Uso alimentar de animais silvestres por estudantes de terras indígenas da Paraíba
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2019 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPB |
Texto Completo: | https://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/19282 |
Resumo: | Game animals and fishery resources make up the diet of many communities, often representing the only protein source available. Knowing the factors related to this consumption becomes important in the formulation of sustainability practices and environmental management. The present study aimed to record and analyze the factors related to the consumption of wild meat by students living in Potiguara lands, in the north coast of Paraíba. For this, questionnaires were applied to 843 students in schools distributed in the indigenous lands of the region. We hypothesize that consumption and preference for meat of domestic animals is higher than meat of wild animals and that consumption of game animals and fishing resources is related to the type of occupation of parents and location of villages. To test these hypotheses An to use the following analyzes:Chi-square test, Mann-Whitney test, generalized linear models and ranking analysis. Our results showed that meat consumption and preference for domestic animals are higher than for wild animals. However, bushmeat is an important food resource for students and their families and is related to the occupation of the students' parents and the location of the villages. In this way, wild animals play an important role for this people and possibly the presence of an environmental protection area is essential for the maintenance of the biodiversity used by this people. |
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Uso alimentar de animais silvestres por estudantes de terras indígenas da ParaíbaÁrea de preservaçãoCarne cinegéticaCarne silvestreIndígenaRecursos pesqueirosConservation areaHunting meatWild meatIndianfishing resourcesCNPQ::CIENCIAS BIOLOGICAS::ZOOLOGIAGame animals and fishery resources make up the diet of many communities, often representing the only protein source available. Knowing the factors related to this consumption becomes important in the formulation of sustainability practices and environmental management. The present study aimed to record and analyze the factors related to the consumption of wild meat by students living in Potiguara lands, in the north coast of Paraíba. For this, questionnaires were applied to 843 students in schools distributed in the indigenous lands of the region. We hypothesize that consumption and preference for meat of domestic animals is higher than meat of wild animals and that consumption of game animals and fishing resources is related to the type of occupation of parents and location of villages. To test these hypotheses An to use the following analyzes:Chi-square test, Mann-Whitney test, generalized linear models and ranking analysis. Our results showed that meat consumption and preference for domestic animals are higher than for wild animals. However, bushmeat is an important food resource for students and their families and is related to the occupation of the students' parents and the location of the villages. In this way, wild animals play an important role for this people and possibly the presence of an environmental protection area is essential for the maintenance of the biodiversity used by this people.Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior - CAPESAnimais cinegéticos e recursos pesqueiros compõem a dieta de diversas comunidades, muitas vezes representando a única fonte protéica disponível. Conhecer os fatores relacionados a este consumo torna-se importante na formulação de práticas de sustentabilidade e no manejo ambiental. O presente estudo teve como objetivo de registrar e analisar os fatores relacionados ao consumo de carne silvestre pelos estudantes viventes em terras da etnia Potiguara, no litoral norte da Paraíba. Para isto, foram aplicados questionários à 843 alunos em escolas distribuídas pelas terras indígenas da região. Hipotetizamos que o consumo e a preferência por carnes de animais domésticos é superior à carne de animais silvestres e que o consumo de animais cinegéticos e de recursos pesqueiros está relacionado ao tipo de ocupação dos pais e localização das aldeias. Para testamos tais hipóteses utilizamos as seguintes análises: teste qui-quadrado, teste de Mann- Whitney, modelos lineares generalizados e análises de ordenação. Nossos resultados mostraram que o consumo e a preferência por carne de animais domésticos são superiores ao de animais silvestres. Porém, a carne de animais silvestres é um recurso alimentar importante para os estudantes e para suas famílias sendo relacionado à ocupação dos pais dos estudantes e à localização das aldeias. Desta forma, os animais silvestres desempenham papel importante para este povo e possivelmente a presença de uma área de proteção ambiental é essencial para a manutenção da biodiversidade utilizada por este povo.Universidade Federal da ParaíbaBrasilZoologiaPrograma de Pós-Graduação em Ciências BiológicasUFPBAlves, Rômulo Romeu da Nóbregahttp://lattes.cnpq.br/9947001739918371Van-Vliet, NathalieLattes não recuperado em 01/01/2021Santos, Claudileide Pereira dos2021-02-07T16:39:58Z2020-04-302021-02-07T16:39:58Z2019-04-30info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesishttps://repositorio.ufpb.br/jspui/handle/123456789/19282porhttp://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/br/info:eu-repo/semantics/embargoedAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPBinstname:Universidade Federal da Paraíba (UFPB)instacron:UFPB2021-08-16T23:14:45Zoai:repositorio.ufpb.br:123456789/19282Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://repositorio.ufpb.br/PUBhttp://tede.biblioteca.ufpb.br:8080/oai/requestdiretoria@ufpb.br|| diretoria@ufpb.bropendoar:2021-08-16T23:14:45Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da UFPB - Universidade Federal da Paraíba (UFPB)false |
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