Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2019 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
Texto Completo: | http://bdm.ufmt.br/handle/1/1011 |
Resumo: | In order to evaluate the effects of the combinations of vegetal ash and soil liming on growth and development in cowpea cultivation, an experiment will be conducted in a greenhouse at the Federal University of Mato Grosso, Rondonópolis Campus. The experimental design was a randomized block, arranged in a 6 x 2 factorial scheme, with four replications. The treatments will consist of six dosages of vegetable ash (0; 9; 18; 27; 36; and 45 g dm-3) submitted to two conditions (without liming and 60% liming) in 1,5 dm3 pots. height of the plant, number of leaves, chlorophyll index (SPAD), stem diameter and leaf area index, with intervals of 15 days after emergence (DAE), and at the end of the experiment, root dry mass, root volume, number of nodules and nodule dry mass. The results were submitted to analysis of variance by the F test and when significant, submitted to the Tukey test and regression analysis, both at 5% of probability using the statistical SISVAR software. The culture was positively influenced in the treatment with the use of vegetal ash as fertilizer, contributing to the growth and development of cowpea, obtaining better results in the dose intervals between 36 g dm-3 and 45 g dm-3. |
id |
UFMT-1_f6d938674c04608dd13f381847f7fe17 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:localhost:1/1011 |
network_acronym_str |
UFMT-1 |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository_id_str |
|
spelling |
Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupiCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLACinza vegetalLatossoloVigna unguiculataOxisolVegetal ashVigna unguiculataIn order to evaluate the effects of the combinations of vegetal ash and soil liming on growth and development in cowpea cultivation, an experiment will be conducted in a greenhouse at the Federal University of Mato Grosso, Rondonópolis Campus. The experimental design was a randomized block, arranged in a 6 x 2 factorial scheme, with four replications. The treatments will consist of six dosages of vegetable ash (0; 9; 18; 27; 36; and 45 g dm-3) submitted to two conditions (without liming and 60% liming) in 1,5 dm3 pots. height of the plant, number of leaves, chlorophyll index (SPAD), stem diameter and leaf area index, with intervals of 15 days after emergence (DAE), and at the end of the experiment, root dry mass, root volume, number of nodules and nodule dry mass. The results were submitted to analysis of variance by the F test and when significant, submitted to the Tukey test and regression analysis, both at 5% of probability using the statistical SISVAR software. The culture was positively influenced in the treatment with the use of vegetal ash as fertilizer, contributing to the growth and development of cowpea, obtaining better results in the dose intervals between 36 g dm-3 and 45 g dm-3.A cinza vegetal é uma fonte de nutrientes para as plantas, podendo ser uma opção para corrigir e adubar o solo, contribuindo assim para o aumento da produtividade e diminuindo os custos na produção agrícola pelo uso dos adubos minerais e orgânicos. Assim, objetivou-se avaliar os efeitos das combinações de doses de cinza vegetal e da ausência e presença de calagem no solo no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi [Vigna unguiculata (L.) Walp.] cultivado em Latossolo Vermelho. O experimento foi conduzido em casa de vegetação na Universidade Federal de Mato Grosso, Campus de Rondonópolis. O delineamento experimental utilizado foi em bloco casualizado, arranjados em esquema fatorial 6 x 2, com quatro repetições. Os tratamentos ocorreram em seis doses de cinza vegetal (0; 9; 18; 27; 36; e 45 g dm-3) submetidos à duas condições (sem calagem e com calagem 60% da saturação por bases) em vasos de 1,5 dm3. Foram avaliados: altura da planta, número de folhas, índice de clorofila (SPAD), diâmetro do caule e o índice de área foliar, com intervalos de 15 dias após a emergência (DAE), e ao final do experimento ocorreu a avaliação da massa seca da parte aérea, massa seca da raiz, volume da raiz, número de nódulos e massa seca de nódulos. Os resultados foram submetidos a análise de variância pelo teste F e, quando significativos, submetidos ao teste de Tukey e análise de regressão, ambos com 5% de probabilidade de erro por meio do programa estatístico SISVAR. O feijão-caupi foi influenciado positivamente no tratamento com utilização de cinza vegetal como adubo, contribuindo para o crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi, obtendo melhores resultados nos intervalos de doses entre 36 g dm-3 e 45 g dm-3 .Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – RondonópolisUFMT CUR - RondonopólisEngenharia Agrícola e Ambiental - CURSilva, Edna Maria Bonfim dahttp://lattes.cnpq.br/8660058048761423Silva, Edna Maria Bonfim dahttp://lattes.cnpq.br/8660058048761423Dourado, Luana Glaup Araújohttp://lattes.cnpq.br/9248085209267530Damasceno, Ana Paula Alves Barretohttp://lattes.cnpq.br/8728193239693213Vieira, Ana Paula de Amorim2019-05-10T13:15:19Z2019-04-222019-05-10T13:15:19Z2019-03-09info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/datasetVIEIRA, Ana Paula de Amorim. Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi. 2019. 43 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2019.http://bdm.ufmt.br/handle/1/1011porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2019-05-12T07:00:28Zoai:localhost:1/1011Biblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestopendoar:2019-05-12T07:00:28falseBiblioteca Digital de Monografiahttps://bdm.ufmt.br/PUBhttp://200.129.241.122/oai/requestbibliotecacentral@ufmt.br||opendoar:2019-05-12T07:00:28Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi |
title |
Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi |
spellingShingle |
Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi Vieira, Ana Paula de Amorim CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA Cinza vegetal Latossolo Vigna unguiculata Oxisol Vegetal ash Vigna unguiculata |
title_short |
Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi |
title_full |
Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi |
title_fullStr |
Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi |
title_full_unstemmed |
Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi |
title_sort |
Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi |
author |
Vieira, Ana Paula de Amorim |
author_facet |
Vieira, Ana Paula de Amorim |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Silva, Edna Maria Bonfim da http://lattes.cnpq.br/8660058048761423 Silva, Edna Maria Bonfim da http://lattes.cnpq.br/8660058048761423 Dourado, Luana Glaup Araújo http://lattes.cnpq.br/9248085209267530 Damasceno, Ana Paula Alves Barreto http://lattes.cnpq.br/8728193239693213 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Vieira, Ana Paula de Amorim |
dc.subject.por.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA Cinza vegetal Latossolo Vigna unguiculata Oxisol Vegetal ash Vigna unguiculata |
topic |
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ENGENHARIA AGRICOLA Cinza vegetal Latossolo Vigna unguiculata Oxisol Vegetal ash Vigna unguiculata |
description |
In order to evaluate the effects of the combinations of vegetal ash and soil liming on growth and development in cowpea cultivation, an experiment will be conducted in a greenhouse at the Federal University of Mato Grosso, Rondonópolis Campus. The experimental design was a randomized block, arranged in a 6 x 2 factorial scheme, with four replications. The treatments will consist of six dosages of vegetable ash (0; 9; 18; 27; 36; and 45 g dm-3) submitted to two conditions (without liming and 60% liming) in 1,5 dm3 pots. height of the plant, number of leaves, chlorophyll index (SPAD), stem diameter and leaf area index, with intervals of 15 days after emergence (DAE), and at the end of the experiment, root dry mass, root volume, number of nodules and nodule dry mass. The results were submitted to analysis of variance by the F test and when significant, submitted to the Tukey test and regression analysis, both at 5% of probability using the statistical SISVAR software. The culture was positively influenced in the treatment with the use of vegetal ash as fertilizer, contributing to the growth and development of cowpea, obtaining better results in the dose intervals between 36 g dm-3 and 45 g dm-3. |
publishDate |
2019 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2019-05-10T13:15:19Z 2019-04-22 2019-05-10T13:15:19Z 2019-03-09 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/bachelorThesis info:eu-repo/semantics/dataset |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
VIEIRA, Ana Paula de Amorim. Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi. 2019. 43 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2019. http://bdm.ufmt.br/handle/1/1011 |
identifier_str_mv |
VIEIRA, Ana Paula de Amorim. Doses de cinza vegetal e calagem no crescimento e desenvolvimento do feijão-caupi. 2019. 43 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Engenharia Agrícola e Ambiental) – Universidade Federal de Mato Grosso, Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas, Rondonópolis, 2019. |
url |
http://bdm.ufmt.br/handle/1/1011 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – Rondonópolis UFMT CUR - Rondonopólis Engenharia Agrícola e Ambiental - CUR |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Federal de Mato Grosso Brasil Instituto de Ciências Agrárias e Tecnológicas (ICAT) – Rondonópolis UFMT CUR - Rondonopólis Engenharia Agrícola e Ambiental - CUR |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Monografias da UFMT instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) instacron:UFMT |
instname_str |
Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
instacron_str |
UFMT |
institution |
UFMT |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
collection |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Monografias da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT) |
repository.mail.fl_str_mv |
bibliotecacentral@ufmt.br|| |
_version_ |
1813012949487321088 |