Caracterização tecnológica das madeiras de amescla e angelim-saia submetidas ao tratamento de acetilação
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/2193 |
Resumo: | This study aimed to evaluate the physical, mechanical and biological properties of the wood of amescla and angelim-saia. The acetylation treatment was performed by immersion in acetic anhydride over two distinct time periods 3 and 6 hours, with a constant temperature of 80°C. The time period of acetylation influenced significantly in the mass gain of wood, and the highest values were noticed for the 6 hours treatment. On the other hand, the density was not significantly influenced by the treatment time. In water absorption and volumetric shrinkage after the time of 2 hours, 24 hours and full saturation, the treatment of 6 hours was most effective. The mechanical property of Rockwell hardness demonstrated that the treated woods of both species had higher mechanical strength values. The acetylation of wood of amescla has provided increased biological resistance to xylophagous térmites, on the other hand, it has not been found a statistical difference for the mass loss of wood of angelim-saia. |
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Caracterização tecnológica das madeiras de amescla e angelim-saia submetidas ao tratamento de acetilaçãoCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::RECURSOS FLORESTAIS E ENGENHARIA FLORESTALAnidrido acéticoModificação químicaQualidade da madeiraMadeira tropicalAcetic anhydrideChemical modificationWood qualityTropical woodThis study aimed to evaluate the physical, mechanical and biological properties of the wood of amescla and angelim-saia. The acetylation treatment was performed by immersion in acetic anhydride over two distinct time periods 3 and 6 hours, with a constant temperature of 80°C. The time period of acetylation influenced significantly in the mass gain of wood, and the highest values were noticed for the 6 hours treatment. On the other hand, the density was not significantly influenced by the treatment time. In water absorption and volumetric shrinkage after the time of 2 hours, 24 hours and full saturation, the treatment of 6 hours was most effective. The mechanical property of Rockwell hardness demonstrated that the treated woods of both species had higher mechanical strength values. The acetylation of wood of amescla has provided increased biological resistance to xylophagous térmites, on the other hand, it has not been found a statistical difference for the mass loss of wood of angelim-saia.Objetivou-se avaliar as propriedades físicas, mecânica e biológica das madeiras acetiladas de amescla e angelim-saia. Os tratamentos de acetilação efetuaram-se por imersão em anidrido acético durante dois períodos de tempo distintos, 3 e 6 horas, com temperatura constante de 80ºC. O tempo de tratamento de acetilação influenciou significativamente no ganho de massa das madeiras, sendo verificados os maiores valores para o tratamento de 6 horas. Por outro lado, a massa específica não foi influenciada significativamente pelo tempo de tratamento. Na absorção em água e retratibilidade volumétrica, após o tempo de 2 horas, 24 horas e saturação total, o tratamento de 6 horas foi o mais eficaz. Na propriedade mecânica de dureza Rockwell, evidenciaram-se que as madeiras tratadas de ambas espécies apresentaram maiores valores de resistência mecânica. A acetilação da madeira de amescla proporcionou aumento da resistência biológica ao ataque de cupins xilófagos, por outro lUniversidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopEngenharia Florestal - CUSStangerlin, Diego Martinshttp://lattes.cnpq.br/8510628107164043Stangerlin, Diego Martinshttp://lattes.cnpq.br/8510628107164043Pariz, Elisangelahttp://lattes.cnpq.br/7014215765905343Ferreira, Mayra Danielahttp://lattes.cnpq.br/0310262019041953Bortolini, Andressa Thaís Porazzi2022-03-04T12:00:34Z2016-08-172022-03-04T12:00:34Z2016-07-26info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetBORTOLINI, Andressa Thaís Porazzi. Caracterização tecnológica das madeiras de amescla e angelim-saia submetidas ao tratamento de acetilação. 2016. 40f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Florestal) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2016.http://bdm.ufmt.br/handle/1/2193porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2022-03-08T07:03:18Zoai:localhost:1/2193Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2022-03-08T07:03:18falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2022-03-08T07:03:18Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
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This study aimed to evaluate the physical, mechanical and biological properties of the wood of amescla and angelim-saia. The acetylation treatment was performed by immersion in acetic anhydride over two distinct time periods 3 and 6 hours, with a constant temperature of 80°C. The time period of acetylation influenced significantly in the mass gain of wood, and the highest values were noticed for the 6 hours treatment. On the other hand, the density was not significantly influenced by the treatment time. In water absorption and volumetric shrinkage after the time of 2 hours, 24 hours and full saturation, the treatment of 6 hours was most effective. The mechanical property of Rockwell hardness demonstrated that the treated woods of both species had higher mechanical strength values. The acetylation of wood of amescla has provided increased biological resistance to xylophagous térmites, on the other hand, it has not been found a statistical difference for the mass loss of wood of angelim-saia. |
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