Avaliação in vitro da alteração de cor de diferentes resinas compostas por café e vinho tinto

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Freitas, Mario Ruy Maia de.
Data de Publicação: 2015
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da UFRN
Texto Completo: https://repositorio.ufrn.br/handle/123456789/39163
Resumo: The composites showed remarkable improvements in recent years, however, the color change is also a constant problem in the use of these materials. The objective of this study was to evaluate the change of color of four commercial brands of composite resin Filtek ™ Z350XT, Filtek ™ Z250 and Filtek ™ Z100 (3M, Ribeirão Preto, São Paulo, Brazil) and Opallis (FGM, Joinville, Santa Catarina, Brazil ) when subjected to staining by red wine and coffee. Materials and methods: 240 cylindrical specimens were prepared and subjected to staining by 1, 3 or 7 days. In each time interval, they were evaluated with the Easyshade® apparatus in parameters L, a, b, and ΔE corresponding global color change was calculated. Results: Using the Tuckey test (p ≤ 0.05), red wine changed over the color of the specimens, except for Filtek ™ Z250. With red wine, most color change was obtained by Filtek ™ Z350XT (p ≤ 0.05). With coffee, for Opallis and Filtek ™ Z350 to t test (p ≤ 0.05). The Filtek ™ Z100 and Z250 Filtek ™ resins showed the best results regardless of the dye. Except for Filtek ™ Z250, specimens longer change color when immersed for 7 days in a dye solution, compared to 1 to 3 days. Conclusion: The resins alter its color when exposed to agents commonly ingested in the daily routine. Knowing this interaction between coloring agents and the resinous material used is important to increase the aesthetic longevity of restorations.
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Materials and methods: 240 cylindrical specimens were prepared and subjected to staining by 1, 3 or 7 days. In each time interval, they were evaluated with the Easyshade® apparatus in parameters L, a, b, and ΔE corresponding global color change was calculated. Results: Using the Tuckey test (p ≤ 0.05), red wine changed over the color of the specimens, except for Filtek ™ Z250. With red wine, most color change was obtained by Filtek ™ Z350XT (p ≤ 0.05). With coffee, for Opallis and Filtek ™ Z350 to t test (p ≤ 0.05). The Filtek ™ Z100 and Z250 Filtek ™ resins showed the best results regardless of the dye. Except for Filtek ™ Z250, specimens longer change color when immersed for 7 days in a dye solution, compared to 1 to 3 days. Conclusion: The resins alter its color when exposed to agents commonly ingested in the daily routine. Knowing this interaction between coloring agents and the resinous material used is important to increase the aesthetic longevity of restorations.As resinas compostas apresentaram melhorias notáveis nos últimos anos, entretanto a alteração de cor ainda é um problema constante na utilização desses materiais. O objetivo deste trabalho foi avaliar a alteração de cor de quatro marcas comerciais de resina composta Filtek™Z350XT, Filtek™Z250 e Filtek™Z100 (3M, Ribeirão Preto, São Paulo, Brasil) e Opallis (FGM, Joinville, Santa Catarina, Brasil), quando submetidas ao manchamento por vinho tinto e café. Materiais e métodos: 240 corpos de prova cilíndricos foram confeccionados e submetidos ao manchamento por 1, 3 ou 7 dias. Em cada intervalo de tempo, eles foram avaliados com o aparelho EasyShade®, nos parâmetros L, a, b, e o ∆E, correspondente a alteração global de cor, foi calculado. Resultados: Utilizando o teste de Tuckey (p≤0,05), o vinho tinto alterou mais a cor dos espécimes, exceto para Filtek™Z250. Com o vinho tinto, a maior alteração de cor foi obtida por Filtek™Z350XT (p≤0,05). Com o café, por Opallis e Filtek™Z350 para Teste T (p≤0,05). As resinas Filtek™Z100 e Filtek™Z250 apresentaram os melhores resultados, independente do corante. Exceto para Filtek™Z250, os espécimes alteram mais a cor quando imersos por 7 dias na solução corante, em comparação com 1 ou 3 dias. Conclusão: As resinas alteram sua cor quando expostas a agentes comumente ingeridos na rotina diária. Conhecer essa interação entre agentes corantes e o material resinoso utilizado é importante para aumentar a longevidade estética das restaurações realizadas.Universidade Federal do Rio Grande do NorteUFRNBrasilOdontologiaResinas compostasPigmentaçãoEspectrofotometriaCorAvaliação in vitro da alteração de cor de diferentes resinas compostas por café e vinho tintoinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessporreponame:Repositório Institucional da UFRNinstname:Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)instacron:UFRNTEXT[2015] AVALIAÇÃO IN VITRO DA ALTERAÇÃO DE COR DE DIFERENTES RESINAS COMPOSTAS POR CAFÉ E VINHO TINTO.pdf.txtExtracted texttext/plain53907https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/39163/1/%5b2015%5d%20AVALIA%c3%87%c3%83O%20IN%20VITRO%20DA%20ALTERA%c3%87%c3%83O%20DE%20COR%20DE%20DIFERENTES%20RESINAS%20COMPOSTAS%20POR%20CAF%c3%89%20E%20VINHO%20TINTO.pdf.txt87b9d234ea338aaa9ac5d74bfa84105cMD51ORIGINALAvaliacaoAlteracaoCor_Freitas_2015.pdftrabalho de conclusão de curso - odontologia 2015.1application/pdf419219https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/39163/2/AvaliacaoAlteracaoCor_Freitas_2015.pdf1f98cc5ba49186279e4648ea11cb683dMD52LICENSElicense.txttext/plain756https://repositorio.ufrn.br/bitstream/123456789/39163/3/license.txta80a9cda2756d355b388cc443c3d8a43MD53123456789/391632023-05-03 07:45:19.047oai:https://repositorio.ufrn.br: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ório de PublicaçõesPUBhttp://repositorio.ufrn.br/oai/opendoar:2023-05-03T10:45:19Repositório Institucional da UFRN - Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN)false
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