Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Anzolin, Carolina
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Ouriques, Camila Marcon, Höfelmann, Doroteia Aparecida, Mezadri, Tatiana
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Brasileira em Promoção da Saúde
Texto Completo: https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/2030
Resumo: Objective: To verify the effectiveness of nutrition intervention in changing dietary intake among school children aged 6 to 10 years old in private school, in the city of Itajaí - SC, Brazil. Methods: A non-randomized and uncontrolled intervention study, carried through four educational activities in the period from August to November, 2008 and food intake reassessed at the end. We evaluated the nutritional status by means of body mass index for age and sex, and waist circumference. The frequency of consumption before and after intervention was compared using the paired Student t test. Results: Joined in the survey 93 students (69.92%) of whom 48 children (54.5%) were normal weight, while 36 (40.9%) were overweight or presented obesity. The most consumed food groups, before and after intervention were: crackers and pasta; rice and fruit juice. The average frequency of sweets intake decreased after the intervention (0.54 to 0.24 times per day, p
id UFOR-2_c536b17b394d150cd09e6307ba75b359
oai_identifier_str oai:ojs.ojs.unifor.br:article/2030
network_acronym_str UFOR-2
network_name_str Revista Brasileira em Promoção da Saúde
repository_id_str
spelling Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297Intervenções nutricionais em escolares - doi: 10.5020/18061230.2010.p297Educação Alimentar e NutricionalConsumo de AlimentosSaúde Escolar.Objective: To verify the effectiveness of nutrition intervention in changing dietary intake among school children aged 6 to 10 years old in private school, in the city of Itajaí - SC, Brazil. Methods: A non-randomized and uncontrolled intervention study, carried through four educational activities in the period from August to November, 2008 and food intake reassessed at the end. We evaluated the nutritional status by means of body mass index for age and sex, and waist circumference. The frequency of consumption before and after intervention was compared using the paired Student t test. Results: Joined in the survey 93 students (69.92%) of whom 48 children (54.5%) were normal weight, while 36 (40.9%) were overweight or presented obesity. The most consumed food groups, before and after intervention were: crackers and pasta; rice and fruit juice. The average frequency of sweets intake decreased after the intervention (0.54 to 0.24 times per day, p Objetivo: Verificar a efetividade de intervenções nutricionais na modificação do consumo alimentar entre escolares, de 6 a 10 anos, de escola privada do município de Itajaí - SC, Brasil. Métodos: Estudo de intervenção, do tipo não randomizado e não controlado, sendo realizadas quatro atividades educativas, no período de agosto a novembro de 2008 e o consumo alimentar reavaliado ao final. Avaliou-se o estado nutricional por meio do Índice de Massa Corporal para sexo e idade, e da circunferência da cintura. Comparadas as frequências de consumo antes e após a intervenção por meio do teste t de Student pareado. Resultados: Participaram da pesquisa 93 escolares (69,92%) dos quais 48 crianças (54,5%) estavam eutróficas, enquanto 36 (40,9%) apresentaram sobrepeso e obesidade. Os grupos de alimentos mais consumidos, antes e após a intervenção: bolacha e macarrão; arroz e suco de frutas. A frequência média do consumo de doces reduziu após a intervenção (0,54 para 0,24 vezes ao dia, p < 0,001), entretanto aumentou a ingestão de batata frita (0,25 para 0,65, p < 0,001), pizza e hambúrguer (0,30 para 0,46, p = 0,028). Entre as meninas, a ingestão de doces reduziu após as atividades educativas (0,58 para 0,12, p < 0,001). Conclusões: As intervenções nutricionais, apesar do curto período de tempo, foram efetivas na modificação do consumo de alguns alimentos/grupos alimentares. Os resultados reforçam a necessidade de realização de intervenções com maior frequência, e por período prolongado, para promover modificações efetivas no consumo alimentar.Universidade de Fortaleza2012-01-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion"Peer-reviewed Article""Avaliado pelos pares""Avaliado pelos pares"application/pdfhttps://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/203010.5020/2030Brazilian Journal in Health Promotion; Vol. 23 No. 4 (2010); 297-306Revista Brasileña en Promoción de la Salud; Vol. 23 Núm. 4 (2010); 297-306Revista Brasileira em Promoção da Saúde; v. 23 n. 4 (2010); 297-3061806-1230reponame:Revista Brasileira em Promoção da Saúdeinstname:Universidade de Fortaleza (Unifor)instacron:UFORporhttps://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/2030/2325Anzolin, CarolinaOuriques, Camila MarconHöfelmann, Doroteia AparecidaMezadri, Tatianainfo:eu-repo/semantics/openAccess2012-01-19T14:08:49Zoai:ojs.ojs.unifor.br:article/2030Revistahttps://periodicos.unifor.br/RBPS/oai1806-12301806-1222opendoar:2012-01-19T14:08:49Revista Brasileira em Promoção da Saúde - Universidade de Fortaleza (Unifor)false
dc.title.none.fl_str_mv Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297
Intervenções nutricionais em escolares - doi: 10.5020/18061230.2010.p297
title Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297
spellingShingle Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297
Anzolin, Carolina
Educação Alimentar e Nutricional
Consumo de Alimentos
Saúde Escolar.
title_short Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297
title_full Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297
title_fullStr Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297
title_full_unstemmed Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297
title_sort Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297
author Anzolin, Carolina
author_facet Anzolin, Carolina
Ouriques, Camila Marcon
Höfelmann, Doroteia Aparecida
Mezadri, Tatiana
author_role author
author2 Ouriques, Camila Marcon
Höfelmann, Doroteia Aparecida
Mezadri, Tatiana
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Anzolin, Carolina
Ouriques, Camila Marcon
Höfelmann, Doroteia Aparecida
Mezadri, Tatiana
dc.subject.por.fl_str_mv Educação Alimentar e Nutricional
Consumo de Alimentos
Saúde Escolar.
topic Educação Alimentar e Nutricional
Consumo de Alimentos
Saúde Escolar.
description Objective: To verify the effectiveness of nutrition intervention in changing dietary intake among school children aged 6 to 10 years old in private school, in the city of Itajaí - SC, Brazil. Methods: A non-randomized and uncontrolled intervention study, carried through four educational activities in the period from August to November, 2008 and food intake reassessed at the end. We evaluated the nutritional status by means of body mass index for age and sex, and waist circumference. The frequency of consumption before and after intervention was compared using the paired Student t test. Results: Joined in the survey 93 students (69.92%) of whom 48 children (54.5%) were normal weight, while 36 (40.9%) were overweight or presented obesity. The most consumed food groups, before and after intervention were: crackers and pasta; rice and fruit juice. The average frequency of sweets intake decreased after the intervention (0.54 to 0.24 times per day, p
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-01-19
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
"Peer-reviewed Article"
"Avaliado pelos pares"
"Avaliado pelos pares"
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/2030
10.5020/2030
url https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/2030
identifier_str_mv 10.5020/2030
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/2030/2325
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade de Fortaleza
publisher.none.fl_str_mv Universidade de Fortaleza
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal in Health Promotion; Vol. 23 No. 4 (2010); 297-306
Revista Brasileña en Promoción de la Salud; Vol. 23 Núm. 4 (2010); 297-306
Revista Brasileira em Promoção da Saúde; v. 23 n. 4 (2010); 297-306
1806-1230
reponame:Revista Brasileira em Promoção da Saúde
instname:Universidade de Fortaleza (Unifor)
instacron:UFOR
instname_str Universidade de Fortaleza (Unifor)
instacron_str UFOR
institution UFOR
reponame_str Revista Brasileira em Promoção da Saúde
collection Revista Brasileira em Promoção da Saúde
repository.name.fl_str_mv Revista Brasileira em Promoção da Saúde - Universidade de Fortaleza (Unifor)
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1808844176275537920