Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais.
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2006 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da UFOP |
Texto Completo: | http://www.repositorio.ufop.br/handle/123456789/5142 http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422006000500036 |
Resumo: | The objective of this work was to investigate if producers of sugar cane spirits in Minas Gerais, Brazil, have improved the copper content of their products and also if they have adjusted to the new standards of identity for ‘cachaça’ and ‘aguardente’. Seventy-one samples, obtained from May 2003 until March 2004, were analyzed. Mean copper content was 2.30 mg/L, which indicates a significant reduction in levels. The mean alcohol content was 45.6 % v/v. All of the ‘aguardente’ but only 79% of the ‘cachaça’ attended to the standard of identity for alcohol content for these products. |
id |
UFOP_7527633839b00058eb01156b21428490 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.ufop.br:123456789/5142 |
network_acronym_str |
UFOP |
network_name_str |
Repositório Institucional da UFOP |
repository_id_str |
3233 |
spelling |
Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais.Determination of copper and alcohol contents in sugar cane spirits produced in the state of Minas Gerais, Brazil.Sugar cane spiritCopperAlcohol contentThe objective of this work was to investigate if producers of sugar cane spirits in Minas Gerais, Brazil, have improved the copper content of their products and also if they have adjusted to the new standards of identity for ‘cachaça’ and ‘aguardente’. Seventy-one samples, obtained from May 2003 until March 2004, were analyzed. Mean copper content was 2.30 mg/L, which indicates a significant reduction in levels. The mean alcohol content was 45.6 % v/v. All of the ‘aguardente’ but only 79% of the ‘cachaça’ attended to the standard of identity for alcohol content for these products.2015-04-17T15:41:46Z2015-04-17T15:41:46Z2006info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfLABANCA, R. A. et al. Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. Química Nova, v. 29, n.No. 5, p. 1110-1113, 2006. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-40422006000500036&script=sci_arttext>. Acesso em: 02 fev. 2015.1678-7064http://www.repositorio.ufop.br/handle/123456789/5142http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422006000500036A Sociedade Brasileira de Química dá permissão à UFOP para reproduzir no RI/UFOP, uma cópia em formato eletrônico dos artigos completos, sem nenhuma edição e/ou modificação, publicados na revista Química Nova, que tenham como autores seus alunos e/ou professores. Fonte: Email do editor de 17 set. 2013.info:eu-repo/semantics/openAccessLabanca, Renata AdrianaGlória, Maria Beatriz AbreuGouveia, Vitor José PintoAfonso, Robson José de Cássia Francoporreponame:Repositório Institucional da UFOPinstname:Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)instacron:UFOP2024-11-10T17:27:58Zoai:repositorio.ufop.br:123456789/5142Repositório InstitucionalPUBhttp://www.repositorio.ufop.br/oai/requestrepositorio@ufop.edu.bropendoar:32332024-11-10T17:27:58Repositório Institucional da UFOP - Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. Determination of copper and alcohol contents in sugar cane spirits produced in the state of Minas Gerais, Brazil. |
title |
Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. |
spellingShingle |
Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. Labanca, Renata Adriana Sugar cane spirit Copper Alcohol content |
title_short |
Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. |
title_full |
Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. |
title_fullStr |
Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. |
title_full_unstemmed |
Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. |
title_sort |
Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. |
author |
Labanca, Renata Adriana |
author_facet |
Labanca, Renata Adriana Glória, Maria Beatriz Abreu Gouveia, Vitor José Pinto Afonso, Robson José de Cássia Franco |
author_role |
author |
author2 |
Glória, Maria Beatriz Abreu Gouveia, Vitor José Pinto Afonso, Robson José de Cássia Franco |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Labanca, Renata Adriana Glória, Maria Beatriz Abreu Gouveia, Vitor José Pinto Afonso, Robson José de Cássia Franco |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Sugar cane spirit Copper Alcohol content |
topic |
Sugar cane spirit Copper Alcohol content |
description |
The objective of this work was to investigate if producers of sugar cane spirits in Minas Gerais, Brazil, have improved the copper content of their products and also if they have adjusted to the new standards of identity for ‘cachaça’ and ‘aguardente’. Seventy-one samples, obtained from May 2003 until March 2004, were analyzed. Mean copper content was 2.30 mg/L, which indicates a significant reduction in levels. The mean alcohol content was 45.6 % v/v. All of the ‘aguardente’ but only 79% of the ‘cachaça’ attended to the standard of identity for alcohol content for these products. |
publishDate |
2006 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2006 2015-04-17T15:41:46Z 2015-04-17T15:41:46Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
LABANCA, R. A. et al. Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. Química Nova, v. 29, n.No. 5, p. 1110-1113, 2006. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-40422006000500036&script=sci_arttext>. Acesso em: 02 fev. 2015. 1678-7064 http://www.repositorio.ufop.br/handle/123456789/5142 http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422006000500036 |
identifier_str_mv |
LABANCA, R. A. et al. Determinação dos teores de cobre e grau alcoólico em aguardentes de cana produzidas no estado de Minas Gerais. Química Nova, v. 29, n.No. 5, p. 1110-1113, 2006. Disponível em: <http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0100-40422006000500036&script=sci_arttext>. Acesso em: 02 fev. 2015. 1678-7064 |
url |
http://www.repositorio.ufop.br/handle/123456789/5142 http://dx.doi.org/10.1590/S0100-40422006000500036 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da UFOP instname:Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP) instacron:UFOP |
instname_str |
Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP) |
instacron_str |
UFOP |
institution |
UFOP |
reponame_str |
Repositório Institucional da UFOP |
collection |
Repositório Institucional da UFOP |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da UFOP - Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP) |
repository.mail.fl_str_mv |
repositorio@ufop.edu.br |
_version_ |
1823329376169623552 |