 million hectares with an average yield of 3,333 kg ha-1. The objective of this study was to evaluate the application of phosphatic fertilizers in the initial development of soybean cultivated in soil columns. The experiment was conducted in a greenhouse in 60 cm high soil columns in a completely randomized design with nine treatments, being: 1 (control), 2 (SSP in the haul), 3 (MAP in the haul), 4 (MAP + Sufugran to the haul), 5 (MAP + Gypsum to the haul), 6 (SSP in the furrow), 7 (MAP in the furrow), 8 (MAP + Sufugran in the furrow) and 9 (MAP + Gypsum in the furrow). The pH, electrical conductivity and macronutrients of the leached water in the columns, biometric parameters and the macronutrient concentration in the aerial part of the soybean were evaluated. The data were analyzed by the F test and when significant compared by the Tukey test at 5% probability. There was effect of the treatments in the pH of the leachate only at the time of the second collection. Phosphate fertilizers and methods of application did not influence the leaching of the macronutrients studied, but it was evident that the elements that leached quantitatively were K, Ca, Mg and S, negative point for Soybean. Regarding the biometric parameters evaluated, the products used as nutrient sources had a positive influence on plant height and diameter, number of tripoli, dry and wet weight, however, there were no differences in relation to the mode of application or type of fertilizer applied. No visual symptoms of deficiency were observed for any studied nutrients, thus emphasizing the importance of fertilization for the soybean crop.
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The pH, electrical conductivity and macronutrients of the leached water in the columns, biometric parameters and the macronutrient concentration in the aerial part of the soybean were evaluated. The data were analyzed by the F test and when significant compared by the Tukey test at 5% probability. There was effect of the treatments in the pH of the leachate only at the time of the second collection. Phosphate fertilizers and methods of application did not influence the leaching of the macronutrients studied, but it was evident that the elements that leached quantitatively were K, Ca, Mg and S, negative point for Soybean. Regarding the biometric parameters evaluated, the products used as nutrient sources had a positive influence on plant height and diameter, number of tripoli, dry and wet weight, however, there were no differences in relation to the mode of application or type of fertilizer applied. No visual symptoms of deficiency were observed for any studied nutrients, thus emphasizing the importance of fertilization for the soybean crop.O Brasil ocupa o posto de segundo maior produtor mundial de soja. A produção estimada para a safra 2017/18 foi de 116,995 milhões de toneladas em uma área de aproximadamente 35,099 milhões de hectares com produtividade média de 3.333 kg ha-1. Objetivou-se avaliar modos de aplicação de fertilizantes fosfatados no desenvolvimento inicial da soja cultivada em colunas de solo. O experimento foi conduzido em casa de vegetação em colunas de solo de 60 cm de altura em delineamento inteiramente casualizado com nove tratamentos, sendo: 1 (controle), 2 (SSP à lanço), 3 (MAP à lanço), 4 (MAP + Sufugran à lanço), 5 (MAP + Gesso à lanço), 6 (SSP no sulco), 7 (MAP no sulco), 8 (MAP + Sufugran no sulco) e 9 (MAP + Gesso no sulco). Avaliou-se pH, condutividade elétrica e macronutrientes da água lixiviada nas colunas, parâmetros biométricos e concentração de macronutrientes na parte aérea da soja. Os dados foram analisados pelo teste F e quando significativos comparados pelo teste de Tukey a 5% de probabilidade. Houve efeito dos tratamentos no pH do lixiviado apenas no momento da segunda coleta. Os fertilizantes fosfatados e modos de aplicação não influenciaram na lixiviação dos macronutrientes estudados, mas, foi evidente que os elementos que mais lixiviaram quantitativamente foram K, Ca, Mg e S, ponto negativo para Soja. Quanto aos parâmetros biométricos avaliados, os produtos usados por serem fontes de nutrientes influenciaram positivamente altura e diâmetro das plantas, número de trifólios, peso seco e úmido, entretanto, não houve diferenças em relação ao modo de aplicação nem ao tipo do fertilizante aplicados. Não se notou sintomas visuais de deficiência para nenhum nutriente estudado, dessa forma, ressaltando a importância da adubação para a cultura da soja.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Exatas e da Terra (ICET) – AraguaiaUFMT CUA - AraguaiaAgronomia - CUAMelo, Suzana Pereira dehttp://lattes.cnpq.br/0392957201020352Moraes, Milton Ferreira dehttp://lattes.cnpq.br/1541223007968886Melo, Suzana Pereira dehttp://lattes.cnpq.br/0392957201020352Moraes, Milton Ferreira dehttp://lattes.cnpq.br/1541223007968886Ferreira, Paulo Afonsohttp://lattes.cnpq.br/8261047896794489Silva, Inocêncio Neto Borges2019-02-18T11:26:32Z2018-10-032019-02-18T11:26:32Z2018-10-03info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetSILVA, Inocêncio Neto Borges. Modos de aplicação de fertilizantes fosfatados no desenvolvimento inicial da cultura da soja. 2018. 28 f. 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