Classificação e propriedades físicas de grãos de milho : avaliando diferentes híbridos em dois locais de produção

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, Pedro Henrique Alves de
Data de Publicação: 2022
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Monografias da UFMT
Texto Completo: http://bdm.ufmt.br/handle/1/4078
Resumo: Due to its favorable climatic conditions for grain production, Brazil has presented very expressive numbers, positioning itself among the largest food producers in the world. However, as production grew, quality standards also became stricter. If, on the one hand, climatic conditions contribute to obtaining higher yields, on the other hand, high temperatures and other climatic factors are responsible for triggering qualitative problems. In this way, knowing and understanding these patterns improves and contributes positively to the commercialization process, resulting in economic advantages. The objective of this work was to evaluate the physical quality of corn grains harvested in the second crop of 2020/21, produced in two municipalities in the northern region of Mato Grosso. Thirty-seven samples of corn hybrids were collected in the municipalities of Alta Floresta (27 materials) and Sinop (10 materials). The quality was evaluated by means of physical characteristics of the grains (moisture content, bulk density, 1000 grain weight and size and shape) and defects (burned, moldy, fermented, weevil, germinated, hollow or immature and plastered). The classification process was according to the maize classification standard. The results obtained indicated that the corn crop evaluated was not conducive to the formation of defects in the grains, and could be classified, for the most part, in Type 1. The values for 1000 grain weight and bulk density showed great dispersion between materials, climate dependent at the end of the cycle. The physical properties showed important variation due to the type of material.
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The objective of this work was to evaluate the physical quality of corn grains harvested in the second crop of 2020/21, produced in two municipalities in the northern region of Mato Grosso. Thirty-seven samples of corn hybrids were collected in the municipalities of Alta Floresta (27 materials) and Sinop (10 materials). The quality was evaluated by means of physical characteristics of the grains (moisture content, bulk density, 1000 grain weight and size and shape) and defects (burned, moldy, fermented, weevil, germinated, hollow or immature and plastered). The classification process was according to the maize classification standard. The results obtained indicated that the corn crop evaluated was not conducive to the formation of defects in the grains, and could be classified, for the most part, in Type 1. The values for 1000 grain weight and bulk density showed great dispersion between materials, climate dependent at the end of the cycle. The physical properties showed important variation due to the type of material.Por possuir condições climáticas favoráveis à produção de grãos, o Brasil tem apresentado números muito expressivos, se posicionando dentre os maiores produtores de alimentos do mundo. Entretanto, com o crescimento da produção, os padrões de qualidade também se tornaram mais rígidos. Se por um lado as condições climáticas contribuem para obtenção de maiores produtividades, por outro, altas temperaturas e outros fatores climáticos são responsáveis por desencadear problemas qualitativos. Desta forma, conhecer e entender esses padrões aprimora e contribui positivamente com o processo de comercialização, resultando em vantagens econômicas. O objetivo com este trabalho foi avaliar a qualidade física de grãos de milho colhidos na segunda safra de 2020/21, produzidos em dois municípios da região Norte de Mato Grosso. Foram coletadas 37 amostras de híbridos de milho nos municípios de Alta Floresta (27 materiais) e Sinop (10 materiais). A qualidade foi avaliada por meio de características físicas dos grãos (umidade, massa específica aparente, massa de mil grãos e tamanho e forma) e defeitos (ardidos, mofados, fermentados, carunchados, germinados, chochos ou imaturos e gessados). O processo de classificação foi de acordo com o padrão de classificação do milho. Os resultados obtidos indicaram que a safra de milho avaliada não foi propícia para a formação de defeitos nos grãos, podendo ser enquadrados, em sua maioria, em Tipo 1. Os valores para massa de mil grãos e massa específica aparente apresentaram grande dispersão entre materiais, com dependência climática no final do ciclo. As propriedades físicas demonstraram variação importante devido ao tipo de material.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopAgronomia - CUSRuffato, Solenirhttp://lattes.cnpq.br/7543025155880085Ruffato, Solenirhttp://lattes.cnpq.br/7543025155880085Souza, Ícaro Pereira dehttp://lattes.cnpq.br/1559304652870072Caetano, João Pedro Mirandahttp://lattes.cnpq.br/9260860804147126Oliveira, Pedro Henrique Alves de2024-07-11T16:33:57Z2022-04-202024-07-11T16:33:57Z2022-04-08info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetOLIVEIRA, Pedro Henrique Alves de. Classificação e propriedades físicas de grãos de milho: avaliando diferentes híbridos em dois locais de produção. 2021. 34f. 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