Construção de protótipo de mosturação automatizado a partir da plataforma arduino

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Goveia, Victor Emanoel Gama
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/1863
Resumo: Standing out as the third largest producer of craft beer in the world, Brazil has been growing in the industry and in the beer market. This is because, consumer awareness for obtaining a better quality product has opened new microbreweries. However, together with the opening of these new ventures, it also suggested the need for improvements in the beer production process. In this perspective, the present work had as objective the construction of a mashing prototype, automated from Arduino. The development of the prototype took place in three phases, the physical construction, the development of the Arduino programming for the mashing process and the calibration of the temperature sensor. The equipment was made in stainless steel 304, with a volumetric capacity of 19.9 liters, divided into a cylinder and a basket with a mesh of 2.0 mm opening. The C ++ language was used to program an Arduino Mega 2560 and the temperature sensor DS18B20 was calibrated from a linear regression of the temperature control data in the heating process. As a result, two temperature calibration curves were obtained, using data obtained from a triplicate with 6.0 liters of water. The prototype performed an efficient temperature control in the mashing process and the construction was economically viable, when compared with the products of the same category available on the market. Thus, due to the reliability in operation and low cost, it is concluded that the objective of the work was successfully achieved, serving as an incentive and assistance to future craft beer producers.
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The development of the prototype took place in three phases, the physical construction, the development of the Arduino programming for the mashing process and the calibration of the temperature sensor. The equipment was made in stainless steel 304, with a volumetric capacity of 19.9 liters, divided into a cylinder and a basket with a mesh of 2.0 mm opening. The C ++ language was used to program an Arduino Mega 2560 and the temperature sensor DS18B20 was calibrated from a linear regression of the temperature control data in the heating process. As a result, two temperature calibration curves were obtained, using data obtained from a triplicate with 6.0 liters of water. The prototype performed an efficient temperature control in the mashing process and the construction was economically viable, when compared with the products of the same category available on the market. Thus, due to the reliability in operation and low cost, it is concluded that the objective of the work was successfully achieved, serving as an incentive and assistance to future craft beer producers.Destacando-se como o terceiro maior produtor mundial de cerveja artesanal, o Brasil vem cada vez mais crescendo na indústria e no mercado cervejeiro. Isso porque, a consciência do consumidor pela obtenção de um produto de melhor qualidade fez com que novas microcervejarias fossem abertas. Entretanto, juntamente com a abertura desses novos empreendimentos, surgiu também a necessidade de melhorias no processo de produção de cervejas. Nessa perspectiva, o presente trabalho teve como objetivo a construção de um protótipo de mosturação, automatizado com a utilização do Arduino. O desenvolvimento do protótipo ocorreu em três etapas, sendo elas, a construção física, o desenvolvimento da programação do Arduino para o processo de mosturação e a calibração do sensor de temperatura. O recipiente foi feito em aço inox 304, com capacidade volumétrica de 19,9 litros, dividindo-se em cilindro e um cesto com uma malha de 2,0 mm de abertura. Utilizou-se a linguagem C++ para programar um Arduino Mega 2560 e o sensor de temperatura DS18B20 foi calibrado a partir de uma regressão linear dos dados de controle de temperatura no processo de aquecimento. Obteve-se, por intermédio dos dados obtidos de uma triplicata feita com 6,0 litros de água no recipiente, duas curvas de calibração de temperatura. O protótipo desempenhou um eficiente controle de temperatura nos processos de mosturação e sua construção mostrou-se economicamente viável, quando comparada com os produtos da mesma categoria disponíveis no mercado. Dessa maneira, por apresentar confiabilidade na operação e baixo custo, conclui-se que o objetivo do trabalho foi alcançado com sucesso, servindo como incentivo e auxílio aos futuros produtores de cerveja artesanal.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Engenharia – Várzea GrandeUFMT CUVG - Várzea GrandeEngenharia Química - CUVGJusti, Gabriel Henrique778.439.162-53http://lattes.cnpq.br/0170230384799537Justi, Gabriel Henrique778.439.162-53http://lattes.cnpq.br/0170230384799537Weber, Alfredo dos Santos001.243.471-00Miranda, Júlio Cesar de Carvalho321.862.148-81Goveia, Victor Emanoel Gama2021-06-11T20:28:13Z2021-05-262021-06-11T20:28:13Z2021-05-12info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetGOVEIA, Victor Emanoel Gama. Construção de protótipo de mosturação automatizado a partir da plataforma arduino. 98 f. 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