A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Siqueira, Rosicley Nicolao de
Data de Publicação: 2016
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFMT
Texto Completo: http://ri.ufmt.br/handle/1/2938
Resumo: The Brazilian agribusiness contributes substantially to the economic development of the country. This term has all the 1980s without translation into Portuguese, but from the 1990s agribusiness term began to be adopted. Inserted in this complex are the cattle chains, pork and chicken that contribute a significant percentage for meat exports and domestic consumption itself leveraging the local economy. This work aimed to analyze the elasticity in the price transmission within the three main chains, beef, pork and chicken in producer links, wholesale and retail based on the time series of São Paulo. A series of analysis covered the period from 1997 to 2013. The model proposed the Vector Auto Regressive (VAR) or Error Correction Vector (VEC) house there cointegration vector. This model was used because it allows to study the influences between the links of the chain and the response thrust the clash between the links. For the decomposition of variance, it was found that in general, prices are formed wholesale is in accordance with the predicted by theory. Finally, if observed that the swine chain has a different behavior on price transmission in the period studied, concluding that the consumption of this product in Brazil is new and that the Brazilian population is slowly entering in their consumption of white meat and increasing the amounts of production and hence exports.
id UFMT_561c4c7936a7125eecf9493f47e76986
oai_identifier_str oai:localhost:1/2938
network_acronym_str UFMT
network_name_str Repositório Institucional da UFMT
repository_id_str
spelling A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frangoAgronegócioElasticidadeTransmissão de preçosCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIAAgribusinessElasticityPrice transmissionThe Brazilian agribusiness contributes substantially to the economic development of the country. This term has all the 1980s without translation into Portuguese, but from the 1990s agribusiness term began to be adopted. Inserted in this complex are the cattle chains, pork and chicken that contribute a significant percentage for meat exports and domestic consumption itself leveraging the local economy. This work aimed to analyze the elasticity in the price transmission within the three main chains, beef, pork and chicken in producer links, wholesale and retail based on the time series of São Paulo. A series of analysis covered the period from 1997 to 2013. The model proposed the Vector Auto Regressive (VAR) or Error Correction Vector (VEC) house there cointegration vector. This model was used because it allows to study the influences between the links of the chain and the response thrust the clash between the links. For the decomposition of variance, it was found that in general, prices are formed wholesale is in accordance with the predicted by theory. Finally, if observed that the swine chain has a different behavior on price transmission in the period studied, concluding that the consumption of this product in Brazil is new and that the Brazilian population is slowly entering in their consumption of white meat and increasing the amounts of production and hence exports.O agronegócio Brasileiro contribui essencialmente para o desenvolvimento econômico do país. Este termo passou toda a década de 1980 sem tradução para o português, porém a partir da década de 1990 o termo agronegócio começou a ser adotado. Inseridas nesse complexo estão as cadeias bovinas, suínas e de frango que contribuem com um percentual significativo para as exportações de carnes e no próprio consumo interno alavancando a economia local. Neste trabalho, buscou-se analisar a elasticidade na transmissão de preços dentro das três principais cadeias, bovina, suína e frango no elos do produtor, atacado e varejo baseando-se nas séries temporais do estado de São Paulo. A análise das séries compreendeu o período de 1997 a 2013. O modelo proposto o de Vetor Auto Regressivo (VAR) ou Vetor de Correção de Erros (VEC) casa haja vetor de cointegração. Este modelo foi utilizado pois permite verificar as influências entre os elos da cadeia e o impulso reposta a choque entre os elos. Pela decomposição da variância, verificou-se que em geral, os preços são formados no atacado estando de acordo com o previsto pela teoria. Finalizando-se, observa-se que a cadeia Suína possui um comportamento diferenciado na transmissão de preços no período estudado, concluindo-se que o consumo desse produto no Brasil é novo e que a população brasileira aos poucos está inserindo em seu consumo as carnes brancas e aumentando as quantidades de produções e consequentemente exportações.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilFaculdade de Economia (FE)UFMT CUC - CuiabáPrograma de Pós-Graduação em EconomiaFigueiredo, Margarida Garcia deIshii, Karlin Saorihttp://lattes.cnpq.br/4921706562265742http://lattes.cnpq.br/2502490465538243Figueiredo, Margarida Garcia de268.793.138-17http://lattes.cnpq.br/2502490465538243Ishii, Karlin Saori024.788.029-96http://lattes.cnpq.br/4921706562265742268.793.138-17024.788.029-96Zavala, Arturo Alejandro Zavala219.257.698-60http://lattes.cnpq.br/0725525983034054Froehlich, Anderson Gheller537.954.821-00http://lattes.cnpq.br/5073961756578407Siqueira, Rosicley Nicolao de2021-09-16T13:28:53Z2016-07-102021-09-16T13:28:53Z2016-04-29info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisSIQUEIRA, Rosicley Nicolao de. A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango. 2016. 67 f. Dissertação (Mestrado em Agronegócios e Desenvolvimento Regional) - Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Economia, Cuiabá, 2016.http://ri.ufmt.br/handle/1/2938porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2021-09-19T07:01:34Zoai:localhost:1/2938Repositório InstitucionalPUBhttp://ri.ufmt.br/oai/requestjordanbiblio@gmail.comopendoar:2021-09-19T07:01:34Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
dc.title.none.fl_str_mv A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango
title A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango
spellingShingle A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango
Siqueira, Rosicley Nicolao de
Agronegócio
Elasticidade
Transmissão de preços
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIA
Agribusiness
Elasticity
Price transmission
title_short A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango
title_full A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango
title_fullStr A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango
title_full_unstemmed A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango
title_sort A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango
author Siqueira, Rosicley Nicolao de
author_facet Siqueira, Rosicley Nicolao de
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Figueiredo, Margarida Garcia de
Ishii, Karlin Saori
http://lattes.cnpq.br/4921706562265742
http://lattes.cnpq.br/2502490465538243
Figueiredo, Margarida Garcia de
268.793.138-17
http://lattes.cnpq.br/2502490465538243
Ishii, Karlin Saori
024.788.029-96
http://lattes.cnpq.br/4921706562265742
268.793.138-17
024.788.029-96
Zavala, Arturo Alejandro Zavala
219.257.698-60
http://lattes.cnpq.br/0725525983034054
Froehlich, Anderson Gheller
537.954.821-00
http://lattes.cnpq.br/5073961756578407
dc.contributor.author.fl_str_mv Siqueira, Rosicley Nicolao de
dc.subject.por.fl_str_mv Agronegócio
Elasticidade
Transmissão de preços
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIA
Agribusiness
Elasticity
Price transmission
topic Agronegócio
Elasticidade
Transmissão de preços
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ECONOMIA
Agribusiness
Elasticity
Price transmission
description The Brazilian agribusiness contributes substantially to the economic development of the country. This term has all the 1980s without translation into Portuguese, but from the 1990s agribusiness term began to be adopted. Inserted in this complex are the cattle chains, pork and chicken that contribute a significant percentage for meat exports and domestic consumption itself leveraging the local economy. This work aimed to analyze the elasticity in the price transmission within the three main chains, beef, pork and chicken in producer links, wholesale and retail based on the time series of São Paulo. A series of analysis covered the period from 1997 to 2013. The model proposed the Vector Auto Regressive (VAR) or Error Correction Vector (VEC) house there cointegration vector. This model was used because it allows to study the influences between the links of the chain and the response thrust the clash between the links. For the decomposition of variance, it was found that in general, prices are formed wholesale is in accordance with the predicted by theory. Finally, if observed that the swine chain has a different behavior on price transmission in the period studied, concluding that the consumption of this product in Brazil is new and that the Brazilian population is slowly entering in their consumption of white meat and increasing the amounts of production and hence exports.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-07-10
2016-04-29
2021-09-16T13:28:53Z
2021-09-16T13:28:53Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SIQUEIRA, Rosicley Nicolao de. A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango. 2016. 67 f. Dissertação (Mestrado em Agronegócios e Desenvolvimento Regional) - Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Economia, Cuiabá, 2016.
http://ri.ufmt.br/handle/1/2938
identifier_str_mv SIQUEIRA, Rosicley Nicolao de. A elasticidade de transmissão de preços entre os elos de mercado na comercialização das carnes suína, bovina e frango. 2016. 67 f. Dissertação (Mestrado em Agronegócios e Desenvolvimento Regional) - Universidade Federal de Mato Grosso, Faculdade de Economia, Cuiabá, 2016.
url http://ri.ufmt.br/handle/1/2938
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Faculdade de Economia (FE)
UFMT CUC - Cuiabá
Programa de Pós-Graduação em Economia
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Faculdade de Economia (FE)
UFMT CUC - Cuiabá
Programa de Pós-Graduação em Economia
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFMT
instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron:UFMT
instname_str Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron_str UFMT
institution UFMT
reponame_str Repositório Institucional da UFMT
collection Repositório Institucional da UFMT
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
repository.mail.fl_str_mv jordanbiblio@gmail.com
_version_ 1800846271087378432