Produção e manejo de Adesmia latifolia (SPRENG.) VOG.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Menezes, Fernando Pereira de
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Tese
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFPel - Guaiaca
Texto Completo: http://repositorio.ufpel.edu.br/handle/ri/2420
Resumo: The study was conducted in three stages, assessing the species Adesmia latifolia (Spreng.) Vog. with the aim of increasing knowledge of Adesmia responses regarding the most appropriate methods of overcoming seed dormancy, seed inoculation and production and forage quality in relation to climatic factors. The first stage was conducted at the Laboratory of Seeds Analysis FAEM/UFPEL in Pelotas, the other in the CCR/URCAMP in Bage-RS. In the work of scarification were evaluated with thermal and chemical methods to count only 14 days after sowing. Regarding the assessment of inoculant was used the following treatments: control, Bradyrhizobium spp. Rhizobium leguminosarum bv. trifolli (white clover), Rhizobium leguminosarum bv. trifolli (red clover) and Rhizobium loti (birdsfoot trefoil) in a greenhouse. The third study, conducted in the field, we evaluated the production of dry matter and forage quality, protein digestibility and in vitro. In the first work considering the three variables (normal seedlings, hard seeds and dead), the results showed that the method of soaking in hot water was more efficient in breaking dormancy of seeds of Adesmia latifolia, with emphasis on immersion in hot water at 40°C for three minutes, for issues of safety and economy. In the second study produced the highest dry matter were obtained with Bradyrhizobium spp. and Rhizobium loti, respectively, the same happened in relation to the efficiency of inoculation, with the latter being easily accessible shopping. In the third study concluded that the dry matter production is concentrated in october/november with 88% of total annual crude protein and in vitro while maintaining during the cycle with high levels.
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In the work of scarification were evaluated with thermal and chemical methods to count only 14 days after sowing. Regarding the assessment of inoculant was used the following treatments: control, Bradyrhizobium spp. Rhizobium leguminosarum bv. trifolli (white clover), Rhizobium leguminosarum bv. trifolli (red clover) and Rhizobium loti (birdsfoot trefoil) in a greenhouse. The third study, conducted in the field, we evaluated the production of dry matter and forage quality, protein digestibility and in vitro. In the first work considering the three variables (normal seedlings, hard seeds and dead), the results showed that the method of soaking in hot water was more efficient in breaking dormancy of seeds of Adesmia latifolia, with emphasis on immersion in hot water at 40°C for three minutes, for issues of safety and economy. In the second study produced the highest dry matter were obtained with Bradyrhizobium spp. and Rhizobium loti, respectively, the same happened in relation to the efficiency of inoculation, with the latter being easily accessible shopping. In the third study concluded that the dry matter production is concentrated in october/november with 88% of total annual crude protein and in vitro while maintaining during the cycle with high levels.O trabalho foi realizado em três etapas, avaliando a espécie Adesmia latifolia (Spreng.) Vog., com o objetivo de ampliar o conhecimento das respostas da Adesmia no que diz respeito a métodos mais adequados de superação de dormência das sementes, inoculação de sementes e produção e qualidade de forragem em relação aos fatores climáticos. A primeira etapa foi realizada no Laboratório de Análise de Sementes da FAEM/UFPEL em Pelotas-RS, as demais no CCR/URCAMP em Bagé-RS. No trabalho de superação de dormência foram avaliados métodos químicos e térmicos com contagem única aos 14 dias após a semeadura. Em relação à avaliação de inoculantes foram utilizados os seguintes tratamentos: testemunha; Bradyrhizobium spp.; Rhizobium leguminosarum bv. trifolli, (trevo branco); Rhizobium leguminosarum bv. trifolli, (trevo vermelho) e Rhizobium loti, (cornichão) em ambiente protegido. Já o terceiro trabalho, realizado a campo, foi avaliado a produção de matéria seca e a qualidade da forragem, proteína bruta e digestibilidade in vitro. No primeiro trabalho considerando-se as três variáveis (plântulas normais, sementes duras e mortas), os resultados permitiram concluir que o método de imersão em água quente foi o mais eficiente na superação de dormência de sementes de Adesmia latifolia, destacando-se a imersão em água quente a 40ºC por três minutos, por aspectos de segurança e economicidade. No segundo trabalho as maiores produções de matéria seca foram obtidas nos tratamentos com Bradyrhizobium spp. e Rhizobium loti respectivamente, o mesmo acontecendo em relação à eficiência do inoculante, sendo esse último de fácil acesso comercial. No terceiro trabalho conclui-se que a produção de matéria seca concentra-se em outubro/novembro com 88% do total anual com a proteína bruta e a digestibilidade in vitro mantendo-se ao longo do ciclo com elevados teores.application/pdfporUniversidade Federal de PelotasPrograma de Pós-Graduação em Sistemas de Produção Agrícola FamiliarUFPelBRFaculdade de Agronomia Eliseu MacielLeguminosaAdesmia latifoliaForragemCampo nativoLegumesAdesmia latifoliaFodderPastureCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::CIENCIA E TECNOLOGIA DE ALIMENTOS::TECNOLOGIA DE ALIMENTOSProdução e manejo de Adesmia latifolia (SPRENG.) VOG.Production and management of Adesmia latifolia (Spreng.) 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