Determinação da solasodina em algumas espécies do gênero Solanum nativas do Rio Grande do Sul

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Siqueira, Norma Cloris Saraiva de
Data de Publicação: 1988
Outros Autores: Alice, Cecilia Ballve, Mentz, Lilian Auler, Silva, Gilberto Antonio de Assis Brasil e, Halbig, Juliana Cristina
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFRGS
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10183/276899
Resumo: A survey for evaluating solasodine content in 5 species of Solanum (S. americanum Mill. , S. atropurpureum Schrank, S. ciliatum Lam., S. diflorum Vell, and S. sisymbrifolium Lam.) grown in Rio Grande do Sul was carry out. TLC showed that solasodine is the main compound in the dichlorometane and metanol extracts from the fruits. Amounts of solasodine in ripe fruits were: 1,1 15%, and 0,655% obtained from S. americanum, S. atropurpureum and S. ciliatum respectively; in green pale or green yellowish ( = mature fruits) fruits were: from S. americanum 0,025%; from S. atropurpureum O, 125% and from S. ciliatum 2,9%; in yellow or red fruits were: from S. americanum 0,035%; from S. atropurpureum 1 ,9% and from S. ciliatum 2.09%: No values for solasodine were determined in any fruit of different stages of development for S. diflorum and S. sisymbrifolium.
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