Critérios utilizados na Seleção de Fornecedores para Unidades de Alimentação e Nutrição: um comparativo entre serviços com autogestão e terceirizado

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Toscano, Gislani Acásia da Silva
Data de Publicação: 2016
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFRN
Texto Completo: https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/34752
Resumo: This study aimed to identify the criteria used for selection of food suppliers for institutional foodservice with self-management and outsourced services, comparing them. The research was qualitative in two federal public institutional foodservice and used to obtain the data, three sources of evidence: on-site observation, analysis of documents related to the selection process and interviews with managers using a semi-structured and previously tested. There was the triangulation of data from the content analysis technique. it was found that the criteria considered essential for selecting suppliers were price, quality, punctuality and reliability. However, in UAN for self-management the emphasis was on the quality and reliability of the supplier, while in outsourced UAN price was considered relevant. Finally, evidence of the use of qualitative criteria for the selection of suppliers, as indicated by the most recent studies on supplier management.
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The research was qualitative in two federal public institutional foodservice and used to obtain the data, three sources of evidence: on-site observation, analysis of documents related to the selection process and interviews with managers using a semi-structured and previously tested. There was the triangulation of data from the content analysis technique. it was found that the criteria considered essential for selecting suppliers were price, quality, punctuality and reliability. However, in UAN for self-management the emphasis was on the quality and reliability of the supplier, while in outsourced UAN price was considered relevant. Finally, evidence of the use of qualitative criteria for the selection of suppliers, as indicated by the most recent studies on supplier management.Objetivou-se identificar os critérios utilizados para seleção de fornecedores de gêneros alimentícios por UANs com serviços de autogestão e terceirizada, comparando-os.A pesquisa teve caráter qualitativo em duas UANs públicas federais e utilizou, para obtenção dos dados, três fontes de evidência: observação in loco, análise de documentos referentes ao processo de seleção e entrevistas com gestores utilizando-se um roteiro semiestruturado e previamente testado. Realizou-se a triangulação dos dados, a partir da técnica de análise de conteúdo. Obteve-se que os critérios considerados fundamentais para a seleção de fornecedores foram o preço, qualidade, pontualidade e idoneidade. Contudo, na UAN por autogestão a ênfase recaiu sobre a qualidade e idoneidade do fornecedor, enquanto na UAN terceirizada o preço foi considerado o relevante.Por fim, evidenciou-se a utilização de critérios qualitativos para a seleção dos fornecedores, como indicam os estudos mais recentes na gestão de fornecedores.CNPq2019-06-21Universidade Federal do Rio Grande do NorteUFRNBrasilNutriçãoFornecedoresRestauranteSeleção de fornecedoresServiços de AlimentaçãoUnidades de Alimentação e NutriçãoCritérios utilizados na Seleção de Fornecedores para Unidades de Alimentação e Nutrição: um comparativo entre serviços com autogestão e terceirizadoCRITERIA USED IN SUPPLIER SELECTION FOR UNITS OF FOOD AND NUTRITION: A COMPARING WITH SELF-MANAGEMENT SERVICES AND THIRD PARTYinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccessporreponame:Repositório Institucional da UFRNinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)instacron:UFRNTEXTCriteriosUtilizadosSelecao_artigo.pdf.txtExtracted texttext/plain73848https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/34752/1/CriteriosUtilizadosSelecao_artigo.pdf.txtd5d0e33f82cb403f5b297433b9445e3bMD51CriteriosUtilizadosSelecao_Toscano_2016.pdf.txtExtracted texttext/plain73848https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/34752/2/CriteriosUtilizadosSelecao_Toscano_2016.pdf.txtd5d0e33f82cb403f5b297433b9445e3bMD52ORIGINALCriteriosUtilizadosSelecao_Toscano_2016.pdfArtigoapplication/pdf640070https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/34752/3/CriteriosUtilizadosSelecao_Toscano_2016.pdfa9d5bd74d1608fc6e40f9c7b37bd20ffMD53LICENSElicense.txttext/plain756https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/34752/4/license.txta80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43MD54123456789/347522024-03-19 01:03:32.983oai:https://repositorio.ufrn.br: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ório de PublicaçõesPUBhttp://repositorio.ufrn.br/oai/opendoar:2024-03-19T04:03:32Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)false
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