Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Santos, Elton Fernandes dos
Data de Publicação: 2021
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFMT
Texto Completo: http://ri.ufmt.br/handle/1/4860
Resumo: Although there is a demand for lean meat, this does not outweigh the importance of fat coverage in its function of preserving the organoleptic characteristics of the meat during the cooling process. Structural changes and biochemical processes that take place in the first 24 hours after death directly impact meat quality, and subcutaneous fat coverage minimizes this impact, adding value to the final product. However, the evaluation methods classify the carcasses according to the quality of finish, not the percentage of the carcass protected by the fat coating. The aim of this study was to evaluate computer vision methods to estimate fat coverage in bovine carcasses, in addition to verifying the relationship of fat coverage with the SEUROP classification system. A real-time video processing routine was proposed to calculate the percentage of subcutaneous fat coverage. The method was able to map the regions of the carcass covered with fat with 98% accuracy. The ratings showed low correlation with the percentage of fat coverage ( 2 = 0.3 for the refrigerator system and 2 = 0.6 SEUROP system), there was also low agreement between the assessments of the four experts (Kappa < 0.3). Finally, a deep learning model was proposed to carry out the classification of the slaughterhouse, a model showing 82% accuracy.
id UFMT_e3aa380c4358803b2fc54fcc86aa39e0
oai_identifier_str oai:localhost:1/4860
network_acronym_str UFMT
network_name_str Repositório Institucional da UFMT
repository_id_str
spelling Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacionalAcabamentoAutomaçãoProcessamento de imagemCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIACow finishingAutomationImage processingAlthough there is a demand for lean meat, this does not outweigh the importance of fat coverage in its function of preserving the organoleptic characteristics of the meat during the cooling process. Structural changes and biochemical processes that take place in the first 24 hours after death directly impact meat quality, and subcutaneous fat coverage minimizes this impact, adding value to the final product. However, the evaluation methods classify the carcasses according to the quality of finish, not the percentage of the carcass protected by the fat coating. The aim of this study was to evaluate computer vision methods to estimate fat coverage in bovine carcasses, in addition to verifying the relationship of fat coverage with the SEUROP classification system. A real-time video processing routine was proposed to calculate the percentage of subcutaneous fat coverage. The method was able to map the regions of the carcass covered with fat with 98% accuracy. The ratings showed low correlation with the percentage of fat coverage ( 2 = 0.3 for the refrigerator system and 2 = 0.6 SEUROP system), there was also low agreement between the assessments of the four experts (Kappa < 0.3). Finally, a deep learning model was proposed to carry out the classification of the slaughterhouse, a model showing 82% accuracy.CAPESEmbora haja procura por carne magra, essa não se sobrepõe à importância da cobertura de gordura em sua função de preservar as características organolépticas da carne durante o processo de resfriamento. Mudanças estruturais e processos bioquímicos que acontecem nas primeiras 24h post morte impactam diretamente a qualidade da carne, e a cobertura de gordura subcutânea minimiza esse impacto, agregando valor ao produto final. Porém, os métodos de avaliação classificam as carcaças de acordo a qualidade de acabamento, não quanto ao percentual da carcaça protegida pela cobertura de gordura. O objetivo deste estudo foi avaliar métodos de visão computacional para estimar a cobertura de gordura em carcaças bovinas, além de verificar a relação da cobertura de gordura com o sistema de classificação SEUROP. Uma rotina de processamento de vídeo em tempo real foi proposta para calcular o percentual de cobertura de gordura subcutânea. O método conseguiu mapear as regiões da carcaça coberta com gordura com 98% de precisão. As classificações apresentaram baixa correlação com o percentual de cobertura de gordura ( 2 = 0,3 para o sistema do frigorífico e 2 = 0,6 sistema SEUROP), também houve baixa concordância entre as avaliações dos quatros especialistas (Kappa < 0,3). Por fim, foi proposto um modelo de deep learning para realizar a classificação do frigorífico, modelo apresentou 82% de acurácia.Universidade Federal de Mato GrossoBrasilInstituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – SinopUFMT CUS - SinopPrograma de Pós-Graduação em ZootecniaLopes, Luciano BastosVendrusculo, Laurimar Gonçalveshttp://lattes.cnpq.br/6825200019787340http://lattes.cnpq.br/4107784280848162Lopes, Luciano Bastos024.455.896-57http://lattes.cnpq.br/4107784280848162Moreira, Paulo Sergio Andrade120.171.238-82http://lattes.cnpq.br/6464516594642961024.455.896-57607.932.956-53Polizel Neto, Angelo996.516.371-53http://lattes.cnpq.br/3009522414978130Vendrusculo, Laurimar Gonçalves607.932.956-53http://lattes.cnpq.br/6825200019787340Santos, Elton Fernandes dos2023-11-23T13:19:01Z2021-08-242023-11-23T13:19:01Z2021-07-20info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisSANTOS, Elton Fernandes dos. Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional. 2021. 46 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Universitário de Sinop, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2021.http://ri.ufmt.br/handle/1/4860porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da UFMTinstname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)instacron:UFMT2023-11-28T06:01:32Zoai:localhost:1/4860Repositório InstitucionalPUBhttp://ri.ufmt.br/oai/requestjordanbiblio@gmail.comopendoar:2023-11-28T06:01:32Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)false
dc.title.none.fl_str_mv Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional
title Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional
spellingShingle Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional
Santos, Elton Fernandes dos
Acabamento
Automação
Processamento de imagem
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Cow finishing
Automation
Image processing
title_short Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional
title_full Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional
title_fullStr Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional
title_full_unstemmed Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional
title_sort Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional
author Santos, Elton Fernandes dos
author_facet Santos, Elton Fernandes dos
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Lopes, Luciano Bastos
Vendrusculo, Laurimar Gonçalves
http://lattes.cnpq.br/6825200019787340
http://lattes.cnpq.br/4107784280848162
Lopes, Luciano Bastos
024.455.896-57
http://lattes.cnpq.br/4107784280848162
Moreira, Paulo Sergio Andrade
120.171.238-82
http://lattes.cnpq.br/6464516594642961
024.455.896-57
607.932.956-53
Polizel Neto, Angelo
996.516.371-53
http://lattes.cnpq.br/3009522414978130
Vendrusculo, Laurimar Gonçalves
607.932.956-53
http://lattes.cnpq.br/6825200019787340
dc.contributor.author.fl_str_mv Santos, Elton Fernandes dos
dc.subject.por.fl_str_mv Acabamento
Automação
Processamento de imagem
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Cow finishing
Automation
Image processing
topic Acabamento
Automação
Processamento de imagem
CNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::ZOOTECNIA
Cow finishing
Automation
Image processing
description Although there is a demand for lean meat, this does not outweigh the importance of fat coverage in its function of preserving the organoleptic characteristics of the meat during the cooling process. Structural changes and biochemical processes that take place in the first 24 hours after death directly impact meat quality, and subcutaneous fat coverage minimizes this impact, adding value to the final product. However, the evaluation methods classify the carcasses according to the quality of finish, not the percentage of the carcass protected by the fat coating. The aim of this study was to evaluate computer vision methods to estimate fat coverage in bovine carcasses, in addition to verifying the relationship of fat coverage with the SEUROP classification system. A real-time video processing routine was proposed to calculate the percentage of subcutaneous fat coverage. The method was able to map the regions of the carcass covered with fat with 98% accuracy. The ratings showed low correlation with the percentage of fat coverage ( 2 = 0.3 for the refrigerator system and 2 = 0.6 SEUROP system), there was also low agreement between the assessments of the four experts (Kappa < 0.3). Finally, a deep learning model was proposed to carry out the classification of the slaughterhouse, a model showing 82% accuracy.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-08-24
2021-07-20
2023-11-23T13:19:01Z
2023-11-23T13:19:01Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv SANTOS, Elton Fernandes dos. Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional. 2021. 46 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Universitário de Sinop, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2021.
http://ri.ufmt.br/handle/1/4860
identifier_str_mv SANTOS, Elton Fernandes dos. Avaliação da cobertura de gordura de novilhas e vacas usando visão computacional. 2021. 46 f. Dissertação (Mestrado em Zootecnia) - Universidade Federal de Mato Grosso, Campus Universitário de Sinop, Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais, Sinop, 2021.
url http://ri.ufmt.br/handle/1/4860
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop
UFMT CUS - Sinop
Programa de Pós-Graduação em Zootecnia
publisher.none.fl_str_mv Universidade Federal de Mato Grosso
Brasil
Instituto de Ciências Agrárias e Ambientais (ICAA) – Sinop
UFMT CUS - Sinop
Programa de Pós-Graduação em Zootecnia
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da UFMT
instname:Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron:UFMT
instname_str Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
instacron_str UFMT
institution UFMT
reponame_str Repositório Institucional da UFMT
collection Repositório Institucional da UFMT
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da UFMT - Universidade Federal de Mato Grosso (UFMT)
repository.mail.fl_str_mv jordanbiblio@gmail.com
_version_ 1804648524961284096