Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297
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Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
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Título da fonte: | Revista Brasileira em Promoção da Saúde |
Texto Completo: | https://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/2030 |
Resumo: | Objective: To verify the effectiveness of nutrition intervention in changing dietary intake among school children aged 6 to 10 years old in private school, in the city of Itajaí - SC, Brazil. Methods: A non-randomized and uncontrolled intervention study, carried through four educational activities in the period from August to November, 2008 and food intake reassessed at the end. We evaluated the nutritional status by means of body mass index for age and sex, and waist circumference. The frequency of consumption before and after intervention was compared using the paired Student t test. Results: Joined in the survey 93 students (69.92%) of whom 48 children (54.5%) were normal weight, while 36 (40.9%) were overweight or presented obesity. The most consumed food groups, before and after intervention were: crackers and pasta; rice and fruit juice. The average frequency of sweets intake decreased after the intervention (0.54 to 0.24 times per day, p |
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Nutrition intervention in scholars - doi: 10.5020/18061230.2010.p297Intervenções nutricionais em escolares - doi: 10.5020/18061230.2010.p297Educação Alimentar e NutricionalConsumo de AlimentosSaúde Escolar.Objective: To verify the effectiveness of nutrition intervention in changing dietary intake among school children aged 6 to 10 years old in private school, in the city of Itajaí - SC, Brazil. Methods: A non-randomized and uncontrolled intervention study, carried through four educational activities in the period from August to November, 2008 and food intake reassessed at the end. We evaluated the nutritional status by means of body mass index for age and sex, and waist circumference. The frequency of consumption before and after intervention was compared using the paired Student t test. Results: Joined in the survey 93 students (69.92%) of whom 48 children (54.5%) were normal weight, while 36 (40.9%) were overweight or presented obesity. The most consumed food groups, before and after intervention were: crackers and pasta; rice and fruit juice. The average frequency of sweets intake decreased after the intervention (0.54 to 0.24 times per day, p Objetivo: Verificar a efetividade de intervenções nutricionais na modificação do consumo alimentar entre escolares, de 6 a 10 anos, de escola privada do município de Itajaí - SC, Brasil. Métodos: Estudo de intervenção, do tipo não randomizado e não controlado, sendo realizadas quatro atividades educativas, no período de agosto a novembro de 2008 e o consumo alimentar reavaliado ao final. Avaliou-se o estado nutricional por meio do Índice de Massa Corporal para sexo e idade, e da circunferência da cintura. Comparadas as frequências de consumo antes e após a intervenção por meio do teste t de Student pareado. Resultados: Participaram da pesquisa 93 escolares (69,92%) dos quais 48 crianças (54,5%) estavam eutróficas, enquanto 36 (40,9%) apresentaram sobrepeso e obesidade. Os grupos de alimentos mais consumidos, antes e após a intervenção: bolacha e macarrão; arroz e suco de frutas. A frequência média do consumo de doces reduziu após a intervenção (0,54 para 0,24 vezes ao dia, p < 0,001), entretanto aumentou a ingestão de batata frita (0,25 para 0,65, p < 0,001), pizza e hambúrguer (0,30 para 0,46, p = 0,028). Entre as meninas, a ingestão de doces reduziu após as atividades educativas (0,58 para 0,12, p < 0,001). Conclusões: As intervenções nutricionais, apesar do curto período de tempo, foram efetivas na modificação do consumo de alguns alimentos/grupos alimentares. Os resultados reforçam a necessidade de realização de intervenções com maior frequência, e por período prolongado, para promover modificações efetivas no consumo alimentar.Universidade de Fortaleza2012-01-19info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion"Peer-reviewed Article""Avaliado pelos pares""Avaliado pelos pares"application/pdfhttps://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/203010.5020/2030Brazilian Journal in Health Promotion; Vol. 23 No. 4 (2010); 297-306Revista Brasileña en Promoción de la Salud; Vol. 23 Núm. 4 (2010); 297-306Revista Brasileira em Promoção da Saúde; v. 23 n. 4 (2010); 297-3061806-1230reponame:Revista Brasileira em Promoção da Saúdeinstname:Universidade de Fortaleza (Unifor)instacron:UFORporhttps://ojs.unifor.br/RBPS/article/view/2030/2325Anzolin, CarolinaOuriques, Camila MarconHöfelmann, Doroteia AparecidaMezadri, Tatianainfo:eu-repo/semantics/openAccess2012-01-19T14:08:49Zoai:ojs.ojs.unifor.br:article/2030Revistahttps://periodicos.unifor.br/RBPS/oai1806-12301806-1222opendoar:2012-01-19T14:08:49Revista Brasileira em Promoção da Saúde - Universidade de Fortaleza (Unifor)false |
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